GLEDAM TELEVIZIJU - A PROGRAM JE LOŠ
 

GLEDAM TELEVIZIJU - A PROGRAM JE LOŠ

Epizoda 6 ili Da Li Ste Se Vi Ikad Pitali Što U Slobodno Vrijeme Radi Vaš Doktor?

MOŽDA JE I SA ŽALJENJEM SUDAC PODIGAO RUKU

-Kako će faliti Goran-, patetično je uzdahnuo Mićo Dušanović, a Goran Ivanišević je u isti čas zapucao drugi servis u mrežu. -Bravo Gorane-, -gledajte kakva je to lagana ruka-, -to je stari Goran!-, -to je tvoj Wimbledon!-, -nosi ovu mrežu kući!-, -krrrasssno!!!-, -možda je i sa žaljenjem sudac podigao ruku!-, iritantno srkanje zraka kroz zube - sve je Mići danas oprošteno, kad znam da je ovo zadnji turnir s kojeg prenosi mečeve najveće hrvatske srčane bolesti, -našeg- Gorana Ivaniševića. Ovo jest kraj jednog krasnog perioda hrvatskog tenisa (Goran je bio jedina konstanta hrvatskog tenisa još od -bijega iz tamnice svega hrvatskog- pa skroz do ovih dana kad dočekujemo Junajt Junajt Europu široko raširenih ruku), ali i hrvatskog sportskog novinarstva as we know it. Pa probajte samo zamisliti Dušanovića kako s istim žarom prati, primjerice, mečeve Ivana Ljubičića, čovjeka koji se ne uzbuđuje ni kad mu ništa ne uđe tri sata, a što se karizme tiče, ne zna što to znači.

-Uživa Goran, uživamo i mi-. E, to je stajalo, barem za ovo prvo kolo čiju snimku upravo gledam. Adio Gorane, živ mi bio sto godina, ne daj se u političare.

-Treba dojaviti našima u Portugalu ovaj rezultat, možda će ih to motivirati-, nakon meča je savjetovao Mićo. Nije ih motiviralo. I što sad? Ništa. Navijat ćemo za Bugare. Aha, oni su već ispali. No, uglavnom, za pretpostaviti je da će se Portugoool i dalje držati svoje koncepcije red Tomislava Ivića / red recepata / red švicarskih i danskih pop hitova uživo. Karlovačko Korner se vraća u Karlovac i u šupak Ćire Blaževića (pošto je taj u par dana nasrao bedastoća koliko svi hrvatski treneri neće nikad), a gospon profesor Zvone Boban je već u Wimbledonu. Što se Ottinih odluka tiče, reći ću samo šest riječi. Niko Kranjčar. Marko Babić. Klasnić Kako Li Ga Je Ono Majka Nazvala.

DA LI STE SE IKAD PITALI ŠTO U SLOBODNO VRIJEME RADI VAŠ DOKTOR?

Od moje zadnje te-ve kolumne prošlo je par mjeseci i dogodilo se štošta. Ona neka afera sa Seve, Šmeve, kako li se ono zvala. Pa je Nova izabrala nove pobjednike više se ne sjećam čega, kojih se više ne sjećam. A i RTL se već skroz aklimatizirao na trećem kanalu mojeg daljinskog upravljača (ej, Vinko, Nova mi nije broj 1, nego broj 8. Sad slobodno odjebeš).

Nikad se nisam pitao što moja doktorica radi u slobodno vrijeme. Niti da li voli oca, niti da li voli žene, niti da li žene vole nju. U biti, ne znam ni kako se moja doktorica zove. Štoviše, vidio sam je jednom u životu i to kad sam prije par godina staru doktoricu iz Krapine zamjenio ovom studentskom doktoricom u Zagrebu. RTL svojim programom cilja upravo na ljude koji si takva pitanja često postavljaju. To, naravno, nema nikakve veze s glupim njemačkim serijama koje mičem čim čujem uvodnu glazbenu temu (iskusnom uhu to je dovoljno). Za vas koji bi me sad najrađe napali jer da kako mogu tako generalizirati i reći da su njemačke serije glupe imam opet samo dvije riječi: Inspektor Rex Jebovas Pas.

No, to itekako ima veze s postotkom reality-izrigotina koje svakodnevno moramo trpiti. RTL tako u pola emisija -domaće produkcije- pred oduševljenim očima nacije spaja znatiželjne cure i dečke koji bi se htjeli malo vidjeti na telki, a ne znaju ni pjevati ni glumiti, jebiga. A i trenutno nemaju dečka ili curu, pa možda na televiziji upoznaju nekog sličnog sebi. Dakle, nekog jadnika jednako sluđenog mogućnostima nacionalne te-ve koncesije. No, kad se srce otvori, odnosno kad se dvoje jadnika u restoranu konačno ugleda, oči im počinju odavati iste misli. ---Okej, na televiziji sam, smješak, budi pristojan/a i zgodan/a. Mogli su i nekog normalnog izabrat. Zar bi život stvarno trebao izgledati ovako?---

Savjet dana: Ne, život ne bi trebao izgledati tako. Da niste toliko opsjednuti idejom sebe na ekranu i da malo pokušate upoznati i zavoljeti život oko sebe, shvatili biste to i sami. Prava mozgolomka, taj real-life, ha? Ako i dalje preferirate Srcolovku, samo izvolite.

Vinko Štefanac je, dolaskom RTLa, dobio opakog konkurenta pretendenta na naslov najiritantnije i najbedastije te-ve pojave. Neno Pavinčić je, izjavljujem to u potpuno polu-trijeznom stanju (a, jebiga, ipak smo izgubili od Engleza), car ispraznosti i debilane. Premda, tu je i već spomenuti Vinko. Ali taj Neno je toliko jadan. Ah, ali Vinko je tako gluuup. Koga bih prije pretvorio u mali, zmazani, crno-bijeli televizor da mi se pruži prilika? Vinka? Nenu? Vinka? Vinka. Nenu? Vinka? Nenu? Nenu. Vinka? Nenu? Vinka? Neodlučnost ubija.

p.s.: U biti, sjećam se svih pobjednika onog Multi Talents bizarluka! Model je ona jedna bez nosa, glumac onaj koji uvijek nešto cmizdri i misli da je to gluma, a imitator onaj ćelavi s brkovima koji doma ima punu kuću pa dolazi na televiziju malo se ispuhati. Aha!

p.p.s.: Aj vi obećajte da nećete tolko gledat televiziju, a ja vama obećajem da ću češće pisati o njoj.

MATIJA HABIJANEC - mhabijanec@hotmail.com

Epizoda 5 ili Kako Je Jedan Ferengi Otkrio Marksizam A Vinko Štefanec Odbio Poljubac

Epizoda 4 ili KAKO JE KRAPINA DOBILA STATUS CENTRA ŽUPANIJE, A NEDAVNO I SIGNAL NOVE TV

Epizoda 3 ili KAKO SE NEVEN CVIJANOVIĆ TRAŽIO NA GOOGLE-U I KONAČNO STIGAO NA ZBRDAZDOLA STRANICE

Epizoda 2 ili KOLIKO NAM NEDOSTAJU ĐORĐE I DAVOR

Epizoda 1 ili KAKO JE HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA DOBILA NOVE DRESOVE, A NEVEN CVIJANOVIĆ SAME POHVALE, kolumna br. 1, 19.2.2004.

(čitaj još Matijino)