PIXIES
 


THE PIXIES

20.6.2004. Ljubljana, Križanke


The Pixies su, a vjerujem da se to može i nekom znanstvenom metodom potkrijepiti, najbolji bend na svijetu.

Imajte tu činjenicu u vidu ako se dvoumite biste li ili ne biste išli na koncert. No, puno je češća dilema - kako doći na koncert - s obzirom na to da nema karata. Tu vam ne mogu puno pomoći. Kartu sam išao kupiti prvi dan kako su se pojavile u Zagrebu. Od tada se nekoliko puta ponavljalo da karata više nema (uključujući taj prvi dan) pa da su ipak stigle, pa da ih ima u Ljubljani, pa da ih nema ni tamo. Zatim glasine da organizator nagovara band da odsviraju još jedan koncert u Ljubljani, jer baš tad imaju rupu. Pa informacija da se s Križanki koncert seli u Tivoli, koji je puno veći. Navodno će karata biti na dan koncerta. Uglavnom, informirajte se.

Charles Michael Kitridge Thompson (IV) bio je bucmasti student ekonomije, odgojen u sjebanoj atmosferi kršćanske pentakostalne obitelji, predvođene ocem šankerom, zbog čijeg su se posla stalno selili. Promijenio je desetak škola i družio se s čudacima. 1985. je 21-godišnji Charles odustao od studijske godine u Puerto Ricu u kojem se družio s propalitetima i učio španjolski. Otputovao je u Boston i nagovorio bivšeg cimera Joeya Santiaga, apatičnog potomka ugledne filipinske obitelji u izbjeglištvu u SAD, da naprave bend. Charles se odlučio prozvati 'Black Francis' jer mu je to zvučilo dobro na rokersko-preseravački način, u duhu 'Iggy Pop' i 'Billy Idol'. Joey se odlučio za ime 'Pixies' jer mu je to naprosto bila zanimljiva engleska (što mu nije bio prvi jezik) riječ.

Dali su oglas u novine u kojem su tražili basista koji voli Husker Du i Peter, Paul and Mary. Javila se samo Kimberly Deal, djevojka iz seljačkog Ohia koja je bila u Bostonu jer se udala za izvjesnog Johna Murphya. U Ohiu joj je ostala sestra blizanka s kojom je svirala u folk-duetu 'Breeders', a tamo joj je ostao i bas. Charles joj je morao posuditi novac da joj bas mogu poslati poštom. Pridružio im se i njen prijatelj, bubnjar David Lovering, koji je od djetinjstva maštao da bude rock zvijezda ili injženjer elektrike.

1986. bend je vježbao naveliko. Na drugom koncertu su nastupili kao predgrupa od Throwing Muses. Za 1.000$ koje je dao Charlesov otac snimili su demo (među fanovima i kolekcionarima poznat kao 'purple tape'. Mislili su na osnovu demoa dobiti ugovor i snimiti album ali se ekipi iz izdavačke kuće 4AD toliko svidio da su uzeli osam stvari i od njih napravili gotov album. Come On Pilgrim izlazi 1987. i izaziva velik interes, naročito u Engleskoj.

Kim Deal potpisana je, samo ovaj put, kao Mrs John Murphy, a Charles je već preuzeo pseudonim Black Francis.

Caribou je prva stvar i odmah pravo navještenje Pixies stvaralaštva. Počinje mistično, s meksičkim štihom. Slijede jednostavni rifovi, sumanut tekst i refren u kojem Francis zlokobno urla 'Pokaj se', a Joey ukrašava sa solažom koja se u biti sastoji od jednog tona. Biblijski motivi, hispanski utjecaji, jednostavna a zajebana gitara, urlanje (ali ne neprijatno emo-core ili death metal urlanje nego.. Black Francis urlanje) i opća sumanutost - to su Pixies. S ovog albuma preporućujem i 'Levitate me', upućenu gospođi iz lifta.

Vizualni identitet ovom i svim ostalim izdanjima Pixiesa podaruje Simon Larbalestier, francuski fotograf.

1988. izlazi nastavak, Surfer Rosa. Uz ovaj se album stalno spominje da se produkcije prihvatio čuveni Steve Albini, stavljao je pojačala u željezne ormare i slične fore. Moram reći da promjene u zvuku ne primjećujem; primjećujem hrpu odličnih pjesama i teškom mukom ću se natjerati da ih spomenem samo par. Broken Face je efikasni punk. Gigantic je jedina (uz Into the White) Pixies pjesma Kim Deal - velika i monotona. I'm Amazed sadrži možda i najsumanutiji tekst od svih ('The day before that I was wed, she went upstairs and she cut her head away. I'm amazed!') i ponovo solažu od jednog tona.

