APOCALYPTICA

Zagreb, Tvornica, 12.12.2000.

12.prosinac 2000. u 20 sati u Zagrebu u sve popularnijoj TVORNICI, u sklopu europske turneje nastupila APOCALYPTICA !

Paavo Lotjenen, Eicca Toppinen, Max Lilja i Perttu Kivilaakso je finski kvartet čelista, klasične naobrazbe (Ali s osobnim stavom !?) koji uspješno spaja dva naizgled nespojiva svijeta klasične i hard-rock-heavy-metal glazbe, a da pri tome ne umanjuje značaj niti jedne.

"Volimo kažnjavati svoje instrumente! U većini prilika oni su puni znoja i kose - zacijelo, naši stari učitelji sviranja s time ne bi bili pretjerano sretni! " - kažu članovi APOCALYPTICE .

Album prvijenac "Play Metallica By Four Cellos" obrađuje isključivo pjesme grupe Metallica , dok drugi album "Inquisition Simphony" ima odabir "covera" Sepulture, Pantere, Faith No More, Slayer...

U prilog uvjerljivosti i originalnosti govori i činjenica kako su članovi Apocalyptice pozvani u San Francisco na snimanje legendarnog "živog" S&M albuma Metallice i tamošnjeg filharmonijskog orkestra.

U Zagrebu u prepunoj TVORNICI započeli su svoj nastup oko 21 sat. Žestoko, glasno i uz podršku svijetlosnih efekata Apocalyptica je djelovala kao neobičan heavy-metal surogat...Ubrzo, nakon druge pjesme ("Cover" Pantere...) publika je pružala svestranu podršku pjevajući gotovo od riječi do riječi svaku odsviranu pjesmu...Uz uobičajenu heavy metal ikonografiju (i u publici i u bandu Apocalyptica.) izgleda da su tek "coveri" pjesama Metallice dali publici ono očekivano... Nakon jednosatne svirke i najavljene zadnje pjesme još su dva puta izlazili na bis...

A nakon paljenja svjetala u dvorani još uvijek je složno i gromoglasno odjekivalo - "We want more"!

"Ljudi s gitarama nisu ništa u usporedbi s onima koji sviraju čela. Osim toga, djevojke zaista vole način na koji se odnosimo prema našim instrumentima...u isto vrijeme smo vrlo osjećajni i vrlo snažni..." - kažu članovi APOCALYPTICE ! A to potvrđuje i sve veća afirmiranost i izdavanje trećeg po redu albuma "Cult" .

Darko Budna