Mali priručnik za demo bendove ili bilo kakve umjetnike-početnike:

Na razini proizvođenja, inspiracije (u bilo kojoj umjetnosti) vjerojatno većina umjetnika nema problema, no glavni je problem: kako plasirati svoje djelo, proizvod mukotrpnog rada. Većina ljudi “radi” za sebe, čekajući da će im netko doći kući i reći: “Ti si genije, kupujem sve tvoje proizvode”. Pogotovo je to stvar sa demo bendovima: još i snime kakav demo, a onda ga podijele prijateljima i poznanicima, odsviraju možda kakvu promociju u lokalnoj sredini - i prestanu se truditi. U moru bendova (pogotovo u svijetu) treba znati medijski djelovati i znati i htjeti probiti se u toj šumi.

Budući da mnogi od njih ne znaju kako prebroditi svoju lijenost i inertnost postavit ću se (pretenciozno) u ulogu “savjetnika za rock’n’roll i kulturna pitanja precjednika u sjeni”, (tj. sebe samoga) i pokušati malo nasoliti pamet (i rep) svim “neshvaćenim genijima” i dati im nekoliko uputa kako da postanu bogati i slavni (ako ništa, barem ovo drugo):

NEOPHODNI UVJETI ZA USPJEH DEMO BENDA:

Prvi korak: Pod hitno snimiti nekoliko pjesama, pa makar to bilo i na običnom diktafonu, walkmanu, kazetofonu (bilo kakva snimka je bolja od nikakve).

Drugi korak: Na makar jednom papiru A4 formata napraviti info grupe: povijest benda, članovi (+ fotografija- na stageu i normalna), kontakt adrese i telefoni, popis pjesama, opis muzičkog stila i cilja, novinske izreske o grupi (ako ih ima)...

Treći korak: Kazetu (nosač zvuka, danas je vrlo jeftino napraviti stotinjak promo CD-a) i info poslati na što više adresa: izdavačke kuće, CD shopovi, radio i TV stanice, novine, časopisi, fanzini... Također obavještavati medije o svim aktivnostima grupe (koncert, promocija, novo izdanje, promjene u bendu...). Zatim treba kontaktirati i ispitati jesu li svi dobili/preslušali/pročitali poslane materijale, te s vremena na vrijeme provjeravati puštaju li se pjesme (pogotovo na radiju), tražiti napise o bendu. (Bendovi ovdje obično naprave fatalnu pogrešku: podijele demo kazete prijateljima i onda im ponestane kazeta kad ih treba dati na prava mjesta, a više nemaju love za dodatnu tiražu).

Četvrti korak: Pokušati ugovoriti čim više svirki u čim više gradova i mjesta. Ako nema promotora, pokušajte sami organizirati koncerte (i medijske nastupe).

U početku treba biti sretan da uopće imaš gdje svirati, nekad i bez putnih troškova i klope, većinom i bez toga, no trud će se isplatiti, naravno ako bend grize, i uz glavni uvjet - da je dobar. Treba svirati čim više koncerata, je r spot (eventualni peti korak) na Hit depou ili nekoj drugoj emisiji vidjet će se samo jednom, u najboljem slučaju nekoliko puta, a ako nema svirki, teško da će te netko zapaziti (makar kod nas menadžeri izdavačkih kuća skoro da i ne posjećuju koncerte tražeći mlade nade, kao što se to vani radi, no, možda vam se posreći). Taj prvi korak je najvažniji: svirati na puno mjesta, ostaviti dobar dojam, a drugi puta kad se bend vraća na to mjesto trebao bi već malo i izrasti, biti poznatiji pa će možda nešto i zaraditi, valjda će mu karijera ići nabolje, pa će i uspjeti naplatiti nekadašnje dosta velike troškove i volontiranje. Bend koji hoće odmah zgrnuti lovu - krenuo je iz krivih motiva, i osim ako nije gažerski bend, vjerojatno će brzo propasti ili samo životinjariti - vegetirati.

Nadalje, jednom kad bend uspije (iako je u našim vremenima i to relativan pojam) za očekivati je da će se bend sjetiti svih stanica na svom putu, da će dati podršku novim bendovima birajući ih za predgrupe, i da će se spominjanjem na ovitku nosača zvuka zahvaliti svima koji su im na bilo koji način pomogli (ovim se putem i ja zahvaljujem onima koji su me redovno kontaktirali po prije navedenim uputama dok sam još bio na radiju, a štujem se sa bilježenjem za one koji će me tek kontaktirati, ili nastaviti kontaktirati procijene li da im se isplati dobiti recenziju, interview... u fanzinu ili pojaviti se na internetu. Dakle, svoj su posao odlično obavljali (nabrojit ću samo neke, koji se ističu): bendovi; KRANKENHAUS, THE LOST, ZUMAN PATRNE, DETMA, ‘ BABY, PSYCHO-PATH, CUT, YUPPIE FLU, donekle i RES NULLIUS, RIZOL, LOŠI DEČKI; izdavačke kuće: FV MUSIC, FRONT ROCK, DANCING BEAR, STAIN RECORDS, CARROT PRODUCTIONS, KEKERE AQUARIUM, YOU & ME, donekle DALLAS, BONACA...Hvala i svim fanzinašima koji me kontaktiraju, vidite se u recenzijama, ostali - šaljite za razmjenu, surfajte...)

Još jedna stvar iz iskustva: meni je jednostavno neshvatljivo da bend dođe na koncert apsolutno bez ičega, bez kazete/diska... infoa, fotografija, flyera,vizitki... Uvijek će nekog zanimati, uvijek će netko pitati nešto, a ako je bendu cilj da uspije onda je već i to pokazatelj ozbiljnosti i stupnja na kojem je - ako ove stvari uvijek (u svim prilikama) nose sa sobom.

Ja “sve svoje nosim sa sobom” i zato ću uspjeti (ili to već jesam, budući da ja to znam, dok će većina tek saznati). “Možeš - ako misliš da možeš !” - dobro je rekao N.W. Peale ( i na tome prodao milijune knjiga !).

Darko C. Rokenrolski, the artist formerly known as: D.J. PUNTAR PAYOLLA d.d. (“d.j. 10 posto”)