DON LETTS

 

DON LETTS

Ekskluzivni gost ovogodišnjeg DORF-a dolazi iz Londona, autor je impresivnog niza dokumentarnih glazbenih filmova, a bavi se glazbom, sudjelovao je na raznim projektima - od igranih filmova (sa Jonathan Demmeom...) preko serija za TV diljem svijeta, autor je više od 300 video spotova (Pretenders, Pogues, Clash, Bob Marley...), bio je manager i suradnik niza sjajnih britanskih punk i post-punk perjanica (The Slits, Public Image, The Clash). Njegovi radovi prikazani su u brojnim muzejima suvremenih umjetnosti, na festivalima diljem svijeta, a dobitnik je i nagrade Grammy 2003. godine za film "Westway to the world" o legendarnim The Clash.

Posebno mjesto u njegovoj biografiji pripada reggae, odnosno dub muzici. Od samih početaka bavljenja glazbom, od 1977. kada je svojim roots-reggae setovima u prvom punk klubu Roxy utjecao na glazbeno razmišljanje i izražavanje cijele generacije talentiranih mladih glazbenika, a što je dokumentirano u njegovom prvom filmu "Punk Rock Movie", snimljenom na Super-8 mm kameri, koji je danas važan dokument vremena u kojem se počela događati Pobuna. U tom vremenu poseban doprinos dao je radom sa svojim bandom Basement Five, te suradnjom sa kultnim Trouble Funk. Sredinom 80-ih sudjelovao je u projektu Mick Jonesa Big Audio Dynamite, a onda početkom 90-ih osniva Screaming Target, o kojem su kritičari ispisali hrpe pohvala. U zadnje vrijeme nastupa kao Dub Cartel Sound System, zajedno sa Dan Donovanom iz B.A.D., i to u raznim prilikama, od nastupa sa Fatboy Slimom, preko Glastonburyja, pa do Adidasovih promotivnih zabava. Suradnja sa Dreadzone i remixi koje je napravio sa Donovanom, poslužili su kao uvod u sjajne kompilacije'Time Warp Dub Clash' (Island Records) 'Dread Meets The Punk Rockers Uptown' , 'Don Letts presents: The Mighty Trojan Sound' ili 'Dread Meets B-Boy Downtown'.

Nastupom u KSETu, 05.03. a onda sudjelovanjem na Festivalu dokumentarnog rock filma DORF '08 u Vinkovcima 06.03., te DJ nastupom u Velikoj Gorici 07.03., Don Letts će po prvi puta u Hrvatskoj približiti svu čaroliju svojih filmova I nastupa uživo.

IZABRANA FILMOGRAFIJA:
2007 'Soul Britannia' (60 mins BBC) - serija o utjecaju crne glazbe u Velikoj Britaniji I promjeni njenog kulturnog identiteta (sadrži Soul to Soul's Jazzie B, Norman Jay, Amy Winehouse, Massive Attack's Daddy G, Mica Paris, Omar, Roots Manuva, Goldie, Skinnyman, Joss Stone...)
2006 "The Good The Bad and The Queen' (50mins) - koncertni film o novom projektu Damona Albarna (s Paul Simonon ex-Clash, Simon Tong ex- Verve i Tony Allen ex- Fela Kuti)
2006 'Tales Of Dr. Funkenstein': George Clinton (60 mins BBC4) - priča o legendarnom Georgu Clintonu, osnivaču P-Funka
'Rock It To Rio': (60 mins Ch4) - turneja sa Franz Ferdinand po Južnoj Americi, sa Bono Voxom
'All Mod Cons' (40mins) - priča o istoimenom albumu grupe The Jam
2005 'PUNK: Attitude' (90 min) - pd Jerry Lee Lewisa do Nirvane film stavlja punk u kontekst nadolazeće potrošačke culture..Dobitnik nagrade na Melbourne Film Festivalu I londonskom Raindanceu.
2005 'The Brother From Another Planet' (60min. BBC2) - priča o Sun Ra, jednom od najzanimljivijih jazz muzičara ikad.
2004 'One Love' (90 min., sa R. Elgood) - prikazan u Cannesu, u filmu glumi sin Bob Marleya.
2003 'The Revolution Will Not Be Televised: The Story of Gil Scott-Heron (BBC2 60 min. doc). - priča o kultnom pioniru rap glazbe, jednom od najutjecajnijih na hip-hop generacije.
2002 'Downtown To Worlds End' (30 min. doc). - pogled na korijene punka u New Yorku
2001 'The Hundred Greatest Number One's' (Ch4). - priča o 100 najboljih singlova na top-ljestvicama, od 50-ih do danas
2000 'Smile' (45min doc.) - portret Marti Pellowa (iz Wet Wet Wet )
1999 'Westway To The World' (82 min. doc BBC2). - priča o The Clash, prikazana I na HRT
1998 'Return of the Super Ape' (Ch4/30 min doc). - o legendarnom producentu I glazbeniku Lee 'Scratch' Perryju
1997 'Dancehall Queen' (90 min.film).- snimljen na Jamajci, bio je najduže prikazivani film u kinima diljem Jamajke, postavio box-office rekorde koje do danas nitko nije nadmašio

TONI ŠARIĆ