FV PREDSTAVLJA:
PUNK ODISEJADA 2001:

SONNY VINCENT + THE SAFETY PINS

PREDSKUPINA: CZD (CENTER ZA DEHUMANIZACIJO)

ČETRTEK, 1. FEBRUAR V ORTO KLUBU V LJUBLJANI
PETEK, 2. FEBRUAR V MKNŽ, ILIRSKA BISTRICA


TAKO NEWJORŠKI, TAKO PUNK

V februarju se nam obeta ponovno srečanje z živo ikono ameriškega rock scene, večnim marginalcem ameriškega punka Sonnyjem Vincentom. Pred dobrimi tremi leti je na svoji evropski turneji, ki jo je poimenoval "Punk Rock Never Sounded So Wrong", gostoval v Ljubljani v ugledni družbi basista Steva Baisea (včasih Devil Dogs, Vikings) in bobnarja nekdanjih Stooges Scotta Ashetona. Trojka je na Metelkovi odigrala koncert, ki se ga še danes z ugodjem in veseljem spominjamo.

Sonny Vincent je kot pravo punk dete odraščal na newyorških ulicah in v klubih, že v rani mladosti obdan z vsem kar tvori rock'n'roll underground. Pri trinajstih letih je (ilegalno) stanoval v ženskem študentskem domu, skupaj s tremi študentkami. Pri štirinajstih je imel prvi javni nastop, pri petnajstih pa so ga za nekaj časa spravili v popravni dom, kasneje pa je bil zaradi enega samega džojnta (finese ameriškega sodnega sistema) za dve leti (prvič) zaprt. Vendar, kjerkoli je bil in karkoli ga je doletelo, vedno ga je spremljala njegova Gibson Les Paul kitara, letnik 1969. Na ameriški glasbeni sceni se je Sonny Vincent pojavil v prvem valu punka leta 1976 s skupino Testors. Bend je deloval pet let, po njegovem razpadu pa je Sonny zatem zbral novo ekipo in ustanovil skupino Sonny Vincent & The Extreme in za tem še Model Prisoner, vendar sta oba benda kmalu razpadla. Daljšega daha je bila leta 1989 ustanovljena skupina Shotgun Rationale. Bend je v šestih letih delovanja posnel štiri albume, poleg Sonnyja pa so v njem sami nabriti punkerji - nekdanji člani Hüsker Dü, Replacements, Dead Boys, Loveslug, Plasmatics, Beats of Bourbon.

V isto časovno obdobje sodi tudi sodelovanje Sonnyja Vincenta, tako koncertno kot studijsko, z bobnarko in nekdanjo članico skupine Velvet Undergorund, Moe Tucker. Sonny Vincent je izdal tudi dva solo albuma.

V svojem dolgoletnem in razgibanem glasbenem življenju je Sonny Vincent sodeloval s praktično vsemi, ki v ameriškem punk svetu kaj pomenijo in izdal neverjetno število plošč v različnih svojih in tujih glasbenih projektih - Testors, S.V. & The Extreme, Shotgun Rationale (največ ploše je izdal v okvitu te zasedbe, ki je neprestano menjala in dodajala znana glasbena imena - Cheetah Chromee, Richard Hell, Scott Asheton, Sterling Morrison, Moe Tucker - oba nekdaj Velvet Underground, Captain Sensible…), The Dons, S.V.& The Rat Race Choir

Sodeloval je na treh plošeah Moe Tucker in izdal devet solo ploše, predzadnjo z naslovom Parallax In Wonderland lani (poleg njega pa se na plošči sodelovali : Wayne Kramer, Scott Asheton, Captain Sensible, Ron Asheton, Jimmy Warwas in Blacky), zadnjo z naslovom Hells Kitchen pa pred kratkim. Plošča, ki jo bo predstavljal na letošnji evropski turneji je narejena v tipični Sonny Vincent maniri - "real raw rock from nasty punks". Na tej plošči je tudi prvi cover, ki ga je Sonny kdarkoli izdal, in sicer "Search & Destroy" Stoogesov.

Tokrat ga bo na nastopu v Ljubljani spremljala trojica španskih punkerjev, ki nosijo ime The Safety Pins in za katere pravijo, da so podivjani punk'n'roll norci - in kot takšni idealni za Sonnyja.

monika.skaberne@guest.arnes.si