BLUMFELD
GRAZ, Theatro, 28.3. 1999.


ROCK & ROLL ILI MUZAK

Zahvaljujući austrijskom teletekstu (strana 404), saznao sam da 28.03.1999. u Grazu nastupa jedan od mojih omiljenih bendova - BLUMFELD iz Hamburga. Blumfeld sam zavolio, čuvši njihov prvijenac iz 1992. "Ich - Maschine", koji je bio spoj agresivnog gitarskog rock-a i nevjerojatno dobrih i išćašenih tekstova. Njihov drugi CD "L Etat et Moi" sam propustio, iako sam se načitao hvalospjeva i o tom djelu koje je izašlo - kako ćete saznati iz intervjua - zahvaljujući prijateljstvu sa PAVEMENTom na BIG CAT RECORDS. Početkom ove prevrtljive godine izašao je i njihov 3. uradak pod nazivom "Old Nobody" (opet za Big Cat), te smo se uputili na promotivni koncert u Graz, ne znavši uopće kakvu glazbu su svirali zadnjih nekoliko godina.

Došli smo u Graz dosta rano, malo prošetali (bila je nedjelja) i otišli do kluba. Tamo smo se upoznali sa organizatorom i predstavili se kao novinari iz Hrvatske (sa sobom smo imali diktafon i fotoaparat) i lijepo bili pozvani na press - konferenciju, na kojoj je bilo nekoliko nadobudnih, štreberskih, austrijskih, kvaziintelektualnih novinara, koji su svi bili totalni BLUMFELD fanovi. No dobro - intervju budete negdje već pročitali. BLUMFELD su bili jako dragi i ljubazni i osigurali nam besplatan upad (hvala Michaelu - klavijaturista), te smo došli na početak nastupa predgrupe BARBARA MORGENSTERN, koji nas se nisu dojmili previše, a saznali smo od prijespomenutog Michaela da je prije svirao s njima.

Nakon male pauzice, čuli su se s razglasa prvi taktovi najnovijeg singla "Tausend Traenen tief" i na opće iznenađenje, Jochen Distelmayer (vođa, gitarista i pjevač), počinje u najgoroj maniri njemačkih šlager - zvjezdica, pjevati ovu laganicu (možda je neko primijetio spot na MTV-u sa Helmutom Bergerom) na PLAYBACK.

No ubrzo se na stage penju ostala trojica i počinju stvarati prepoznatljiv Blumfeld - zvuk. Pjesme se redaju, a oni zrače nevjerojatnom simpatičnošću, otvorenošću i jednostavnošću. Od svih pjesama (svirali su preko 2 sata), prepoznao sam jednu - "Immer wieder Liebeslieder" - odn. jedinu koju su svirali sa "Ich Maschine". Svirali su između ostalog još i jednu obradu George Michaela, a redovan dio nastupa je završio fenomenalnom noise - rasturačinom "Verstaerker" (pojačalo). Nakon toga izlaze još dva puta na bis. Sve se završava negdje oko ponoći i svi su bili sretni i zadovoljni. BLUMFELD su zaista dali sve od sebe. Uživo i nove pjesme zvuče mnogo čvršće nego na CD - u (za kojeg su neki kritičari rekli da je ljiga) i odlično funkcioniraju u kombinaciji sa žešćim, starijim pjesmama.

THEATRO je jedan pravi rockerski klub, sa velikim stageom i ogromnim šankom. Jedina mala zamjerka je bio sound koji je na momente cvilio i škripao, i ponekad tih i nerazgovijetan vokal. U vezi s time se dogodio i jedan ispad na koncertu, te jedna od najcool gesta jednog benda, odn. pjevača. Naime, jedan nezadovoljnik se u pauzi između dvije pjesme pobunio na loš sound, na što mu je pjevač odgovorio da može otići ako mu se ne sviđa. Na to je nezadovoljnik rekao, da je platio 200 za ovaj koncert (mislio je šilinga). Pjevač je pitao "200 čega". Na to je ovaj rekao "200 maraka" htjedovši isprovocirati pjevača. Na to je pjevač poludio, bacio gitaru, otišao u garderobu, dao nezadovoljniku 200 DEM i zamolio ga lijepo da izađe - što je ovaj i učinio uz negodovanje cijelog kluba. Ne moram ni objašnjavati, da je koncert nakon tog događaja bio još energičniji i da su BLUMFELD ovim postupkom pridobili još nekoliko fanova.
Sve u svemu, jako lijepo i ugodno veče i definitivno rock & roll, a ne muzak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Za sve koji žele saznati malo više o BLUMFELD mogu potražiti podatke o njima na http://www.geocities.com/SunsetStrip/Club/3938/blumfeld/blumfeld.html

TEKST: Le Figuar de Kranque
FOTO: My Bloody Valentine