PHANTASMAGORIA

Najava uz koncerte:

17.5. 2001. LJUBLJANA - CHANNEL ZERO METELKOVA, CHRISTIAN DEATH, predgrupa PHANTASMAGORIA
19.5. 20001. ZAGREB - MOČVARA, CHRISTIAN DEATH, predgrupe PHANTASMAGORIA, DARKENDOME

Pretprodaja ulaznica (65 kn, na dan 80kn):
ZAGREB - CD Shop MILLENNIUM, Ilica 37 - DALLAS, Tkalčićeva 7 - DANCING BEAR Gundulićeva 7
PULA - DALLAS, Fontička 3; RIJEKA - DALLAS, Splitska 2a; ZADAR - DALLAS, E. Kotromanić 9 ŠIBENIK - DALLAS; Kralja Tomislava 4; SPLIT - DALLAS, Obala Lazareta 3, DANCING BEAR, Dioklecijanova 6; OSIJEK - DALLAS, Trg A. Starčevića 10

Organizator:
Millennium Records
tel.: +385 1 48 33 630 (Millennium Records Office)
fax.: +385 1 48 56 589 gsm: +385 91 518 09 82
e-mail: millenniumrec@net.hr

PHANTASMAGORIA

Skupina PHANTASMAGORIA oformljena je 1988. godine temeljeći svoj glazbeni izraz na post-punku i velikom utjecaju grupe THE SISTERS OF MERCY kao i cjelokupne gothic struje. Ideja za ime preuzeta je sa istoimenog albuma grupe THE DAMNED. Svojim prvijencem, pjesmom "Alex" PHANTASMAGORIA ubrzo dospijeva do prvih mjesta top lista te zadobiva etiketu mračnog i kontraverznog banda. Slijedeće godine PHANTASMAGORIA potvrđuje svoj status pjesmom "Poziv u raj" te nastupom na festivalu "OFF-FESTUM" kao predgrupa skupini THE YOUNG GODS.

1990. godine PHANTASMAGORIA nastupa na YURM-u (natjecateljski festival najboljih novih grupa tadašnje države), gdje biva proglašena za najbolju grupu prve od ukupno dvije večeri, a poznati rock-kritičar Darko Glavan preko tiska hvali verziju pjesme "I wanna be your dog" (u originalu od THE STOOGES). Nakon toga, uslijedili su festivalski nastupi sa grupama MIZAR (Skopje), LET3 te samostalni nastupi po Sloveniji gdje je u to vrijeme PHANTASMAGORIA vrlo dobro kotirala.

1991. godine u produkciji HRT-a, a pod redateljskom palicom Saše Vojković, PHANTASMAGORIA snima svoj prvi video-spot za kompoziciju "Better world" koja potpomognuta kvalitetnom produkcijom Janka Mlinarića-Trulog postiže najveći komercijani uspjeh do tada. Pjesma je uvrštena na kompilacijski album "Rock za Hrvatsku" u izdanju "Croatia records", dok je sam spot došao do samog vrha najgledanije glazbene emisije HRT-a "Hit-depo". Slijede brojni nastupi po Sloveniji i Hrvatskoj.

Početkom 1992. godine PHANTASMAGORIA, u vlastitom izdanju kompilacijski album "DEMONSTRATION TAPES '88-'91" na kojem se nalaze sve dotadašnje studijske te jedna live snimka (ukupno 16 pjesama). U veljači 1992. PHANTASMAGORIA kreće na dvotjednu turneju po tadašnjoj Čehoslovačkoj koja je obuhvaćala nastupe u desetak najvećih gradova. Velika medijska kampanja, emitiranje video-spotova na tamošnjoj nacionalnoj televiziji te popularnost gothic scene u Čehoslovačkoj rezultirala je vrlo dobrim prijemom kod tamošnje publike i unaprijed rasprodanim koncertima. U praškom klubu "Bunkr" kao gost večeri uz PHANTASMAGORIU nastupio je i Justin Sullivan (pjevač, gitarist i vođa grupe NEW MODEL ARMY).

Po povratku iz Čehoslovačke uslijedilo je snimanje video-spota za pjesmu "Isolated" koja je isto kao i "Better world" snimana u studiju "Trooly". Za režisera je odabran predstavnik novog vala hrvatskog video-arta, Vladimir Knežević, a spot je premijerno prikazan u emisiji alternativne glazbe "Izvan struje". Najveći uspjeh pjesma je postigla uvrštavanjem među deset najboljih spotova za 1992. godinu u emisiji "Hit-depo". U ljeto 1992. godine PHANTASMAGORIA po drugi put sudjeluje na velikom trodnevnom alter-rock festivalu pod nazivom "Melody festival" u Puli. Snimak kompletnog festivala prikazan je u skraćenoj formi na HRT-u u emisiji "Izvan struje".

