PATTI SMITH

Zapali svijeću i nastavi plesati...

("... sad description, I was looking for you..." , Redondo Beach sa albuma "Horses")

Znaš koga sam vidjela neki dan? Sonija. Jebote, u njega sam maltene još uvijek zaljubljena. Nemam pojma šta radi, ali kako je on meni bio cool. Uvijek u crnom, crvene starke i one naočale, on i Kaotični Pero, nikad niko poslije nije bio tako cool u ovom gradu. Jel se sjećaš kad smo u Artu sjedile na kavi, ono kad smo se upoznale s njim i kad nam je pričao nešto o Iggy Popu i MC5. Odma sam sutradan posudila od Kalca da čujem taj Lust for life o kojem je pričao, samo nisam nigdje mogla naći onu Patti Smith. Tek poslije, slučajno sam našla ploču kod jednog frenda i nije mi bilo baš nešto. Previše teksta. Mada mi je bilo okej, isto sam osjetila neku čudnu energiju, poslije sam čitala u Ritmu, jel se sjećaš tih novina, kako je ona bila viđana sa svakojakim tipovima, od Iggy Popa do onog Sam Shepherda, da je čak furala s nekim pederom fotografom. Al pazi ti, u New Yorku su tada brijali malo žešći tipovi, ona se furala na poeziju, mislim, ona i Lou Reed. Niko nije to radio tako. .. Zapravo uopće i nema neke žene da je to isfurala na rock'n'roll-punk spiku. Kod nas su super bile Boye, ali kod nas nije baš situacija da žene nešto briju. Baš mi fale te Boye... Ko zna šta one sad rade?

Mislim, pazi ti ekipu u to vrijeme. Lou Reed i ekipa oko Andy Warhola, Ramonesi i njihove brijačine, pa onda Blondie i Talking Headsi, jesi vidjela kako izgleda onaj CBGB, koja rupa. Uvijek sam voljela te njujorške bendove. Ali mi je Patti Smith bila posebno cool zato što je odlijepila na MC5. Oni i Stooges su mi uvijek bili nešto fantastično. A pazi, ona se i udala za gitaristu MC5, ono, brijali su zajedno i skužili da su slični i oženili se poslije.

Pričao mi jedan frend da je ona pala sa stagea na nekom koncertu i sjebala par rebara i da je to bilo ono, na vrhuncu karijere. Točno je mogu zamisliti kako u transu, na dopu brije te svoje lude stvari. To je sigurno bilo mrak. I baš sam neki dan čula ono Because the night, kako je to mrak stvar, ona melodija. Od nje mi je samo bolja ona Dancing barefoot, kako je to jako. Zapravo mi je malo problem što ne kužim sve o čemu ona pjeva, žao mi je što ne znam bolje engleski, ali po naslovima i nekim refrenima kužim da je super, pogotovo ona spika o konjima, kako su to zanimljive životinje. U Varšavi sam si '98. kupila jedinu ploču što imam od nje, Radio Ethiopia, svidio mi se omot i priča unutra, baš mi je draga uspomena. Jel se sjećaš Marija, što je bio sa mnom u 3. srednje? On je non-stop slušao Clash i već mi je bilo muka od tog Strummera, ja sam mu stalno kontrirala sa Iggy Popom i Patti Smith, nije mi jasno kako nije kužio da je to bolje. Okej su i Clash, ali opet, Iggy Pop... Onaj koncert u Zagrebu, koja ludnica...

Jesi čula novu stvar od Patti Smith? Ista spika, ista ona smirenost i cool stvari, i onaj spot, ona prosijeda duga kosa. Umro je Sonic Smith prije petšest godina, i onda joj umre i buraz. Jebote, koje sranje. I ona se ovako vrati, ni milimetra nije odustala. Sad ovi u Feralu objavljuju i knjigu njenih pjesama, baš me zanima kakvi su to stihovi, nakon toliko godina slušanja. I da, kao, biće koncert negdje u Ljubljani početkom sedmog mjeseca. Sa bendom, to mora bit super. Tako mi je drago da se ne da, ima okej i novih, ali nisu joj ni blizu, kužiš ti otkad ona brije, a ništa ne odustaje. Jel znaš nekog da ima taj novi album, baš da čujem cijeli?

Ines