TOČKA_BE_A (br.3)

Igor Božović
(igor.bozovic@tel.net.ba)IZVODI IZ TAJNIH SVJETSKIH SPISA

Posljednjih dana bio sam u zanimljiv poslovima. Malo sam, potaknut posljednjim događajima na tlu Srbije i Crne Gore, a naravno s pomoću veza i mitologije, kopao po tajnim svjetskim arhivima. I doznao što će biti sa zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Uglavnom, mogu vas obradovati kako je sve što sam tamo našao lijepo i optimistično. (Samo se nadam kako će se ovi tajni planovi uskoro ostvariti.) Jedini problem, pogađate, bio je u Kragujevcu. Naime, još nije pronađeno idealno rješenje za najtvrdokorniju Jugoslavensku ostavštinu: automobil gotovo karizmatičnog imena - YUGO. Anglosaksonski izvori zahtijevaju promjenu imena u YUDONTGO, dok se njihov istočni pandan zadovoljava i preimenovanjem u Srbo, sad kad je Jugoslavija nestala. Ne znam, to ću ipak prepustiti povijesti, odnosno budućnosti.

Zanimljivo je da je ključ rješenja trenutne situacije u regiji upravo Bosna i Hercegovina. Naime, nakon skorog i konačnog odjeljivanja od svog sjevernog susjeda, Crna Gora će stupiti u sjedinjavanje s BIH. Novonastala država zvala bi se, a kako drukčije: Crna Bosna i Gora Hercegovina. Pa kakav je taj ključ rješenja u Bosni i Hercegovini?

Prema regionalnim razlikama, građani novonastale države bili bi podijeljeni na sljedeći način: Bosanci bi bili zaduženi za odgoj, obrazovanje i vođenje državnih knjiga. Tako bi se osigurali mali troškovi na obrazovanju i odgoju (znate zašto), što bi povećalo iskoristivost budžeta, a kako Bosanci inače ne ''listaju knjige'', to je jedni način da se sve državne knjige očuvaju u najboljem mogućem stanju. Crnogorci bi bili zaduženi za ubiranje poreza, jer bi jedino njihova lijenost u prikupljanju poreza mogla privući strane ulagače. Hercegovci bi bili medijski eksponirani, bili bi glasnogovornici. Mislim, kad ljudi već toliko glasno pričaju da se čuju s brda na brdo, zašto im ne dati priliku. A ostali? Nisam li spomenuo rješenje ukupnog stanja?! Polako. Sve je tu.

Slovence bi poslali u svijet, jer, prema primjeru Ljubljanske banke ispada da oni što uzmu, ne znaju vratiti. Pa nek' onda zajme po svijetu. Albanci će proizvoditi novac. Ako budu štancali novac k'o djecu što štancaju, nema zime za privredu. Makedonce ćemo ostaviti na miru, jer s njima moramo u fino, inače otkuda nam riža za Mikado čokolade. I koga li sam zaboravio? Hrvate?! Prema riječima populacijskog pokreta, dok se ovi planovi ostvare, većina će Hrvata biti za mirovinu. No ipak ćemo (mi iz CBIGH) iz Zagorja uvoziti ljude da nam budu predsjednici, po uzoru na dobru staru tradiciju tog kraja.
I kako vam se sviđa plan svjetskih organizacija?

(1.4. 2002.)

TOČKA_BE_A br. 1
TOČKA_BE_A br. 2