QUEENS OF THE STONE AGE

Songs for the deaf TOUR 2002/3.,
utorak, 3.6.2003. Križanke, Ljubljana


Quotsa dolaze. Budite spremni na pomahnitale kalifornijske momke. Okarakterizirani kao otpadnici, disidenti isto tako legendarnog desert - metal banda Kyuss, počeli su uistinu čvrsto gaziti naprijed. To potvrđuje i zadnji studijski uradak Songs for the deaf, koji iako je logični nastavak prošlog (Rated r) a prema nekima zapravo i odlična artikulacija prvog, osobno naslovljenog (Quotsa), uvelike se razlikuje od svega što ste očekivali ili navikli u posljednje vrijeme slušati.

Težina riffova Black Sabbath, preciznost i eksperimentiranje ravno jednom Tool, i naravno smrad, buka, prljavština garaže, sve protkano promuklim, vrištećim i šapćućim vokalima, što nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Frontman i autor većine pjesama Joshua Homme pokazuje nam umijeće, da svoje metal presvučeno srce pretoči u brzu i preciznu egzekuciju svih suvišnih osjetila, dok nam polako proždire emocije svojim prozračnim pozadinskim melodijama. Brzo, nemilosrdno….. Songs for the deaf pravi je primjer dobro osmišljenog albuma, koji u sebi ujedinjuje zatvorenost i introspekcije, i tendenciju dopadljivosti širem slušateljstvu. Kao što se savršeno uklapa u cd changer u autu, podjednako je dobar i za birricu i foteljicu. Na koncertu možemo očekivati pregršt pjesama sa zadnjeg albuma koje će dostojno podržati isto tako snažne stvari poput Tension head ili meke, psihodelične poput Auto pilot…..No control…

Quotsa spada među one, koji usred pakla teških riffova ne okljevaju odsvirati baladu miješajući zvuk harmonike i gudača, a da pritom ne gube ni jednu kaloriju divljačke mahnitosti. To je band koji treba čuti….

I gle prilike….
UTORAK 03.06.2003. KRIŽANKE, LJUBLJANA.
ULAZNICE SE MOGU REZERVIRATI NA www.skuc.org ili www.ljudmila.org/buba

Nekoliko o Quotsa (Queens of the stone age)… Nakon raspada desert metal banda Kyuss krajem 1995.g, Joshua Homme, autor i gitarist seli se iz Palm Desert Ca., u Seattle, te se tamo priključuje Screaming Trees, te sa njima surađuje nekoliko godina. U to je doba surađivao i sa Soundgarden basistom Ben Shepardom. Nakon nekoliko projekata i albuma, 1997.godine, Josh se našao sa bivšim bubnjarom Kyuss-a Alfredom Hernandezom te osnovao Queens of the stone age. Iste su godine debitirali sa uratkom Split Ep koji je sadržavao 3 B strane Kyuss singlova te tri potpuno nove stvari koje potpisuju Quotsa.

Početkom 1998. pridružio im se na basu sada već legendarni Nick Oliveri, također član Kyuss-a. Uskoro je izašao prvi album (Quotsa), kojeg je kritika oduševljeno dočekala. Bio je to početak uspona koji se nastavio sa Rated-r (2000.).

Potvrđena je floskula kritike da su Quotsa jedan od najutjecajnijih hard & heavy bandova današnjice.

Nova vrata kreativnosti otvorila su se nakon dolaska Dave Grohla, frontmana Foo Fighters. Bubnjevi su zasigurno dobili novu dimenziju, i učinili Quotsa velikima. Songs for the deaf ušao je na velika vrata, koja su se uskoro nakon izlaska albuma zatvorila za Dave Grohla koji se vratio svom matičnom bandu. Band je već neko vrijeme na turneji……

Antun Zupanc