7th BIKER DAYS

Pula, 27.7 - 5.8.2001.


Politika, špekulacije i dezinformacije

Od 27.07 - 05.08.2001.g u Puli održan, sedmu godinu za redom, najstariji moto skup u Hrvatskoj i jedan od najcjenjenijih u Europi!


Ove je godine, po prvi puta, ovaj moto skup trajao cijelih 10 dana! Iako je, već tradicionalno, organizator Dragan Jovanović bikerima i svim posjetiteljima, nudio vrhunski opremljen interijer šume Šijana u Puli, kao i vrhunsku prateću tehničku opremu za održavanje takove manifestacije te kvalitetan program - ipak je broj posjetitelja bio obrnuto proporcionalan od navedene ponuđene kvalitete!!?

Već po završetku 6th BIKER DAYSA prošle godine - bilo je jasno da su višegodišnji problemi između lokalnog moto kluba TWIN HORN i organizatora firme FENIX vlasnika Dragana Jovanovića došli do točke s koje nema povratka; razlaz je bio neminovan!

Pravi razlog tome zasigurno znaju samo MC TWIN HORN i Dragan Jovanović kao i njihovi najbliži suradnici, odnosno prijatelji koji su se priklonili ili jednoj ili drugoj strani... Neosporno je ipak to da su čudne problematične koincidencije oko održavanja skupa više pratile Dragana Jovanovića nego MC TWIN HORN!?

Konstatirati možemo da najveću štetu ipak trpe motoristi i ljubitelji - posjetitelji takovih skupova!

Da bi dilema posjetitelja bila veća i MC TWIN HORN PULA je održao skroman moto skup, u početku reklamiran i prozvan 7th(!?) TWIN HORN BEACH PARTY na plaži Puntižela i to s početkom od 27.-29.07.2001.g, a što se poklapalo s početkom najavljenog 7th BIKER DAYS u tradicionalnoj Šijani!!?


Program originalnog moto skupa 7th BIKER DAYS u Šijani te program MC TWIN HORN na Puntiželi - neumjesno je i teško uspoređivati jer koliko je jedan bio besramno programski siromašan (a bolje posjećen i podržavan od moto klubova) - toliko je drugi bio tradicionalno programski bogat, bolje i ozbiljnije organiziran i komercijalan (ali posjetiteljski i medijski bojkotiran i/ili praćen medijskim dezinformacijama)!!?

I opet moram naglasiti da najveću štetu radi navedenog trpe posjetitelji, a i obraz cijele Hrvatske! Jer, npr. zamislite si samo bikera koji već tradicionalno dolazi na moto skup u Pulu i koji je prošao nekoliko stotina kilometara i koji kad stigne do svog cilja - ne zna što se u stvari događa te koji je skup pravi, a koji imitacija?!
(Koje li sramote!) I još kad povrh svega čuje malograđanska ogovaranja te vidi bezkrupulozno i nekontrolirano nadmetanje raznoraznih protivničkih organizatorskih struja i njihovih sljedbenika...Hoće li taj posjetitelj tradicionalno najvećeg biker skupa ponovo doći u Hrvatsku? Ako i hoće - što će misliti o nama?

I na kraju, ono što je mene osobno najviše u tome svemu zanimalo - glazba; program originalnog 7th BIKER DAYS u Šijani započeo je 27.7. u petak sa odličnim cover bandom CRNO PERJE (KŽ), te izuzetno nadarenim cover band triom COOL SHAKES (ZG), a glavni band te početne večeri su bili atraktivni ELECTRIC CIRCUS KISS tribute band iz Italije.

Druga večer, 28.07. u subotu, nastupili su odlični


PLAĆENICI & GORAN BARE (ZG) te SAXON heavy metal band (GB).

29.07. nedjelja; posjetitelje su zabavljali cover bandovi.

