NEOMETAL

Neometal?! Ako gledate MTV, Vivu ili neku sličnu glazbenu satelitsku postaju primjetiti ćete neka nova lica koja se baš ne uklapaju u idealnu sliku idola teenagera poput Rickya Martina, Britney Spears ili pak Backstreet Boysa. Obojena kosa, piercing, baggy i skate odjeća čine ih vizualno atraktivnima, no glazba je zapravo ono što ih čini ovako popularnima. Spojivši hip-hop, heavy metal, funk, punk, techno i razne ritmove iz afričko-američkog folklora probili su granice koje je žestoka glazba držala godinama (ako je netko i samo malo zakoračio u neki "mekši" glazbeni pravac, ubrzo je označen looserom ili kao sellout).

Već pri prvom slušanju zamjećuje se nešto novo, moderno, žestoko, dobro?!?! Hardcore, progressive rock, neometal, aggro rock, sve su to nazivi koji se danas koriste za ovu scenu. Jedno je sigurno: rock ima nasljednika i on nije pokleknuo pred techno/rave revolucijom. Ovaj glazbeni pravac razvio se sredinom devedesetih, a kulminaciju doživljava sada na prelazu u novo tisućljeće.

Prvi band koji se razvio iz totalne anonimnosti u svjetske metal gigante je Korn. Dečki su osnovali scenu na zapadnoj obali SAD-a (točnije u L.A.-u) i danas čine njezinu okosnicu. Prvim albumom "Korn" najavili su razvoj neometal scene, drugim "Life Is Peachy" potvrdili su se kao studijski majstori (još više eksperimentiraju s novim zvukovima), a trećim "Follow The Leader" probijaju sve granice koje su ograničavale tešku glazbu i ulaze u mainstream (ne po zvuku nego po prodaji). Osnivanjem vlastitog festivala-turneje "Family Values" podupiru razvoj ostalih bandova sličnog glazbenog opredjeljenja i pokazuju da su za velike stvari. Najnoviji projekt "Issues" samo je potvrdio kvalitetu i najavio još jednu Korn godinu.

Negdje u isto vrijeme kad je nastao Korn pojavili su se još jedni west-side koraši Deftones. No oni su zadržali klasični stil (skatepunk) koji je razlog što nisu puno popularniji. Prvim albumom "Adrenaline" probili su se na scenu, a drugim (i najnovijim) "Around The Fur" postali poznati u cijeloj državi. Isprva su bili veliki prijatelji s Kornovcima (vokal Chino je i gostovao na Kornovom albumu), no daljne nesuglasice udaljile su ih od svjetla svjetske pozornice.

S istočne obale (Jacksonville) stiže Limp Bizkit. Uz pomoć sveprisutnog Korna postali su slavni u vrlo kratkom vremenu (prvijenac "Three Dollar Bill 'Yall" i nije posebno kvalitetan), no najnovijim albumom "Significant Other" postaju američki band #1 (u to vrijeme Korn snima "Issues"). Pjevač Fred Durst vrlo je važan član glazbene industrije jer je, osim što predvodi najpopularniji američki band ovog ljeta, podpredsjednik diskografske kuće Interscope, redatelj glazbenih spotova, scenarist, tatoo artist, sponzorirani skater i graffiter.

Iz L.A. stiže i Coal Chamber nazivajući svoju glazbu spookycore (totalno extremni oblik HC-a). Prvim albumom lansirali su hit "Locco", a novim "Chamber Music" pokazuju da su sposobni u isto vrijeme odsvirati i žestoko, kvalitetno i melodično (naravno naglasak je na ovo žestoko).

Napustivši Sepulturu nakon izvrsnog albuma "Roots" pjevač i gitarist Max Cavalera osnovao je Soulfly. Možemo reći da je to nova, modernizirana verzija Sepulture (ne razlikuju se mnogo u zvuku, no Soulfly zvuči urbanije). Impresivnim nastupima ovog ljeta pridobili su raznovrsnu publiku, a Max se može nadati novim glazbenim uspjesima.

Band imenom Incubus postoji već neko duže vrijeme (to ne znači da su u poznijim godinama već su počeli svirati doslovno kao klinci). Učili su skidajući sve od vrhunskih jazz majstora (Django Reinhardt) do popularnih metalaca (Iron Maiden). Vjerojatno ih zato danas hvale kao jedne od najkvalitetniji svirača na sceni. Ove godine izdali su "Make Yourself" koji zvuči nešto mekše nego odlični prethodni "S.C.I.E.N.C.E.". Sada im predstoji velika turneja na kojoj će trebati pokazati kako se snalaze pred ogromnom publikom.

