BAJAGA I INSTRUKTORI

22-3.6. 2001. Murska Sobota, FUKSTOCK 2001!

Treću godinu za redom održan u petak, 22.06. i nedelju, 23.06.2001.g u Murskoj Soboti u Sloveniji tradicionalni open air rock festival FUKSTOCK !

Prošlih godina poznat pod imenom F.U.K.S., odnosno; Festival ustvarjalnosti, kreativnosti in sodelovanja (Festival stvaralaštva, kreativnosti i sudjelovanja) - ove godine mjenja ime u ambiciozni (Čitaj; plagijatno asocijacijski!) - FUKSTOCK!

Tokom protekle tri godine organizatori su tražili svoju pravu formulu uspjeha pa je tako prvi ambiciozni F.U.K.S. trajao od 14.07.-17.07.1999.g i od CRO grupa najavljivani su samo neprigodni i mlaki THE BAMBI MOLESTERS, ali je bilo dosta zanimljivih slovenskih grupa; DEMOLITION GROUP, MAGNIFICO, ZAKLONIŠĆE PREPEVA, KONTRABANT, AGENTI, DICKY B.HARDY... Te 1999.g posebno me se dojmilo muziciranje pratećih glazbenika Magnifica za koju slovenski glazbenici kažu da je jedna od najboljih profi ritam sekcija Slovenije i u kojoj svira jedan od najtalentiranijih bas gitarista Jani Hace!

Druge godine F.U.K.S. se održavao od 10.08.-13.08.2000.g i najbolji osjećaj ostao je nakon svirke Lovšina in Križarja! Nastuplii su i solidni DAN D te KONTRABANT i ZMELKOW, a i naši HLADNO PIVO su bili odlično raspoloženi, dok se u nastupu MAJKI već pomalo osjećao miris raspadanja...

Ove godine organizator je, uz kulturno-zabavne igre, okrugle stolove i igraonice, imao namjeru ponuditi atraktivne igre u blatu; FUKSTOCK - WOODSTOCK ! Izgleda da svi organizatori open air rock festivla pokušavaju koristiti (Čitaj; plagirati!) spontanu formulu Rock Otočca, a pozivati se pak samo na tradiciju Woodstock festivala - bi zaista bilo smiješno i omlaovažavajuće i za Woodstock, a bome danas i za Rock Otočec koji se ipak može pohvaliti najozbiljnijim kontinuiranim radom i najvećim brojem posjetitelja!

Ali, kako se sama priroda poigrala i umjesto umjetno stvorenog blata u posebnim bazenima - blata je, uz obilje kiše, bilo cijeli prvi dan festivala - i to svuda !

Kako je navedena najavljivana atrakcija propala - organizatoru nije preostalo drugo nego da se pouzda u house-dance šator i DJ-a!
(Da to samo čuju i vide učesnici i posjetitelji Woodstocka!?)

Ipak, šator veličine oko 200m2 uz bogati (i dugi) šank te ponudu jela sa roštilja, house glazbu i DJ-a pružio je dobru zabavu za lokalnu malobrojnu publiku.

Poradi svega navedenog - otkazan je najavljivani nastup zvijezde večeri Psihomodopop prije kojih su trebali svirati još Pravda (Novo Mesto), Outlaw (Prekomurje) te slovensko-lokalne razbijačke legende The Drinkers koji su zasigurno bolji u pijančevanju s publikom nego u kvalitetnoj glazbi...

U subotu, drugi dan festivala, dolaskom jutra i sunca, osvijetlio se i obraz organizatora; broj posjetitelja se povećavao, zabava i druženje je postajalo zanimljivije, a odličan Kontrabant iz Domžala (Akustičarski band sa iskusnim vremešnim članovima koji na etno-cigansko-rockerski način izvode odlične covere i autorsku glazbu.) podigao je atmosferu i pripremio oko 2.000 posjetitelja na najavljivani Predizbor Prekomurske regije za glavni izbor za titulu najljepše djevojke Slovenije.

Kako mi je bila dodjeljena ozbiljna uloga dopredsjednika ocjenjivačkog odbora za taj Predizbor PRZGIZTNDS (Vidi gore!) - imao sam prilike vidjeti (pa čak i službeno ocijeniti; stas, hod, lice i dojam) sedam hrabrih mladih djevojaka koje su se šetkarale u kupaćem kostimu pred oduševljenom publikom i još oduševljenijim članovima ocjenjivačkog odbora. (Bili smo im najbliže!)

