GLEDAM TELEVIZIJU - A PROGRAM JE LOŠ
 

GLEDAM TELEVIZIJU - A PROGRAM JE LOŠ

Epizoda 5 ili Kako Je Jedan Ferengi Otkrio Marksizam A Vinko Štefanec Odbio Poljubac

Ne, nije me inspirirao Feralov Dražen Matošec koji se ovaj tjedan također osvrnuo na neuništive Zvjezdane Staze , nego Quarkov brat Rom je u zadnjem ovotjednom Deep Space 9 nastavku otkrio klasnu borbu, ponosno izjavio Proleteri svih zemalja, ujedinite se! i stao na čelo sindikata zaposlenih u Quarkovom bircu i kazinu. I ne samo to! Odmahnuo je rukom na cijeli milenij dugačku tradiciju ferengijskog surovog kapitalizma, suprotstavio se bilo kakvom izrabljivanju radnika, ali i plaćenicima-likvidatorima koji ne biraju sredstva, te praksu ponosno stavio daleko iznad teorije. Ha! Nešto lijevije od ovog već dugo nisam vidio na državnoj dalekovidnici, pa makar se Romov sindikalni štrajk dešavao u dalekoj budućnosti, na imaginarnoj svemirskoj postaji Deep Space 9.

I koji ljevičar onda ne bi volio Zvjezdane Staze? A pogotovo Deep Space 9, vjerojatno najbolju od svih Star Trek serija koje smo u zadnje vrijeme imali prilike gledati na HTVu. Radnja Deep Space-a se ne dešava na svemirskom brodu, nego na svemirskoj postaji, pa su u pričama jednako zastupljeni i Zemljani, i Kardasijanci, i Bajorci, i Klingonci, i Mjenjolici, i, naravno, Ferengiji, čiji je Rom daleko najsimpatičniji lik ikad viđen u Zvjezdanim Stazama. No, Deep Space 9 dobiva veliki plus i zbog toga što je u Zvjezdane Staze vratio Worfa, jednog od najpopularnijih Star Trek likova (jeste gledali South Park epizodu u kojoj Cartman kao šef terorističke grupe za zaštitu little baby cows kao glavni pregovarački zahtjev traži dolazak Worfa, s kompletnom klingonskom šminkom i federacijskom oblekom? Urnebes!). Obraćanje pažnje na to kako dišu fanovi + dobre priče + zanimljivi likovi + Jadzia Dax = sjajna serija!

Enterprise, friška Star Trek serija čiju smo prvu sezonu gledali nakon avantura Picardovog Enterprisea, a prije Deep Space Nine-a, bila je čisto razočaranje - barem za mene. Sve zanimljivo u Enterpriseu moglo se svesti na onu, od Jadzie još puno jebozovniju, Vulkanku čijeg imena se trenutno ne mogu sjetiti ( T'Pol iliti glumica Jolene Blalock, op. ur.), ali se zato dobro sjećam njene uske, izazovne, krasnim oblinama ispunjene... Khm, khm,... Di sam stao? Aha, da, uniforme. No, dakle, sve ostalo je bilo sranje - od uvodne srceparajućo patetične pjesme o slobodi i izazovima koju kao da je otpjevao Ivan Debil Mikulić (jeste gledali Uskrsnu Verziju Milijunaša? I taj čovjek bi, kao, trebao predstavljati Hrvatsku? A jesmo država...) do modernizirane režije koja je jednostavno djelovala premračno i odbojno.

I dalje se nastavlja reality-show rat između Nove TV i HTVa. Nova TV će uskoro maltene svaku večer emitirati barem po jedan a vikendom i po dva, sudeći po najavama novog natjecanja za wanna-be novinare (da ne spominjem nagradnu igru u kojoj se za kućno kino i druge brojne nagrade natječeš tako da staviš Novu na broj 1 na daljinskom, nazoveš automat i čekaš Vinka Štefanca da ti dođe u stan. Hvala, ali ne, hvala), a kad sam zadnji put okrenuo na Hrvatskog Idola, shvatio sam da je isti stigao već do faze u kojoj svaki put od desetoro natjecatelja dalje prolazi samo dvoje. I umro sam od smijeha kad je neki tip koji je (zahvaljujući pozivima rodbine, prijatelja i beznadnih curica koje će se zaljubiti i u govno ako ga postave za mikrofon i puste neku sentiš matricu) prošao u polufinale, finale ili što već, prvo dobio poljupce od one zgodne cure koja se čak ni ne snalazi tako loše pred kamerama (uf, pa ovo je skoro pohvala, moram to negdje zapisati), a onda mu je ruku pružio Vinko Štefanac, jedini Hrvat oko čijih sposobnosti postoji opći javni konsenzus, pa ga je dečko stidljivo pitao: Hoćemo se ljubit? . Vinko je rekao da ne bi, a ja sam brzo ugasio televizor da mi Hrvatski Idol ostane u lijepom sjećanju.

 

No, ni HTV nije pičkica, pa da samo trpi udarce. Kad mi je neki dan nakon Prijatelja daljinski ostao na drugom kraju sobe, uzeo sam knjige u ruke i njome zaklonio pogled prema reprizi scenarističkog remek-djela zvanog Glazbena Televizija. Ne zadugo, jer već nakon par minuta morao sam odložiti knjigu i razrogačenih očiju proučiti pojavu Emilia Debilia ili kako se već zove. Netko je naručio Rafu i Emilio nije izdržao da nakon spota ne podijeli svoj bijes sa svojim, uglavnom maloljetnim gledateljima. Veli on da tako izgleda spot kojeg režira čovjek koji ne zna režirat, a repa čovjek koji ne zna repat. Da on to ne razumije koliko je loše. Da majko mila nemojte više to naručivat. U taj čas mu je režija u eter pustila neko novo preplašeno dijete koje je naručilo, ne znam, Edu Maajku, a Emilio je odmah počeo ispitivati pa jel taj Rafo tolko kul mladima i šta oni vide u njemu i on to ne razumije i svašta još. Dijete mu je bez razmišljanja, usred riječi, spustilo slušalicu. Narod koji ima ovakvu omladinu ne treba se bojati za svoju budućnost.

MATIJA HABIJANEC - mhabijanec@hotmail.com

 

Epizoda 4 ili KAKO JE KRAPINA DOBILA STATUS CENTRA ŽUPANIJE, A NEDAVNO I SIGNAL NOVE TV

Epizoda 3 ili KAKO SE NEVEN CVIJANOVIĆ TRAŽIO NA GOOGLE-U I KONAČNO STIGAO NA ZBRDAZDOLA STRANICE

Epizoda 2 ili KOLIKO NAM NEDOSTAJU ĐORĐE I DAVOR

Epizoda 1 ili KAKO JE HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA DOBILA NOVE DRESOVE, A NEVEN CVIJANOVIĆ SAME POHVALE, kolumna br. 1, 19.2.2004.

(čitaj još Matijino)