JEDAN OD ONIH PROKLETIH DANA U MJESECU...

by: MIROSLAV HUHA

 

a) trash can

pisati o nečemu. ili nekome. o sivim jesenskim danima i lutanjima vlažnim ulicama. i ostalim boem - sranjima. nekoliko litara previše. rijetke rupe u memoriji postale su rijetke rupe u amneziji. ugodno letargična odiseja od pakla do raja i natrag. (zapravo, samo sam nakratko promijenio birc, ali nemojte nikome reći. molim.) ona, on, oni. i ne baš mnogo više od toga. beskrajne šetnje sa succubusom na ramenu. ...probrane dobrodušne imbecilne kreature, kauboji, lokalni heroji, morževi, jednoruki rudari, promiskuitetne opatice, trolovi, obezglavljeni berači pamuka, snjeguljica, dlakavi znojni mornari, sedam patuljaka, bijeli konj na bivšem princu... letimičan pogled u domicilnu svakodnevnicu : ritualno izdrkavanje k.... (nježnika) uz kolektivno prisjećanje na dragicu '68, čije tetovirano ime rijetki preostali kriju ispod rukava. junk sculpture turning back to junk. ona, on, oni. pisati. o nečemu. ili nekome. akutna n....... (nejebica) tjera ljude na sumanute poteze.

 

b) strah od kastracije

nakon što sam. izašao sam iz. bio je prekrasan, sunčan dan. jedan od onih dana koji natjeraju čovjeka da. ušao sam u birc i naručio. kava je bila pre-. budući da sam imao petnaestak minuta vremena do polaska autobusa, ubrzao sam ispijanje. uz kavu obično popušim dvije-tri cigarete. palio sam jednu za drugom, ubrzano potežući dimove. tek toliko da ne narušim tradiciju. za stolom nasuprot, sjedio je. izgledao je kao jedno od djece kukuruza, komandosa specijalno uvježbanih za uzgoj žitarica, razmjerno dobro upućenih i u tajne ezoteričnih grana stočarstva, poput govedarstva i svinjogojstva, koji se svako malo spuste sa idiličnih brda do onog za što misle da jest civilizacija, prehodno zaboravivši oprati. moglo se raditi i o jednom od svinjolikih, ah, biznismena, ah, ipak živimo u hrvatskoj, zapravo o paravanu iza kojeg se krije brijač, ah, vulgarno - hedonističke orijentacije. visoka, vitka, prsata, ali pomalo bezlična konobarica je sjela do. u opširnom razgovoru za koji nema potrebe da. upitao ju je bi li željela postati manekenka i ostavio joj telefonski. ona se zadovoljno. pri pogledu na njezine dugačke prekrižene noge u crnim hulahopkama, nešto dugačko u mojem krilu je iznenada postalo nešto visoko. manager - početnik je izgledao vrlo. nastrano. mračno. opako. agresivno. učinilo mi se da je uhvatio jedan od mojih čeznutljivih. sagnuo sam glavu prema određenom dijelu svojeg tijela i prošaptao: -pssssssssst.

 

c) life sucks *

*ekstrakt promišljanja stanovitog lj. nj.-a, prije nego što je dobio 20 840 350 maraka na lutriji i kupio mnogo lijepih stvari, poput, npr: jahte, dvorca sa pravim duhovima, trideset metara dugačkog auta, jednog manjeg harema... ipak, završio je utučen egzistencijalnom mučninom i ciglom koju je ispustio pripiti zidar sa dvadesetog kata novogradnje.

 

d) wife sucks

zovem se zyklon. branko zyklon. upravo sam dotjerao plinske instalacije u svom stanu. 150 kilograma moje žene vjerojatno neće primjetiti razliku u zraku zbog svog tog prokletog duhanskog dima. mala čudovišta spavaju. neće ni znati što ih je snašlo. vjeran suprug i brižan otac.

možete li zamisliti kako je spavati pokraj žene koja je izgubila svako ljudsko obličje? pokraj žene koja hrče i slini u snu?

zbog svih jutara kojih sam se probudio sav slijepljen. zbog svih 90 kilograma koje je nabacila u samo tri godine. zbog svih utakmica koje sam propustio jer su mala čudovišta morala gledati crtiće. zbog svih onih:

- radi, branko, radi ! treba nam novac ! treba nam novac za hranu !

sjećam se dana kada je mali ivica napravio onih nekoliko prvih koraka bez pomoći hodalice i gotovo istovremenog odjeka hladnog alta moje supruge koji me je, neshvatljivo, davno prije mogao strahovito narajcati :

- branko, daj se zaleti u dućan i donesi mi tri - četiri pive ! - i kako ulazim u sobu, onako raznježen :

- draga, ivica je upravo prohodao !

