METALLICA
 


METALLICA SE (NI)JE PRODALA?

(27.6.2004. Velika Gorica, Gradski stadion)

Ove nedelje u šire područje Zagreba stiže najveći metal bend na svijetu. Meni je naročito zanimljivo da dvije nedjelje za redom mogu vidjeti dva benda (prvi su naravno Pixiesi) koja sam najvolio u životu. Da, to je moja mračna tajna - bio sam (polu-)metalac! Pisao 'Metallica' na školske klupe. Tražio preko interneta fanove Metallice da jadnom Hrvatu u ratom razorenoj zemlji pošalju albume. Tad ih nije bilo za nabaviti kod nas. I poslali su, dobio sam 7-8 original kazeta i knjižicu o bendu. Imam majicu s Nowhere else to roam turneje. Gledao sam ih u Beču, predgrupa Cult.

I nije mi žao. Metallica je svojedobno bila daleko najbolji metal bend, a i sad nisu loši. Uspjeli su odrasti dostojanstveno a ne izgubiti žestinu. Uzmimo kao protuprimjer Iron Maiden. Gledao sam pred koju godinu dokumentarac o snimanju nekog spota Maidena. Radnja je ovakva - neki čovjek vozi auto po noći i onda ga presreću i hvataju neki luđaci i žrtvuju divovskom čudovištu Eddieju. Jedan od članova benda, četrdesetogodišnjak koji ostavlja dojam priglupe osobe, sjedi u tradicionalnoj Maiden-'opravi' iz 80-ih i muči se pred kamerama naći neko opravdanje, neki dublji smisao ove idiotske radnje koja je rađena po mjeri osnovnoškolaca.

Metallica se ne sramoti na taj način. Tekstovi su inteligentni, spotovi su odlični. Zbog spota Until it sleeps sam htio upisati režiju. Jedino što im općenito mogu zamjeriti je forsiranje 'kaj kurac, srednji prst, jeaa maderfakerrrr' spike.

A sada, priča o Metallici.

Danska obitelj Ulrich 1980. dolazi u Ameriku da bi njihov sin Lars imao bolje uvjete za profesionalno bavljenje tenisom. Međutim, Lars u svojoj novoj domovini ne sreće Johna McEnroea ili Jimmya Connorsa nego Jamesa Hetfielda. Kombiniraju svoje glazbene ukuse - Jamesove američke hard rock korijene i Larsovu fascinaciju NWOBHM-om (new wave of British heavy metal). Formiraju bend u kojem je Lars za bubnjevima, a James za svim ostalim. Prva stalna postava Metallice formira se 1982. s Cliffom Burtonom na basu i Kirkom Hamettom na lead gitari. Od članova koji se nisu zadržali u bendu sigurno je najznačajniji Dave Mustaine koji formira Megadeth. Neko vrijeme je trajalo rivalstvo (Mustaine je izbačen iz Metallice i tu je bilo dosta zle krvi) da bi s vremenom Megadeth ispao iz trke i pokazao se kao drugorazredan bend.

Od početaka je Metallica inventivnošću oduševljavala kritiku, a energičnim scenskim nastupima širu publiku. 1983. izlazi Kill 'Em All. Album se originalno trebao zvati 'Metal up your ass' ali se predstavnici diskografskih kuća tome protive, tako da je novi naziv posvećen upravo njima. Članovi benda na fotografiji izgledaju kao četiri najveća jadnika koja su ikad stala pred objektiv fotoaparata.

Tekstovi su banalni, ali sve zajedno taj se album i danas može poslušati. Hit the lights i Seek and destroy su veliki hitovi.

Album se smatra ključnim u formiranju thrash ('trash' je smeće, a 'thrash' je mlatiti, batinati, tući - dakle pazite na razliku) metala, vrste muzike kojoj pripadaju i Anthrax, Megadeth, itd.

Godinu dana kasnije izlazi Ride the lightning, već dosta zreliji album, sa sjajnim stvarima poput Ride the lightning i For whom the bell tolls. Najtvrdokorniji fanovi već sada počinju spominjati da se Metallica prodala jer su napustili jednostavnost thrasha i imaju 'balade' na albumu.

1986. izlazi Master of Puppets. Bend je sve popularniji, naročito nakon svirke kao predgrupa Ozzy Osbourneu. 27.9. te godine, na evropskoj turneji, jedan od autobusa Metallice se prevrće na putu između Kopenhagena i Osla i 24-godišnji Cliff Burton na mjestu pogiba.

Nakon što su prebrodili šok, članovi benda traže drugog basista i već mjesec dana kasnije primljen je Jason Newsted. 1988. izlazi ...And justice for all, po meni njihov najbolji album. Pjesmu 'One' objavljuju kao svoj prvi single i prvi video spot i One postaje veliki hit - čak dobija i Grammya.

1991. izlazi tzv. crni album, imena 'Metallica' i bend postaje super-popularan. Enter Sandman je MTV hit, a ne zaostaju puno ni Nothing else matters, Unforgiven, Sad but true, Wherever I may roam. Fanovi se dijele na oduševljene i one koji tvrde da se bend prodao.

Čak pet godina prolazi do njihovog sljedećeg albuma, Load. Ovaj put čak i potpisnik ovih redova tvrdi da se bend prodao i da su proveli previše vremena kod stilista i frizera, a premalo smišljajući dobre pjesme. Godinu dana kasnije izlazi i ReLoad.

2001. bend ulazi u pravni sukob s tvorcima Napstera, programa za razmjenu muzike preko interneta. Opći je dojam da to ne rade iz uvjerenja nego jer masno plaćeni. Naime, glazbenici u tom sukobu nisu igrali toliku ulogu, to je bila stvar Napstera i izdavačkih kuća. Pa su izdavači našli Metallicu da ih predstavlja.

Jason Newsted napušta bend i kao novi basist dolazi Rob Trujillo. 2003. izlazi St. Anger.. ..

OZREN HARLOVIĆ