TJEDNA VIZITA
 

TV kolumna by Darko Ciglenečki, broj 121, za Zagorski list broj 121, 10.02.2006. neobjavljena (tehničkom greškom)

REVOLTIRANI ZLIKAVCI

Na televizijama se događa nova moda koja se zove odlaženje gostiju iz studija. Pavle Kalinić nedavno se digao sa stolice u studiju i otišao iz "Otvorenog", Oliver je skoro zbrisao Zuhri, a Antun Vrdoljak u ovotjednom "Drugom licu" Petra Vlahova otišao je nakon par minuta jer nije htio slušati drugu stranu, prilog u kojem je trebao čuti što će reći Lordan Zafranović. Pa zašto je Vrdoljak uopće i došao u emisiju jer povod razgovora je upravo bio taj incident i znao je da će ga to pitati te da je moguće da čak Zafranović bude i kontragost. Ostaje otvoreno tko je kome što rekao i je li Antun dobio pravi "vritnjak" ili nije. Žalosno je to što će davni sukob dva režisera u medijima sigurno eskalirati, no možda i potaknuti natjecateljski duh - tko će prije završiti svoj dokumentarac o Titu. Budući da su obojica davno prošli zenit svojih karijera teško je očekivati zanimljiva ostvarenja i u toj trci pobijedit će - netko treći. Šteta je i da u emisiji nije odgovorio zašto ne razgovara s Krstom Papićem i Hrvojem Hribarom?

BEZ BRKOVA U STUDIJU:
Aleksandar Stanković skoro je napravio suprotno, čak je prijetio i prekinuti emisiju, ako njegov gost, redatelj Hrvoje Hribar, po Stankovićevom sudu, ne prestane etiketirati osobe (njegove kritičare) fašistima. Vjerojatno će uskoro neki od voditelja doista i prekinuti svoju emisiju zbog nekulture i netolerancije gostiju!

PROROCI SPORTA:
Uz Janičine uspjehe, kojima se nadamo i na predstojećoj Olimpijadi u Torinu, te nešto slično s tenisačima (Davis cup), Danci su ti koji slave rukometnu broncu. No, kao zemlja trenutno su u frci zbog toga što im gore ambasade, a sve zbog neopreznih karikatura muslimanskog proroka Muhameda u jednom listu. Da su se ranije ispričali, možda nasilje ne bi uzelo tolikog maha i pitanje je hoće li uskoro prestati. "Otvoreno" o tim događajima malo je rasvijetlilo situaciju, no gledatelji su glasali da je i sloboda govora važna, sa 46%. Događaji ne idu prilog ni našoj zemlji, jer smo u paketu sa Turskom ušli u pregovore za EU, no ako se ovako nastavi, teško da će muslimanska Turska u Europu... Vjerojatno ne bi samo Danci glasali protiv!

ORUŽJE I ORDENI:
"Zlikavci" i "Večernja škola" imali su za dio teme oružje. Večernji školarci pojavili su se u uniformama koje bi predložili našoj vojsci za ulazak u Nato. Novi - stari đak, Tetak (Đuro Utješanović) malo je pogurao posustali pervanov vlak nakon Zuhrina izbacivanja, a fora sa ordenom na leđima unfirme - koji je dobio "za bježanje" je antologijska. Baš kao i Blaževa tvrdnja: "Šte mi ideme vute Nate?" "Zlikavci" bi Anti Gotovini poslali velečasnog advokata, a ne još jednog Sudca, a revoltirani narodonjacima - odmah bi vadili pištolje! A nedavno je i na televiziji bio dokumentarac Michaela Moorea "Ludi za oružjem". Očito ulazimo u novu utrku za naoružavanjem, hoće li se podizati nove željezne (ili uranske) zavjese? A sve zbog detonatora koji se zove - 12 karikatura?