- izvrsno, pošalji njega po pivu.

- !?

i tako, između ostalog, i zbog čestih pošalica na račun mog prezimena (i svog, prokleta ignorantska kučko, i svog), moja će žena imati bliski susret treće vrste sa propan - butanom. ja? ja odlazim. započeti iznova. prije nego ostarim. wife sucks. wife sucks. pošalica iz davnih studentskih dana. najgori mogući udarac sudbine je da nam davna benigna, blesava pošalica postane nedjeljivi dio ne baš svijetle svakodnevnice. ne, neću reći svakodnevnog pakla. previše je poetično. ponovo me ispunjava bijes...

svakim se danom sve više pretvaramo u psihotične karikature nekog davnog ideala.

odabirom odgovarajućeg pristupa, apsurd egzistencije može postati neodoljivo zabavna stvar.

osjećam se kao lik iz nekog matakovićevog ili sheltonovog stripa.

treba mi cigareta. kamo je stavila cigarete ? čak je naučila i prokleta mala čudovišta da mi sakrivaju cigarete ! a, tu su.

gdje je prokleti upaljač !?

gdje je jebeni...

a, tu je.

BLAM ?

 

...BLAM !!!

činjenica da je treći kat njegove zgrade upravo odletio u zrak gotovo da i nije narušila koncentraciju stanovitog m. h.-a, ne pretjerano agilnog radnika sa literarnim aspiracijama, koji je uvjeren da upravo piše jedno od budućih esencijalnih djela svjetske književnosti.

 

e) strah od castracije

nemojte me pogrešno shvatiti. ne plašim se mogućnosti da deda franjo pusti bradu i počne odijevati s/m (sivo - maslinaste, nikako sado - mazo) uniforme.

 

f) trash could

uzeo je kredit na šest godina uz 20% učešća, imao malih problema s nalaženjem jamaca, kupio auto 94-to godište i renovirao kupaonicu. vrijeme je. četrdeseta je prošla. promjene počinju... sutra.

kupio je malo trave od nekih klinaca i, kasnije, otišao do birca popiti koju sa lokalnim herojima.

kao i obično, plaćao je cugu nekoj kumici poodmakle dobi, koja je vjerojatno provela mladost kao svačije malo i pričao zgodne anegdote iz domicilnog životinjskog carstva. završio je u njezinom stanu strahujući od dolaska, navodno, nepostojećeg muža.

još jedno buđenje s odurnom glavoboljom i,nakon svih tih godina,nedefiniranim osjećajem. gađenje? zadovoljstvo? kombinacija oba osjećaja? nagle izmjene...

jedan predmet u kupaonici privukao mu je pažnju. britva. odlučio se za malo klasičnog brijanja priborom čovjeka kojeg, srećom, nije imao prilike upoznati.

- joe, postoji li žena koja bi te mogla podnijeti duže od tjedan dana?- nije mogao odmah odrediti izvor glasova, ali je kasnije ipak zaključio da pripadaju njemu samome.- joe, postoji li žena koju bi mogao podnijeti duže od tjedan dana? - - nekoliko trenutaka joe nije mogao prepoznati lice u ogledalu. hladna britva na pulsirajućoj arteriji. - joe, mislim da trebaš brijanje, učini to već jednom. joe, mislim da trebaš promjenu.

nakon nekoliko dana, joe je pio sa lokalnim herojima i, kasnije, pričao zgodne anegdote iz domicilnog životinjskog carstva.

- imaš ih, joe. samo pruži ruku iz koje će jesti.

imaš ih, joe.

još neko vrijeme.

zauvijek.

napiši priču. otplati kredit.

 

g) nekoliko mudrih izreka za kraj

tko pjeva, zlo ne misli, dakle, ne postoji.

neophodna su nam strogo definirana načela djelovanja bazirana na kršćanskoj etici, tako da možemo posvetiti svoje živote sustavnom ignoriranju istih.

 

razlika između umjetnosti i života je u neospornoj činjenici da život jest podnošljiviji.

 

ništa nije razumljivo samo po sebi.

budi glup sa glupima. ne možeš im ništa, ali oni mogu izvjesne stvari tebi.

ili si govno, ili si govnu brat.

ili si govno, ili si govnu veliki brat.

ili si govno, ili si govnu govno.

oh, shit.

(svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima uglavnom je slučajna.)

vozi Miško !! (čitajte Žeželja bjesomučno...:)