Napokon, kad su odabrane tri najljepše koje su dobile zaista vrijedne nagrade (Plus bonus; imale su priliku i sreću da ih izljube i ispipaju, onako slučajno, predsjednik i dopredsjednik ocjenjivačkog odbora za Predizbor PRZGIZTNDS!) te kad je obavljeno fotografiranje predstavnica i članova Odbora od strane pridošlih novinara - konačno je posjetiteljima obznanjeno da nastupa MOMČILO BAJAGIĆ - BAJAGA SA SVOJIM INSTRUKTORIMA !

Vidljivo opušten i nonšalantan Bajaga je oko ponoći pozdravio prisutne i već sa prvim taktovima nam dao do znanja da će svirka Instruktora biti neopterećena i da će naglasak biti isključivo na dobroj zabavi.

U razgovoru prije nastupa, Bajaga mi jer rekao da upravo sprema novu ploču i da ovdje nema namjeru svirati ništa što je izdano nakon 90-tih, a što se pokazalo kao dobra odluka jer sam primjetio da vrlo mlada publika, a i oni stariji - pjevaju s njim svaki stih!

Što se tih "novijih" izdanja tiče, Bajaga je 1991.g snimio mini LP Četiri godišnja doba, pa 1993.g kompilaciju So far the best of Bajaga & Instruktori i LP Muzika na struju, a 1994.g Ni na nebu ni na zemlji, a 1996.g Od bižuterije do ćilibara i ponovo kompilacija 1997.g Neizbrisano.

Ipak, pjesme sa prvih albuma; Pozitivna geografija (1984.g), S druge strane jastuka (1985.g), Jahači magle (1986.g), Prodavnica tajni (1988.g) i dupli koncertni album Neka svemir čuje nemir (1989.g) bile su ono što je publika na FUKSTOCK-u željela čuti.

A što smo poželjeli - to smo i dobili i to u najboljem izdanju!

Pjesma S druge strane jastuka te balade Zažmuri, Kad hodaš i Dobro jutro bile su najbolji dio Bajaginog nastupa na ovogodišnjem FUKSTOCK-u koji je nakon tri sata neprekidne svirke i nekoliko poziva na bis uz ovacije prisutnih ipak, radi tehničkih razloga (dozvola organizatora za svirku u živo je bila do 03 sata) - morao prekinuti da bi odmah potom bio okružen obožavateljkama.

Treba svakako napomenuti da je Bajaga izuzetno plodan komercijalni rock autor pa stoga ne čudi podatak da je, uz zapostavljeno svirački staž u Ribljoj čorbi, ipak autor nekih od najboljih balada Riblje čorbe; kao Dva dinara druže, Evo ti za taksi, Ne veruj ženi koja puši drinu bez filtera, a kao kompletan autor pojavljuje se u pjesmama; Ja sam se ložio na tebe, Muzičari koji piju, Kad hodaš, Baby I dont wanna cry...

Danas su Bajaga & Instruktori iskusan band koji iza sebe ima staž od preko 18 godina i veliko međunarodno estradno-sviračko-studijsko iskustvo...

Moj prošli susret sa Bajagom bio je kasnih 80-tih kada sam ga dočekao prije koncerta u Koprivnici kada je imao hit ploču u exYU i kada je predstavljao svojevrsno mlado i novo pop-rock iznenađenje!?

Stare balade koje Bajaga i danas pjeva djeluju jednostavno i iskreno i nisu limitirane vremenom, a ni bilo kojom drugom granicom, osim možda samo nekim subjektivnim predrasudama pojedinaca...

Organizatori ovogodišnjeg FUKSTOCK-a samo sa Bajagom i Instruktorima dali su posjetiteljima mnogo za zaista nisku cijenu ulaznice od 15 DEM za dva dana festivala.


A uz dobru zabavu i druženje na ponudi je bilo oko 1000m2 zemljišta za kampiranje uz osiguranu infrastrukturu i besplatan parking prostor, a za sve navedeno (i dobro i ono loše) pobrinuli su se; neumorni radijski voditelj Rajko Rogač (najzaslužniji za dobru stranu) te Tomaž Flegar (kao glavni v.d.), zatim Boštjan Lačen i Nenad Perić kao pomoćnici i voditelji festivala.

darko.budna@kc.hinet.hr

Long live rock an roll!