TRANSGLOBAL UNDERGROUND

Bogatstvo Razlika


T
- kao Tim Whelan, ili Alex Kasiek, kako se potpisuje. Čovjek koji programira, svira klavijature i producira i jedan je od osnivača.
R - kao različitost. Karakteristika svih albuma je žanrovska mješavina. Kako nemam slovo "m", a trebalo bi mi za "melting pot", mora se napisat u članku o njima.
A - kao albumi. Njih ima 5, nisu baš svi dobri, ali drže visok prosjek. Meni je najbolji "Rejoice Rejoice" iz toliko subjektivnih razloga da mi je bolje da vas ne gnjavim.
N - kao Natacha Atlas, nekadašnja pjevačica, danas ima zapaženu solo-karijeru i zna se naći s nekadašnjim suborcima u backstageu, kažu da im često skuha čaj od metvice
S - kao semplovi. Koriste ih puno, imaju smisla i odlično su ukomponirani u zvučnu sliku koju slikaju živim instrumentima a bojaju kojekakvim elektronskim bojama.
G - kao gostovanja. Ovi su se stvarno nasvirali i već su bili kod nas '98. Ja sam ih gledao prošlo ljeto na Exitu, sjeli su nam savršeno. Sunce, pivo, puno ljudi…A ovi voze
L - kao London. Mjesto odakle su krenuli i koje je prihvatilo tu mješavinu. NME i ostale tiskovine su ih redovito pohvaljivali. "London Zulu" je odlična pjesma, i odličan opis.
O - kao odličan site: www.t-g-u.com
B - kao bivši članovi. Prilično često mijenjaju članove i svi koji su sudjelovali u priči, kasnije ističu taj period kao Nešto Najbolje U Životu.
A - kao Asian Dub Foundation. Nameću se nekako u priču, ali nisu slični. Zapravo…to su dva svijeta i oba su na svoj način zanimljiva i zabavna.
L - kao ludi-ste-ako-ih-opet-propustite

U - kao underground. Kao nešto što se samo po sebi podrazumijeva. Iako ovi nisu nimalo ispod zemlje u onom fanzinskom smislu te riječi.
N - kao Nations Records. Njihova izdavačka kuća, ljudi su prvi primijetili o kakvom projektu se radi i koliko su zanimljivi i talentirani ovi veseljaci.
D - kao dobro, možda malo pretjerujem. Nisu oni baš toliko dobri. Ali opet su dovoljno dobri da vas zabave i pokažu sve prednosti Prihvaćanja različitosti
E - kao Engleska, svi članovi imaju englesku putovnicu
R - kao reklama. Coca-Cola je uzela njihovu melodiju za reklamnu kampanju prije Olimpijade 1996. A znate šta to sve znači…
G - gastronomski užici. Priča se da vole pojesti i da puno pažnje poklanjaju trpezi…Na foru da ih i tu zanimaju različite kuhinje. Ajde, toga bar imamo
R - rasna snošljivost. Ono o čemu pjevaju, maštaju i svojim konceptom pokazuju da itekako ima smisla. I budućnosti, ma koliko mi šutjeli o tome
O - kao oooogroman prostor koji glazbeno-tematski pokrivaju. Uostalom, kao i svi ti multi-nešto bendovi, i ovi imaju srušene zidove ispred sebe i piče sto na sat.
U - kao uspjeh. Postali su prilično poznati i cijenjeni u tome što rade. Uživaju ugled i u krugovima etnomuzikologa i klupske publike. Imaju i super ime.
N - kao "nemam pojma u koju ladicu bi ih strpao". Ali nemojte se s tim zamarati. Gledao sam ih i uopće mi nije bilo bitno što to niko živ ne zna…plesao sam, a to je i cilj, jel'da?
D - kao DOĐITE U PAUK, PONAVLJAM, SAD NEMA PAGEA&PLANTA!!!

sve napisao: kao tonisaric@inet.hr