SENOR COCONUT

- A ona hoće Mambo…

Kakva vijest! Baš kad smo krajem srpnja slušali "Fiesta Songs" i odlično se zabavljali, netko je rekao kako je sranje što nikad nećemo vidjeti ovakve stvari uživo, na vrijeme. I onda mail da 17.09. u Močvaru dolazi taj osmeročlani kombo, 8 veseljaka koji su nam uljepšali tolike noći i čija postmoderna interpretacija Kraftwerk remek-djela ulazi u skupinu Najdražih Stvari Svih Vremena. Spojiti otuđenu i industrijalizirano daleku Kraftwerk pjesmaricu sa vrelim horny latino zvucima, i stvoriti potpuno novi svijet, podjednako intrigantan - to može samo Gospodin Coconut. Dobro, tako se može zabaviti i na koncertu Mambo Kurta, ali ovo je ipak nešto drugo. Ma ne bih ja sad gubio vrijeme i tražio riječi kojima bi opisao o čemu se radi niti bi nizao hvalospjeve na račun Ideje, ja ću opet pokušati zainteresirati iznošenjem činjenica. Žao mi je samo što Coconut nije hype i što na ovo neće doći oni hot komadi koji odlaze na Cubismo ili nezanimljive didžeje koji furaju bossa nova ritmove.

Uwe Schmidt je ključno ime. On je u prošlih 10-ak godina producirao i sudjelovao u nastanku oko 70 albuma, mahom elektronskih. Imao je nekoliko projekata, najviše na svojoj etiketi "Rather Interesting", mijenjajući pseudonime i suradnike, od kojih je svakako najzanimljiviji bio "onaj Japanac" iz Dee-Lite. I onda mu je došlo da pusti brčiće, počne proučavati latino zvukove i zasićen "potrošačkom" Evropom - odlazi u Čile. Odlazi u svojevrsnu izolaciju kako bi još bolje upoznao Treći Svijet i vraća se sa dotad neviđenim spojem germanski hladnog i racionalnog sa južnjački razigranim i strasnim. 1997. izlazi "El Gran Baile", puno više latino drum'n'bass album sa autorskim stvarima, zapravo u potpunoj suprotnosti sa autentičnim remek-djelom "El Baile Aleman", albumom iz 2000. na kojem je vrhunskim programiranjem tehnološki preciznu mehaniku Kraftwerka oplemenio marimba/calypso/cha cha ritmovima. Amalgam dotad nezamisliv vrlo brzo stekao je kultni status i prodao se u pristojnoj tiraži. Krenuli su pozivi na zabave Davida Bowiea pa do MTV happeninga, čak je snimio sa Ralfom i Florianom neke stvari, počašćen njihovim zadovoljstvom urađenim. Mada su oni samo prigovorili da je njegova verzija "Radio Activity" bila previše vesela(!) i inzistirali da ju izbaci…Zanimljivo je što su album prihvatili i hedonistički nastrojeni posjetitelji klubova kao i intelektualna "elektronska elita", koja je promišljala svaki beat, svaki laid-back zvuk merengue smještala u kontekst, kao vrhunski proizvod postmoderne glazbe. Čovjek je dokazao da sve te Kraftwerk pjesme mogu zvučati kao pravovjerni etno dokument, a ne "samo" obrada - udahnuo im je novi život, vješto se poigravši sa našim navikama.

Uglavnom, Uwe nalazi odlične sugovornike u Danskoj, odakle su se skupili vrhunski glazbenici koji stvaraju onu uvjerljivu koncertnu sliku, čak je došao pjevač iz Venezuele koji je morao naučiti njemački jezik. Coconut u međuvremenu kompletira ionako impresivnu kolekciju zvukova najrazličitijih instrumenata iz Južne Amerike i smišlja nove pjesme, pa je ove godine dugo očekivani nasljednik nazvan "Fiesta Songs" najavljen singlom - tatatataaaa - "Smoke On The Water"!!! E, to je tek teško opisati. Alal vera. Zamislite i "Riders On The Storm". A sve tako uhuugodno, vrhunski odsvirano i producirano, dušu dalo za neobavezna ćaskanja, maženja s dragom osobom, vožnju autom ili večer u nekom klubu.
Čovjek zna znanje. I danas se njegovi albumi nalaze na policama prestižnih trgovina od čije dizajnerske uniformnosti i hinjene elegancije je pobjegao u materijalno siromašniji ali duhom i drukčijim pogledom na Svijet itekako bogatiji Čile. Koji mu je omogućio sve preduvjete za nastanak ovakvih krasnih albuma. Reizdani su i u Japanu, puno bolje je prihvaćen tamo i u Evropi nego u Americi, a trenutno je na evropskoj turneji koju je i najavio početkom ove godine. Na listi obećanja su: objavljivanje novih Rather Interesting izdanja, eksperiment sa gospel muzikom, novi Atom Heart solo album i - porno video. Nema druge nego strpljivo iščekivati neko novo iznenađenje iz radionice g.Schmidta, a vi ako ne dođete na koncert u Močvaru…ma, ništa.

tonisaric@inet.hr