LAJAVA ANA
 

NEJEBITIS VULGARIS

.Bejbe, šta ima?
- Šta ima?! Kurac ima... Ma, da bar kurac... U ovom jebenom gradu najmanje je takve robe. Sav muški rod je sjeban u gornju glavu tako da im donja funkcionira jednonamjenski, za zahodske školjke. A i ovo što nešto vridi ponaša sa kao da su im alati od 24-karatnog zlata i da uriniraju kolonjsku vodu. Srat! Srat će mi se doć!

Odmah sam uspostavila dijagnozu za Emilijino raspoloženje: očiti, progresivni i neoperabilni stadij nejebice! Naravno, popraćen klasičnim simptomima neuredne kose, indiskretne šminke i nemirnih očiju usredotočenih na središnji dio mužjačkog tijela. A kod takvih stadija teško je započeti bilo kakvu zdravu spiku tipa: jučer sam vidjela super torbicu u "Skandala", "Vidi one seljačije za šankom!", "Hoćeš li sutra ići u kino?". U Eminom slučaju odgovor je uvijek isti: "Srat će mi se doć!". I sad ti sjedi s njom i pij kavu. Iz iskustva mi je poznato da te tada u roku odmah mora zaboljeti želudac, prokrvariti zubno meso, spasti krunica sa jedinice, zažuljati stara cipela... Bilo što, ali zaboga trenutno, dade se upotrijebiti kao izgovor za gibaju. Jer Emilija Sratćemisedoć tih dana u mjesecu nemilice opravdava svoj nadimak.

Ali se zato povod i razlog nadimku gotovo ne osjeća onih drugih dana u mjesecu kad joj padne šaka (i još ponečega) kakav osebujni, bogato obdareni Samoglasnik. Tako, naime, kompićke nazivaju Emilijine žrtve. Redovno su to momci jače tjelesne građe koja je u zamjetnoj disproporciji sa kvocijentom inteligencije. ("IQ = razina sobne temperature op. madmoazel Mione).

.Dragi, jel' da bi mogli štogod prezalogajiti?
-A, eee..
.Kako ti se sviđaju moje nove tene?
-Ooooo!
.Jučer je program bio koma. Nešto prestrašno...
-Uuuu
.Onog Filipovića bi moj dragi smlatio dok kažeš keks!
-I(h)!

Pa sve tako do besvijesti. Neslušljivo i - gotovo. Inače, idila Emilije i narečenog Samoglasnika trajala bi nekad tjedan, nekad dva, ali nikad duže. Iscijeđeni bi Aeiou samo netragom nestao. Bez pozdrava bi ubacio Emi u stanje "sratćemisedoć" a sve nas u očaj.

Doduše, nije da od jednog oblika gore spomenute "bolesti" nije ponekad patio i ostatak društva, Sanja i Miona, primjerice. Ili, pak, Sandra. Daleko od toga! No, svakoj se od njih manifestirala na drugačiji način i svaka je imala zasebnu vrstu "poddijagnoze". Opisano Emino stanje nazivali smo, glede osebujnog riječnika, "nejebitis vulgaris". Sandra je, kao jedina gospođa među nama, patila od "nejebitisa misiz"-a. A njega nije bilo teško skužiti jer bi nam kompićka nemilice tamanila Markićevu životnu ušteđevinu na seksi garderobu i pomagala.

- Gle mi novih šuza! Mrak, ha?! Cijena je državna tajna ali, kao za vas, moje vjerne pratilje kroz ovo surovo življenje, obznanit ću cifru: samo tisućaka i osamstopedeset... Al', nikom ni zuc. To je zapovijed. Markiću pogotovo. Neka jadan misli da ima bazu za snove o novim pancericama i skijaškom odijelu. - samozadovoljno bi mrmorila Sandra, sve zaljubljeno zagledajući vrtoglavo visoki par lakiranih pokrivala za stopala i kao za sebe nastavljala:
-Jasno, uz to idu mrežaste čarape. Samostojeće i malo krupnijeg uzorka. Ovaj, zna li tko gdje ću naći rukavice, one trendi, do pola nadlaktice. Tako su... Mmmda, mislim, sviđa mi se taj đir.
- Da. A meni se sviđa putovanje u jednom smjeru spejs šatlom. Što lijepo ne priznaš da trenutno nije stvar u krpicama nego u - stvari?! Vjerojatno je Markića stegao lumbago. Ili je na višednevnom izbivanju iz toplog vam doma. Steglo te, sestro, ha... - samo je jedan od primjera Mioninog oštrojezičnog podbadanje u našem sestrinstvu unikatne, a ugrožene supruge i majke.