1993. godine PHANTASMAGORIA nastupa uživo na zagrebačkom OTV-u u tadašnjoj kultnoj emisiji "Klupica", koju je vodio glumac Željko Vukmirica. Slijedi objavljivanje kompilacijskog albuma hrvatske alternativne scene "Best of indie rock-made in Croatia". Iako objavljena u izdanju izdavačke kuće "Dancing bear" njezin idejni začetnik je Tomi E. Šega. Na kompilaciji se pored pjesme PHANTASMAGORIE, "The power and the glory", nalaze i pjesme bandova poput LET3, MAJKE, LEGEN, LAUFER, GRČ, PSIHOMODO POP i drugih. Promotivna turneja je obuhvaćala koncerte po Hrvatskoj i Sloveniji, a svoju kulminaciju dostiže na trodnevnom festivalu u zagrebačkom "Kulušić"-u. Sama kompilacija je naišla na vrlo dobar prijem i kod publike i kod kritike.
U ljeto 1994. godine PHANTASMAGORIA nastupa na zagrebačkoj Šalati kao predgrupa IGGY POP-u ispred više od 5000 posjetitelja. Nakon koncerta Iggy Pop u razgovoru sa Tomijem daje pohvale i podršku izjavivši da ga je nastup PHANTASMAGORIE podsjetio na vrijeme dok je nastupao sa THE STOOGES. Na zimski solsticij 21.12.1994. PHANTASMAGORIA odlučuje održati svoj oproštajni koncert u zagrebačkom klubu "Gjuro II", pod nazivom "POSLJEDNJA VEČERA PHANTASMAGORIE", baš tamo gdje je održala svoj prvi nastup 19.05.1989. godine.

Poziv da PHANTASMAGORIA nastupi kao predgrupa SIOUXSIE&THE BANSHEES ponovo okuplja grupu te iako taj koncert biva dvaput odgođen, na Uskrs 16.04.1995. godine PHANTASMAGORIA priređuje "USKRŠNJI KONCERT PHANTASMAGORIE".

U ljeto 1995. godine PHANTASMAGORIA je pozvana na još jedan veliki festival koji se trebao održati u Opatiji, a gdje su između ostalih trebala nastupiti i imena poput THE STRANGLERS, CARTER USM, MEGACITY 4, CASSANDRA COMPLEX, no uslijed problema sa sponzorima i gradskim vlastima, festival biva otkazan iako su svi izvađači već bili u samoj Opatiji.
Početkom 1996. godine PHANTASMAGORIA radi na novom materijalu koji se sastojao od 15 cover-verzija, a u proljeće iste godine odlazi u studio i započinje snimanje. Međutim neprofesionalni odnos studijske ekipe te slaba tehnička i stručna podrška rezultirala je odbacivanjem planova vezanih za taj materijal.
U javnosti se ipak 1997. godine pojavljuju dvije pjesme, "She's lost control" i "Djevojka od bronce" koje su ponovno mixane u studiju "Trooly". Obje pjesme dolaze do samog vrha domaće top-liste na zagrebačkm radiju "101", a sa pjesmom "She's lost control" grupa se pojavljuje i u sklopu emisije "Briljanteen" HRT-a.

U toku 1998. i 1999. godine PHANTASMAGORIA nastupa uglavnom po Sloveniji i nešto malo manje po Hrvatskoj te priprema potpuno nove autorske materijele. Jedan od bitnijih nastupa bio je koncert sa kultnom američkom gothic-rock skupinom CHRISTIAN DEATH, održan 12.03.1999. godine u Labinu u tamošnjem klubu "Lamparna".

PHANTASMAGORIA je pozvana da nastupi na najvećem europskom gothic-rock festivalu koji se pod nazivom "WAVE-GOTIK-TREFFEN" održava u njemačkom gradu Leipzigu od 09.-12. lipnja 2000. Ove godine festival se održava po deveti put, a između ostalih nastupit će i THE MISSION, HIM, SIGUE SIGUE SPUTNIK, MOONSPELL, LOVE LIKE BLOOD, DREADFULL SHADOWS, LONDON AFTER MIDNIGHT, MARC ALMOND, ALPHAVILLE, CLAN OF XYMOX, CHRISTIAN DEATH i dr.

18. 05. 2000. u zagrebačkom klubu "MOČVARA" PHANTASMAGORIA je održala koncertnu promociju svog albuma, koji će se u izdanju "Millennium Records", pojaviti pod nazivom "ALCHEMY: The Beast Of PHANTASMAGORIA" na kojem će se naći sve studijske snimke snimljene tokom godina te jedna live snimka pjesme "Nephilim" iz zagrebačkog kluba "Kulušić".

PHANTASMAGORIA je nastupila na najvećem europskom gothic-rock festivalu koji se pod nazivom "WAVE-GOTIK-TREFFEN" održao u njemačkom gradu Leipzigu od 09.-12. lipnja 2000. Prošle godine, festival se održao po deveti put, a između ostalih nastupili su i SIGUE SIGUE SPUTNIK, ANATHEMA, LACRIMOSA, MOONSPELL, LOVE LIKE BLOOD, DREADFULL SHADOWS, LONDON AFTER MIDNIGHT, ALPHAVILLE, CLAN OF XYMOX, CHRISTIAN DEATH i mnogi drugi. Također je PHANTASMAGORIA pozvana u latvijski glavni grad Rigu na festival najboljih novih bandova istočne Europe. No zbog velike udaljenosti od Zagreba do Rige i problema s prijevozom taj se nastup nije ostavario dok poziv stoji za 2001. godinu. PHANTASMAGORIA je kao specijalni gost nastupila 22. lipnja 2000. na festivalu demo-bandova pod nazivom "Hrvatski Glazbeni Festival" u dvorcu Gjalski u Zaboku koji se ove godine održava po četvrti put.

27. listopada 2000. PHANTASMAGORIA je u Puli nastupila sa makedonskim bandom KISMET (ex-MIZAR) te je tom prilikom Gorazd Čapovski ponudio da se PHANTASMAGORIA nađe na kompilaciji "Freedom Or Death-Tribute To MIZAR". Izlazak ove kompilacije očekuje se tokom travnja 2001. a bitno je za naglasiti da je PHANTASMAGORIA jedina skupina koja nije iz Makedonije a naći će se na ovoj kompilaciji.

 

Tomi E. Šega