Iako je puna nasilja i sakaćenja, Surfer Rosa ostaje slušljiva i zanimljiva. To je najveći talent Pixiesa, da uprkos svemu ostanu popistični - možda najviše zahvaljujući umilnom glasu Kim Deal, koji razblažuje rane koje ostaju nakon Francisovog kreštanja.

Black Francisovi tekstovi su tako ludi jer po vlastitom priznanju 80% njih nema značenje. Priča da sklada pred ogledalom i uzvikuje slogove koji pašu na akorde. Od toga pomalo nastaju riječi. Iste godine Pixies idu na evropsku turneju i nastupaju u Zagrebu. Još dugo poslije upotrebljavala se uzrečica 'Bila je gužva kao na Pixiesima u Kulušiću'. Francis piše i dnevnik o toj turneji ali Zagreb komentira sa samo nekoliko riječi - 'čudna gomila'.

1989. izlazi Doolittle, njihov vjerojatno najbolji album. Manje je agresivan ali i dalje se bavi istom tematikom. Po naslovima pjesama može konkurirati death metal bendovima: Mrtav, Krvarim, Val sakaćenja, La la volim te (haha). Kritika je oduševljena, turneje rasprodane. Bend puno radi i puno se troši. Druže se i nastupaju s uzorima (R.E.M., Cure), drogiraju se i rade sranje, svađaju se i jedva doživljavaju kraj godine.

Album je prepun hitova. Debaser tjera na ples svojom uvodnom bas linijom. Monkey Gone to Heaven nosi ekološku poruku i ostaje njihov možda najveći hit (nikad mi nije bilo jasno zašto). Izuzetno je popularna i pjesmica Here Comes Your Man, nastala kao ironičan pokušaj, koji je uspio iznad svakog očekivanja, da naprave pop pjesmu. Moj osobni favorit je Crackity Jones, pjesma koja se naprosto ne može opisati.

Otprilike u to vrijeme Kim Deal radi na svom bendu - oživljava ime 'Breeders' i s Tanyom Donnely (Throwing Muses, Belly) i još dvoje ljudi snima 'Pod' kojeg producira opet Steve Albini i koji također doživljava sjajne kritike i visoka mjesta na top listama. Na sreću, Kim ne napušta Pixiese.

1990-e snimaju Bossanovu, album puno mirniji od svih prethodnika. Nastupaju manje morbidne, makar ništa razumljivije teme, u prvom redu SF. Album obilježava nervozan, ali zreo, zanimljiv i ugodan rock, s kojeg se izdvaja Rock Music, uništenje buke i očaja, možda jedna od najočajnijih rock pjesama ikad. Bossanova je dobra kao sredstvo kojim nekog mainstream prijatelja možete navući na Pixiese. Vjerojatno će mu se svidjeti predivna Havalina i Allison, rock-priručnik u minuti i 15 sekundi.

1991. je peta godina i peti njihov album, Trompe le Monde. Da ga je snimio neki običan bend, Trompe le Monde bio bi sjajan i zanimljiv album. Međutim, on nije na standardu Pixiesa i sigurno je njihovo najslabije izdanje. Čudan i neodlučan povratak hard rocku, s klavijaturama i usiljenom žestinom.

Bend svira stadionske koncerte kao predgrupa U2. Mnogo se očekuje od njihovog obraćanja širokoj publici. Ali unutar Pixiesa stvari ne štimaju. Kim Deal snima opet s Breedersima a Black Francis priprema svoj solo album, na kojem nastupa kao Frank Black. 1993. bend se raspada.

Kim Deal postiže veliki uspjeh s Breedersima. Na četiri njena albuma (jedan kao Amps) svi su glazbenici potpuno različiti, osim sestre blizanke Kelley koja sudjeluje u dva. Title TK (2002) ipak ne postiže uspjeh njena tri albuma iz prve polovice devedesetih.

Frank Black snima dosta, sam i kao Frank Black and the Catholics, ali ne postiže bitan uspjeh. Joey Santiago i David Lovering (koji je rekao da bi volio preći u Depeche Mode) su još manje zapaženi.

Pixies su ostavili golem trag. Kurt Cobain rekao je za Smells Like Teen Spirit da je u toj pjesmi samo htio zvučati kao Pixies. O njihovom utjecaju govorili su i David Bowie, Blur, Radiohead, U2, Coldplay..

OZREN HARLOVIĆ