E, pa kad smo već kod Mione, njezin smo slučaj zapostavljanja "koke" (kako je krstila svoje spolovilo) zvali "nejebitis raritis" jer se prerijetko javljao. Mimi je, naime, mazila, pazila i sveudilj i svakojako njegovala svoju koku. Taj je vitalni, (pa, ruku na srce, čak i u konkurenciji mozga), najaktivniji dio njezinog tijela bio tretiran skupim kremicama, biranim depilatorima a, osobito ljeti, i specijaliziranim nijansama crvenkaste boje kompatibilne onoj na vlasištu glave.

Onda, rekoh prerijetko, za "raritisa", Miona ne bi bila svoja toliko da se primjećivalo na kilometre. Cijela bi se ušpicila, zašiljila u licu, pokretima i - jeziku. Jedino joj je tada Paviša, bilder sa parkinga, "igrao" u prvoj postavi (što znači da je ostalih jedanaest "vatrenih" dobilo crvene kartone i bespovratno napustilo "travnjak"). Paviša jest kreten, a zbog te nepobitne istine, Miona je popuštala njegovu nasrtaju samo kad je crveno svjetlo "ljute rezerve" danima zvonilo na uzbunu u ložnici lijepog zdanja u prestižnoj gradskoj četvrti. Naravno, nitko od nas "kao" nije znao za tu ševokombinaciju. Elem, kad bi Paviša bio "u opticaju" znalo se ovako:
.Mimi, šta si se unervozila, ideš nekamo?!-pitala bi Sanja.
-Ma ne, a gdje bi išla... Zašto pitaš?
.Eto tako, izgledaš kao da si već otišla. Odsutna si, zaboga. Zbiva li se nešto što nam želiš prešutjeti?
-Daj, Sanja ne gnjavi. Poznato ti je valjda da još nisam napisala onaj seminarski a on je uvjet za upis na treću.

Onaj tko ne zna popušio bi spiku, ali onaj tko zna, kao mi, odmah bi skužio: Paviša jaše na čelu kolone uskom stazom Uskočkom! (Za neupućene, riječ je o Miminoj ulici.) Jer, zaboga, Mimi je zadnji put kročila preko praga faksa kad je Mojsije hodio po zemlji. Dakle, upišeš u google:- seminarski- i otvori ti se jedno deset opcija, a svaka započinje sa debilnim Pavišom, tipusom koji bi se komotno mogao ubaciti u stakleni ormarić uz naznaku: U slučaju nužde, razbiti staklo!

I na kraju - Sanja zvana "nejebitis možesvitis" iliti u prijevodu, draga nam je kompićka u stanju posvemašnje suše posezala i za ženskim zagrljajem stanovite Melite. Kao, to joj je frendica iz djetinjstva i prespavat će kod nje dan-dva zbog obaveza u gradu. A Melita je, zaboga, bila čistokrvna lezba sa pedigreom. Teoriju o muškarcima kao proizvodima kojima nedostaje finalna obrada dovela je do savršenstva i ponavljala je u svakoj prigodi mjerkajući od reda svaku od nas i procjenjujući mogućnosti.
Ne da bi je (s izuzetkom Sanje), otpilili u troskokovima nego bi čim bi otvorila usta troglasno odrezali: "Sereš, Melita!"

LAJAVA ANA

Micubiši za macubuši (kolumna no. 1, 23.1.2004.)