LAJV IN BEDEX II - BEDEKOVČINA GORI!
(subota 20.6.1998.)

Piše i riše: Darko Ciglenečki, prof. (fessional againster)

 
Samo dan nakon koncerta Zagreb gori 3, Bedekovčina je po drugi put ugostila demo bendove i goste. Organizator, Klub mladih Bedekovčina (Roman i “Čorba”) imali su peh što je taj koncert trebao biti održan tjedan dana ranije, no zbog kiše je bio otkazan, tako da, nažalost, nisu mogli opet doći KRANKENHAUS (koji su tu subotu ipak došli u Bedex, jer nisu znali da je koncert odgođen) i ZADRUGA, a od bendova najavljenih na plakatu nisu svirali ni NEZBIT, VOODOO (2 dana ranije svirali su u Gjalskom), KOTORIBA II, dok su došli neki nenajavljeni bendovi.

Koncert je održan na otvorenom, na igralištu pokraj bedekovčanskih jezera, na kojem je sve bilo propisno- dosta velika bina, razglas, mix pult, puno (i previše) mjesta- za preko 500 ljudi, no kroz prostor je prostrujilo 200-300 ljudi. Vjerojatno bi ih bilo i više da je fešta bila tjedan ranije. Piva je bila mlaka no uz Ožujsko, bilo je i Stelle , uz naravno sokove, sve po primjerenim cijenama.

Zabočki STARI ŠTEKERI su otužno svirali svima već dosadne pjesme samokarikaturalnih Majki, PERMAFROST, također Zabočani, su već zvučali uvježbanije, no i oni su pretežno “obradašili” dok njihove pjesme nisu baš oduševile., MARSHMALLOWS su, nastupili na moj nagovor i njih i organizatora, koji uopće nisu znali da u Krapini ima nekoliko bendova (shame on you !) i normalno, budući da nisu vježbali za nastup i da su prvi put svirali u toj postavi, za one koji ih nisu čuli u kazetnom obliku nisu mogli znati pjesme (kad ne slušaju Pržionu ! Više ni neće, barem mene !) niti steći veći dojam o njima, no neki su primjetili, kao što je to rekla Ana, da imaju zanimljive melodije. Naravno, Začretjani već znaju prepoznati dobre pjesme (Jack, Saud en vižn, But...), i to potvrđuje moju teoriju da uz THEE LARCHE i KID & DICK (koji nažalost nisu, rade neaktivnosti u zadnje vrijeme, mogli svirati ovdje) MARSHMALLOWS (iliti Matija Habijanec) zauzimaju treći dio svetog trojstva zagorskog rock’n’rolla prve lige.  

THE LOST u novoj postavi (Robi Kuščer-klavijaturist i glava benda, jedini stari član, Jasmina Papić-gitara, Nino Burek-bubnjevi, Mario “THEE LARCHE” Zdešić-bas, Darko Kopetić-vokal, Sebastijan “WILBOUR” Fuštin-vokal) najviše su zagrijali sve prisutne, zvučali su sigurno, moćno, usvirano. Odsvirali su i dvije nove pjesme: i obradu “Pismo”. a Sebastijan je bio posebno raspoložen za pjevanje te se usput igrao loptom (Hrvatska je pobijedila Japan tog dana 1:0) uz što je većinu pjesama otpjevao s Darkom. Burek je lupao bubnjeve tako jako da sam mislio da će propasti u stage.

ZZ STOP (Agrameri) su majstorski otprašili svog Hendrixa i sličnu hard rokiju no nekako deplasirano je da na demo festivalu sviraji i ovakvi bendovi koji uistinu znaju svirati (nijedan od ostalih bendova neće sigurno tako naučiti svirati) no ja dajem sve za bend koji ne zna svirati a ima jednu svoju donekle originalnu pjesmu, nego na one koji su tehnički usvirani a nemaju nijednu svoju ideju koja ne ide dalje od (lošeg) šlagera. KRUGEL sumještani današnjeg nam diktatora otprašili su svoj granđeraj no više mi to ne privlači pozornost. NAJVERIBEST iz Kotoribe su odlično razvalili svoj hard core no niti to nije moj cup of tea, no za one koji vole žesticu oni su bili bend večeri. Zagrebački SUBWAY DOGS spadaju u kategoriju ZZ STOP, zeppelinovski su žestoki, no na dulje slušanje jednostavno ne intrigiraju, a kako su oni ipak najpoznatiji bend večeri, sa 2 albuma iza sebe, trebali su ipak svirati malo ranije, jer u kasne sate nitko više nije preinteresantan.

Sve u svemu, 5 sati solidnog rock’n’rolla (od 21-02h) i fešta kakvih nema baš često u ovim krajevima. Valjda će biti još poneka ovo ljeto, i sa još kvalitetnijim bendovima (kad izađu iz hibernacije).