BLUES EXPLOSION
 

BLUES EXPLOSION, 10.5. Zagreb, Tvornica

(J.S.) BLUES EXPLOSION su konačno svirali u Zagrebu, u utorak, 10.5.2005. u 21 sat u Tvornici. Ulaznica je bila 150 kuna i unatoč tome - Tvornica je bila krcata!

Podsjetimo se - Jon Spencer, bio je član kultnih Pussy Galore, no tek s Judahom Bauerom i Russellom Siminsom u Jon Spencer Blues Explosion postao je šire poznat. Drugi album iz 1992. "Extra Width" i singl Afro nagovijestili su odličan "Orange" i genijalne pjesme poput "Bell Bottoms", "Brenda" (koje smo baš i mogli čuti večeras, no Jonu vjerojatno već idu van na uši). Moglo bi se reći da su na toj poziciji danas THE WHITE STRIPES (bar kod fanova, ne u sveopćoj popularnosti). Slijedili su albumi: Now I Got Worry, Acme i Plastic Fang i 2004. album Damage, kojeg su promovirali na ovom koncertu.Predgrupa DALEK završavala je svirku kad sam ušao u već dobrano punu Tvornicu. Nažalost, informacija da koncert ne počinje odmah iza 21 bila je netočna, što se tiče BLUES EXPLOSION, no nije baš bilo najavljeno da će biti i predgrupe. Čovjek bio očekivao domaće snage BABIES, EROTIC BILJAN & HIS HERETICS...

BE nisu puno marili za atmosferu koncerta, a da jesu reakcije bi sigurno bile puno luđe. Većinom su svirali novije stvari (novije od najkomercijalnie faze), no bilo bi bolje da su ubacili više starijih, po kojima ih ipak većina pamti. Da PIXIES nisu svirali u Zagrebu, i da sad dođu - pa bio bi loš koncert da sviraju samo zadnja 2 albuma ili solo albume, ljudi bi ih zaklali.
Prepuna Tvornica ipak je očekivala nivo više, malo više showa, od "ladies and gentlemen let me tell ya...", a CHUCK BERRY valjda će ipak zasvirati, kad već BO DIDDLEY nije uspio pretprodajno... možda i zbog predgrupe PARTIBREJKERS-a.


Nakon ultradugog bisa (sve skupa je trajalo malo manje od dvije čuke) postalo je malo zamorno, meni i zbog cjelodnevnog boravka u Zagrebu i šopingiranja, pa sam drugi dio koncerta, nakon brzinskog fotkanja - odsjedio, uz povremene gurancije do dablju vi sija. Koji nije bio zbog enormnog konzumiranja pivuše ili vinuše, jerbo sam se autom ipak morao sigurno vratiti nazad. Velika zamjerka Tvornici - mislite malo i na vozače pa uvrstite u ponudu - bezalkoholno pivo! Nek je i najšugavije, jer uz ovakav blues-rock, iako preferiram vinčeko - ide samo pivkan!

Blues is number one! Ili ipak - two?

Tekst i foto: Darko Ciglenečki