350 obračuna u HR-koralu

Novi jubilej radijske emisije posvećene hrvatskoj rock glazbi 350 obračuna u HR-koralu Kad su prije 7-8 godina braća Boris i Ivica Bađun svoju ljubav prema rock-outsiderima i prezir prema tada (i sada) dominantnoj "kuruzi" uobličili u radijsku emisiju nazvanu "Obračun kod HR-korala", malo im je tko prognozirao dugo obračunavanje.

U raspadu SFRJ i krvavom ratu stradali su ljudi, naselja i gospodarstvo, a u često kaotičnoj potrazi za nacionalnim identitetom električna gitara prešutno je stigmatizirana kao previše kozmopolitska (što se u nekim krugovima i dan-danas smatra uvredom). Nosači zvuka (tada još ploče i kazete) sve su se manje otiskivali i još manje kupovali, a kao nositelj hrvatskog glazbenog identiteta promovirana je tamburica (na štetu i ostalih, daleko zanimljivijih narodnih instrumenata), kojoj se u dance-euforiji pridružio i sintesajzer, stvorivši s vremenom i bastardni podžanr zvan "tambura dance"!

U obrani rijetkih preživjelih snaga domaćeg rocka i obračunu s glazbenom kuruzom braća Bađun nisu posustali: počeli su na Radio Ex-u, nastavili na Radio Sjeverozapadu i Radio Varaždinu, da bi se naposlijetku skrasili na Radiju 042. Kad je krajem prošle godine na toj postaji, koja se i sama tražila negdje između "kuruze" i onog drugog, došlo do promjena, "Obračun kod HR korala" (već prepoznatljiv i pod kraticom "OKHRK") s lakoćom je preživio tu nimalo laku tranziciju - svi koji na svom tuneru drže 96,5 Mhz to dobro znaju i čekaju nove obračune svakog četvrtka u 21 sat.

Ovog tjedna čeka ih novi jubilej - 350. (e)misija koja će 19. listopada početi ranije i završiti kasnije od uobičajenog termina. Predviđeno trajanje (20-23 h) moglo bi se u slavljeničkom žaru i razvući jer, osim uobičajenih informacija, Bađuni spremaju i prigodne atrakcije: nagradnu igru (slušatelji će se moći osladiti brojnim nagradama koje osiguravaju Dancing Bear, Anubis Records, Greencajg records, Bistro "Rogoz", Varaždinske vijesti i matični Radio 042), ali i ekskluzivne snimke nastupa rock-grupa na "Varaždinskoj rock pozornici" odsviranoj 5. kolovoza u dvorištu na Franjevačkom trgu.

Slavlje ne prestaje ni nakon ta 3 sata u eteru: u nedjelju, 22. listopada na nekom od varaždinskih košarkaških terena (Kojem, pitate se? Slušajte emisiju!) odigrat će se košarkaški hakl-turnir (sudjeluju Boomers, Eoni, Buttshaperz, OKHRK Fans i sam OKHRK), a nakon jubilarne emisije održat će se i uobičajeni koncert na kojem će uživo svirati Buttshaperz, dok će ostatak večeri ispuniti glazba po izboru OKHRK-a.

Mjesto slavljeničkog koncerta je varaždinski pub "Zlatni lampaš", u četvrtak, 26.10. - TREĆI DIO PROSLAVE 350. EMISIJE "OKHRK" (RADIO 042, 96,5 MHZ) I UNPLUGGED NASTUP: BUTTSHAPERZ, MUZIKA PO IZBORU OKHRK + IZNENAĐENJA...

Obračun ne prestaje!

M. Bobek