Da se sve ne temelji samo na west-side i east-side prepucavanju pokazao je fenomenalni Sevendust. Ova grupa koja dolazi s američkog juga (Atlanta) poznata je po svojim iscrpnim turnejama i izvrsnim live nastupima. Prvijenac "Sevendust" iskazao je njihov potencijal kojeg su doveli do savršenstva na drugom albumu "Home" s kojeg skinuti singleovi "Denial" i "Licking Cream" (vokal Lajon pjeva duet sa Skin iz Skunk Anansie) odlično prolaze u publici. Turneje s Skunk Anansie i Metallicom bile su highlight godine.

U ovu scenu mogli bi ubrojati i neka stara lica od kojih se najviše ističu Machine Head. Odličnim prvim albumom "Burn My Eyes" proglašeni su jednim od najbrutalnijih bandova tada. Dečki iz Oaklanda doveli su death i power metal do vrhunca, ali već drugi album "The More Things Change" najavio je promjene u zvuku. Najnoviji "The Burning Red" najbolji je pokazatelj koliko su sazrili i akumulirali novi zvuk. Po mojoj procjeni oni bi trebali biti najveći pandani Kornu u budućnosti, no prati ih death/speed/trash prošlost pa još nisu prihvaćeni od šire publike.

Monster band iz Iowe Slipknot pljeni najveću pozornost na stageu. Ima ih 9 (2 gitare, vokal, bas, bubanj, sampler, DJ i 2 perkusionista) i usprkos slabijoj produkciji na studijskim snimkama, uživo zvuče nevjerojatno dobro. Ako zadrže prepoznatljiv image (na koncertima nose maske i posebnu odjeću) i unaprijede studijske snimke mogli bi kroz sljedećih nekoliko godina biti svjetska underground atrakcija.

Kid Rock bi pripadao ovoj sceni prije po imageu nego po zvuku, no ove je godine bio bitan dio turneja s Metallicom, Sevendustom, Limp Bitkitom itd. Njegovu glazbu je najlakše opisati kao nekakav crossover, ali zbog velike popularnosti potpisuje mainstream.

Korn je osim Bizkitima pomogao i bandu Orgy. Zvuk im je opisan kao death pop, a hit, obrada "Blue Monday" promovirala je prvi album "Candyass" u jedno od najboljih debitantskih ostvarenja 1998. godine. Jako su slični Marilyn Mansonovom posljednjem image hiru s albuma "Mechanical Animals".

Staind je proizvod Limp Bizkitove produkcije. Točnije, ovaj band je otkrio Fred Durst i pribavio im ugovor s vlastitom diskografskom kućom. Debitirali su albumom "Dysfunction" i upravo su predgrupa Kornu na američkom dijelu njihove Issues turneje.

Svi spomenuti bandovi uživaju veliku potporu starijih alter/metal/industrial/HC/hip-hop bandova tzv. old-school scene. Najvažnije bi bilo spomenuti Biohazard (najpoznatiji NYHC band), Nine Inch Nails (utemeljitelji industrial zvuka), Fear Factory (popularna industrial metal skupina - gostuju na prvom Limp Bizkitovom albumu), Filter (band iz Chicaga koji svira jednu vrstu industrial rock glazbe čiji je vokal Richard Patrick bio nekad član NIN-a), Faith No More odnosno Mr. Bungle (spominju se kao uzori mnogim ovim bandovima), Red Hot Chili Peppers (također kao i Faith No More česti glazbeni uzori), Rage Against The Machine (daju naglasak antirasističkoj idealogiji kroz glazbu), Helmet (jedni od prvih skate bandova), Suicidal Tendencies (prvi povezali hip-hop, skate i punk kulturu), Ice Cube (poznati raper je gostovao na Kornovom albumu "Follow The Leader" i imao zapažene nastupe na "Family Values" turneji), Rammstein (njemački industrial/gothic skupina također je bila dio "Family Values" turneje), House Of Pain (bijela hip-hop atrakcija ustupila je svojeg DJ Lethal Dosea Limp Bizkitu), Primus (frontman banda stalno je u kontaktu sa spomenutim glazbenicima).

Poplava ovakvih bandova je neizbježna što se za sada pozitivno odrazilo i na publiku (koja više nije ograničena na preslušavanje CD-a kod kuće ili na monotone disco večeri, već je ponovo željna koncerata i sličnih događanja) i u medijima. Ukoliko se kvaliteta drastično ne sroza, ova scena ima dobru perspektivu da postane pravi nasljednik rock'n'rolla i srodnih mu glazbenih pravaca. Nadajmo se da sve neće samo iznenadno nestati (remember Kurt Cobain and the Seattle scene?).

"All I Want In Life Is To Be Happy" - J. Davis

VATROSLAV GMAZ