GLEDAM TELEVIZIJU - A PROGRAM JE LOŠ
 

 

GLEDAM TELEVIZIJU - A PROGRAM JE LOŠ

Epizoda 4 ili KAKO JE KRAPINA DOBILA STATUS CENTRA ŽUPANIJE, A NEDAVNO I SIGNAL NOVE TV

Kad-tad su se stvari morale promijeniti. Predugo sam bio zahvalan Majci Božjoj Bistričkoj na tome što moji krapinski sugrađani ne trebaju trpiti idole (idole moj kurac) s -Red Carpeta- i -Story Supernove-. Odnedavno se Nova TV vidi u većini ovog sela koje je centrom županije postalo samo zato jer su i sva ostala mjesta u toj županiji sela, a mi, kao, imamo pračovjeka koji je možda bio ljudožder i festival pjesama o kleticama, vinu i pajdašima starim, pa vodimo ispred Špičkovine koja ima smiješno ime.

No, fala kurcu, Nova TV se još uvijek dobro ne vidi u mojoj ulici - mozak moje majke bi možda eksplodirao kad bi se našla u poziciji da mora birati između dvije sapunice. Ono, jedna serija ima smiješnog čiču s brkovima, a druga ima beskrajno tužnu ljubavnu priču - pa šta da čovjek odabere? No, dobro, nek stari ljudi uživaju u svojim sapunicama (koliko god se na taj način konstantno smanjivali u očima vlastitih sinova i kćeri), a mi mladi ćemo se drogirati. Mi smo bolje prošli, u svakom slučaju.

A uz sva recentna traženja novih hrvatskih idola (idola moj kurac) Nove TV, sad nam i HTV nudi slični spektakl. Onim jadnicima nenaviknutima na količinu samoreklamiranja u programu Nove TV, reklama za HTVov reality show već vjerojatno izlazi na guzicu. Mi iskusni znamo taktiku. Moraš cijelo vrijeme imati daljinski u ruci i kad počne Zlo - mijenjaj program! Samo što sad šaltamo s HTVa na Novu, a ne obrnuto. Krug se zatvorio, a biseri s HTVa su idiotskim forsiranjem reklame za njihov najspektakl uspjeli učiniti upravo suprotno od onog što su htjeli. Umjesto da u skoro pa jedinom segmentu u kojem ih je Nova do sad šišala konačno postanu respektabilna konkurencija i tako ukradu par mlađahnih gledatelja medijskim neprijateljima, oni nas tjeraju da svaki put kad puste spomenutu reklamu, okrenemo upravo na Novu TV. I ostanemo tamo do prvog bloka reklama, što je cirka minutu i pol, ali ipak.

A ni reklama sama po sebi im nije nešto što bi čovjek mogao probaviti više od dvaput. Tipično HTVovski sterilna, debilno napisana (sumnjam da bi improvizacija mogla ispasti tako starački beživotno) i dozlaboga dooosaaadnaaa. Ni Nova TV ne reklamira svoje spektakularne potrage za idolima (idolima moj kurac) na ne znam kako inovativan ili neodoljiv način, ali njihove reklame su barem... Ne znam, kraće? Dinamičnije? Bez scene s tipom za klavirom koja traje 4 sekunde, dakle 3 i pol sekunde previše?

Dakle, mislim da će mladi Krapinčani ali i mladi Hrvati općenito prije na audicije Nove TV (ako ih ovi ikad organiziraju u Zagorju), nego na audicije HTVa i već imam pred očima nekoliko izvrsnih idiota koji bi se super uklopili u njihove reality stupidities. Recimo, Galis - tip kojeg psihička bolest hvata na mahove, pa nikad ne znaš hoće li biti pristojan i plah ili će ti htjeti odgristi glavu. Zadnji njegov pokušaj proboja u medije bilo je pismo Playboyu ili Penthouseu ili nečem sličnom, u kojem je napisao svoj životopis, dodao dimenzije kurca (jadnih 15 cm, ako se dobro sjećam) i podijelio s nacijom svoju želju. Čovjek bi, naime, htio glumiti u pornićima. Šteta što je priložio svoju fotku.

Takve frikove je još zabavno gledati na televiziji, ali teško je bez promjena kvocijenta inteligencije duže vremena gledati dosadne curice sa sela obučene kao ostarjele kurve koje otpjevaju stvar od Whitney Houston, pa ih nacijin omiljeni desničar i potencijalni rušitelj mostova Škoro proslijedi u idući krug, pa onda ne mogu doći k sebi od sreće, a u jadnijim scenarijima im odmah pritrče i otac i majka, pa se onda oni svi grle i onda cura ne može vjerovat i to joj je, ono, ne zna šta bi rekla.

Ja, dakle, u Krapini ne mogu gledati Novu TV, a u Zagrebu, u kojem provodim 12 od 14 dana, mi je slika toliko katastrofalna (živim u podrumskom stanu, naime. Da, da, samo se smijte u svojim vilama i đakuzijima - nikad nećete imati moju pamet!) da sam odustao i od nekih stvarno dobrih filmova koji im se tu i tamo zalome, a kamoli od potencijalnih hrvatskih idola (idola moj kurac). No, ne žalim. Malo mi je krivo jedino zbog Premiershipa. Nisam neki manijakalni nogometni frik (doduše, svaki dan provodim barem pola sata prateći razvoj mog imaginarnog nogometnog kluba na stranici www.hattrick.org, ali to je jedna druga priča), ali engleska liga mi je stvarno guštna za gledati (čak su im i komentatori malo energičniji, ali neću o tome da me ne ukori Neven Cvijanović). Eto. Da me ubijete, ne bih mogao smisliti više pohvala za program Nove TV od ove nogometne. South Park i dobre filmove gledam na kompjuteru (Nova TV je u zaostatku od dvije sezone naspram mojih dilera divx-ima), informiram se putem interneta i Ferala, a svi koji žele postati hrvatski idoli putem reality show-ova mi mogu popušiti guzicu.

p.s.: Guzicu zato jer sam riječ -kurac- iskoristio već 6 puta, a riječ -guzica- samo jednom, pa da mi guzica ne bude ljubomorna.

MATIJA HABIJANEC - mhabijanec@hotmail.com

 

 

Epizoda 3 ili KAKO SE NEVEN CVIJANOVIĆ TRAŽIO NA GOOGLE-U I KONAČNO STIGAO NA ZBRDAZDOLA STRANICE

Epizoda 2 ili KOLIKO NAM NEDOSTAJU ĐORĐE I DAVOR

Epizoda 1 ili KAKO JE HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA DOBILA NOVE DRESOVE, A NEVEN CVIJANOVIĆ SAME POHVALE, kolumna br. 1, 19.2.2004.

(čitaj još Matijino)