30.07.ponedeljak; atmosferu su podigli, prema svim kritikama, zanimljivi i legendarni THE ANIMALS (GB), a zvuci čarobne THE HOUSE OF THE RISING SUN osvojili su nostalgičare... U postavi THE ANIMALS nastupili su; John Steel (bubanj-jedini iz prvih THE ANIMALS!), Dave Rowberry (klavijature - zamjenio J.Pricea pa možemo reći da je iz "druge" originalne postave grupe), Steve Bosom (gitara),Toni Little (vokal), Jim Rodford (bas).


31.07. utorak; ponovo večer cover bandova.

01.08. srijeda; posjetiteljima su se pokušali dodvoriti FLARE& ANĐA MARIĆ (kad će već jednom organizatori rock i bike festivala shvatiti da FLEROVCI+ANĐA nikako nisu rock band i da su bliži bubuljičavim neformiranim i glazbeno nedoraslim tinejđerima, nego prosječnim rockerima, a svakako ne pripadaju moto ikonografiji op.a.). Poslije ponoći na scenu su izašli i dobri THEM ex VAN MORRISON band iz Irske...

02.08. četvrtak; Osim cover bandova iznenađujuće dobar je bio TABU iz Slovenije sa svojom karizmatičnom pjevačicom, a nakon njih na scenu je izašao odličan crni lijevoruki rock/blues gitarista JARED BOOTY (USA) i to samo u pratnji bubnjara. Izuzetno i neponovljivo glazbeno iznenađenje 7th BIKER DAYSA!

03.08. petak; dobar stari cover band DIM (ZG) te zvijezde CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL (USA) u jednoj okrnjenoj i neoriginalnoj verziji koja je, čini se, iznenadila i organizatora, odnosno; basista, bubnjar i klavijaturist su nekoliko dana prije nastupili kao THE ANIMALS, a najbliži originalnim CCR-u je svakako bio samo gitarista Johnny Guitar Williamson (exTITANIC i, navodno neka od kasnih CCR postava), a vokalista Peter Barton (ex SWINGING BLUE JEANS BAND i THE MOVE) koji se iz petnih žila trudio da nas uvjeri u originalnost opisanog banda i glazbe CCR-a - nije zadovoljio čak ni one blaže nostalgične kriterije fanova CCR-a...

U stvari, iskreno, više me je oduševio nastup grupe TABU iz Slovenije i gotovo svakodnevni nonšalantno virtuozni nastup COOL SHAKES trija koji mogu stati uz bok bilo kojeg američkog rockabilly/rock an roll/rhythm and blues banda!!! Bravo CS!

04.08. subota; sve se bliži kraju; Pišta iz grupe HARD TIME(ZG) osim što je bio službeni voditelj 7th BIKER DAYS - iskoristio je priliku i za tradicionalni nastup svog banda, a nakon njega nastupili su, pomalo neraspoloženi i, mogu reći bezvoljni domaćini ATOMSKO SKLONIŠTE iz Pule...

Najnajavljivana zvijezda 7th BIKER DAYSA bio je zasigurno američki blues gitarista (uspoređuju ga sa Jimi Hendrixom) CARVIN JONES koji je priredio pravi američki glazbeni show spustivši se među publiku i svirajući i po 20-tak metara ispred i oko bine "komunicirajući" s posjetiteljima...Osim što je atraktivno izveo uobičajeni J.Hendrix repertoar i nekoliko klasičnih prožvakanih blues-rock shema - CARVIN JONES je svakako glazbenik koji zaslužuje pozornost i poštovanje.

Ipak, moram napomenuti da mi je zvučao mnogo zanimljivije kada sam ga prvi puta gledao na 9th BIKER DAYS ROAD WARRIORS u Sloveniji krajem lipnja ove godine...Ili je možda samo stvar u boljoj posjetiteljskoj atmosferi...?

05.08. nedjelja; kraj 7th BIKER DAYS PULA i nada da će dogodine posjetitelje dočekati samo motori, glazba i dobra zabava te jedan biker skup koji nas neće opterećivati dezinformacijama i politikantstvom određenih (ne)moćnika!

Come in peace or stay at home!!!

WELLCOME BIKERS AND FRIENDS!!!

For your pleasure by darko.budna@kc.hinet.hr