SOFT CELL

Biography


Kultni duo iz '80-tih kojeg sačinjavaju Marc Almond i Dave Ball, 18 godina nakon raspada, danas su ponovno zajedno na pozornici, a i novi album bi se potkraj ljeta 2002. trebao pojaviti na tržištu.

Dave Ball i Marc Almond upoznali su se 1979-te na Polytechnic University u Leedsu, otkrivajući zajedničku ljubav prema sjevernjačkom soulu i općenito muzici iz razdoblja 60-tih godina. Iste godine osnivaju Soft Cell, prvenstveno zamišljen kao projekt vezan uz komponiranje glazbe za kazališne predstave. Kasnije će ta ljubav prema kazalištu biti poprilično izražena u njihovim nastupima, a pogotovo kod kasnijih samostalnih radova Marc Almonda.
Njihovo prvo izdanje, "Mutant Moments" E.P., privuklo je pozornost utemeljitelja tek novostvorene diskografske kuće "Some Bizzare", čovjeka pod kodnim imenom Stevo, koji je prelaskom Soft Cella u Phonogram Records postao njihovim managerom.


Prvi single banda bio je "Memorabilia", izdan u veljači 1981. Taj single prošao je dosta nezapaženo u medijskim krugovima, dok ih iste godine drugi objavljeni single odvodi u povijest pop-glazbe. Naravno, radi se o pjesmi "Tainted Love", koja uopće nije njihova originalna kompozicija već Edda Cobba iz The Four Preps, ali je tek u obradi Soft Cella postala bezvremenskim klasikom. Dovoljno je samo spomenuti da je taj single bio na prvom mjestu u 18 zemalja, a u USA do 1983 među top 10 najprodavanijih singleova uopće. U prosincu 1981 godine, Soft Cell izdaju svoj debut album "Non-Stop Erotic Album", ludu kombinaciju euro-disca te oslobađajuće sex-atmosfere prožete u često autobiografskoj poeziji Marc Almonda. Nakon toga, band intenzivno nastupa, posebno po NewYorškim underground klubovima, što rezultira brzim izdavanjem njihovog drugog albuma, "Non-Stop Exotic Dancing". Album uglavnom sačinjavaju remixirani materijali sa njihovog prvog albuma, te kao takav ne predstavlja neki određeni kreativni pomak u stvaralaštvu banda.

Treći album "The Art Of Falling Apart" donosi novu svježinu u glazbenom izričaju banda, potpomognutu tradicionalnim instrumentima kao što su gitare, bas, konge i razne ostale udaraljke. Zvuk je postao agresivniji, a u to vrijeme već su se i osjećale napetosti unutar banda, a sve kao rezultat pritiska javnosti i diskografske kuće. Već i sam naslov album dovoljno opisuje stanje unutar banda.
Nakon izlaska tog trećeg albuma, članovi se posvećuju svojim solo-projektima.

Dave Ball snima 1983 svoj solo-album "In Strict Tempo", na kojem su kao vokali gostovali Genesis P-Orridge (Throbbing Gristle, Psychic TV) i Gavin Friday (Virgin Prunes). Iste godine, Marc Almond sa svojim projektom Marc & The Mambas (u kojem je bio i Matt Johnson iz banda The The) izdaje dva albuma, "Untitled" i "Torment And Toreros".
Tenzije unutar banda sve su više rasle, pritisak diskografske kuće bio je nesmanjen, a Almond se više nije mogao nositi sa ulogom pop-dive, tako da se Soft Cell na njihovom posljednjem albumu, "This Last Night In Sodom" okreću vlastitim anarhističnim art-korijenima, te u glazbu uvode psihodelijske elemente pomiješane sa klasičnim rock pristupom komponiranja.

Zadnji single bila je obrada pjesme Jack Hammera, "Down In The Subway", koja je Soft Cell odvela u podzemlje glazbene industrije i njezine pohlepne mašinerije, ali i ostavila na pop pozornici na kojoj i u novom mileniju skladaju glazbu na svoj autentičan način.


SOFT CELL - discography

Mutant Moments 7" EP 1980
Tainted Love single 1981
Non-Stop Erotic Cabaret album 1981
Bedsitter single 1981
Say Hello Wave Goodbye single 1982
Torch single 1982
What single 1982
Non-Stop Ecstatic Dancing album 1982
Where The Heart Is single 1982
Loving You, Hating Me single 1982
It's A Mugs Game single 1982
Numbers single 1983
THe Art Of Falling Apart album 1983
Soul Inside single 1983
Down In The Subway single 1984
This Last Night In Sodom album 1984
Soft Cell - The Singles album 1986
Say Hello Wave Goodbye '91 single 1991
Tainted Love '91 single 1991
Memorabilia The Singles album 1991
Soft Cell The Twelve Inch Singles album 1999
The Very Best Of Soft Cell album 2002


Miroslav Sušnik