BANJA LUKA art&music news

(no 9, by Sanja Nikolić)

TV PINK I OTKAZ!

Sjećam se, mada tačno ne znam kada, poznati i priznati dr Goronja-specijalista za bolesti srca, naprasno, kao što je to uobičajeno kod mišića života, ode sa scene, tiho i dostojanstveno, kakav je bio i za života.To je stvarno paradoks, ako je iko mogao da uoči neke anomalije na srcu bio je upravo on, ali neke stvari ne odredjuju stručne knjige, u njegovom slučaju iz oblasti medicine, već jednostavno neko To od gore vidi sve, pa po svom nahodjenju i svom vidjenju nadoknadjuje i rješava stvari.

Poslednjih nekoliko godina, sama sebi postajem navalentna, pokušavam se na neki nacin izboriti protiv epidemije kiča (PINKA) i ostalih pseudomedija, priroda posla mi je uvijek dozvoljavala da to i kažem javno, bez cenzure, a posebno jedno vrijeme kada sam uredjivala i vodila SODER-LISTU, tu sam se trudila da maksimalno ocrnim te silne karikature, koje su svojim priprostim postupcima, idiotskim idejama, glupostima napravili opšti haos.
No, pošto život zna zakuhati takvu čorbu, da je onako vruću pojedeš u slast, a tek kada se ohladiš i vidiš šta sve pliva na površini vode shvatiš, da je sve ono prljavo i zlo, zapravo samo nečija mast, upravo sa te čorbe, koju smo tako slatko pojeli, niti sluteći šta nam se sprema.

Dakle, da vas ne držim više u neizvjesnosti, u nedjelju (21.4.)2003. direktor naše medijske kuće nam je otkrio, iliti nas obavjestio da je prodao frekvenciju, zamislite kome PINK-TELEVIZIJI, ja sam istu ružičastu informaciju saznala tek u utorak, nisam bila zabrinuta što sam nakon više od devet godina "predanog i časnog rada" na medijima sa ostalim zaposlenim (a ima nas stvarno puno, jer u pitanju je bio ozbiljan elektronski medij) dobila OTKAZ, već mi je krivo do koske, što nas je kupio upravo CAR-harač tog izopačenog carstva Željko Mitrović (bez onog gospodin), time su se samo obistinile dugo prepričavane priče u žutoj štampi, da isti kupuje medijski prostor u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.

Biografija Mitrovica mi je aposolutno nepoznata, osim da je jedno vrijeme svirao u kultnoj beogradskoj grupi Oktobar 1864, nakon toga je podigao kredit, i počeo lagano da radi na projektu osnivanja najjače TV stanice na Balkanu, imena PINK Televizije. Pošto nikad nisam voljela donositi zaključke na osnovu nepoznatih i neosnovanih činjenica, mogu samo objektivno pričati na osnovu onoga što sam imala prilike gledati i što se samo po sebi reflektovalo na osnovu toga, a to ništa nije pozitivno, naprotiv vrlo negativne konotacije.

Vjerujte, nije mi krivo što gubim posao, i što do Prvog maja (kakvog simboličnog praznika rada), radim u ovoj kući, a onda ako uspijem, ostvarim željeni transfer i predjem u drugi medij, žulja me činjenica da, stvarno sve, i svaki pokušaj ponaosob da se učine prave stvari, gubi smisao pred Varvarima koji jezde, i gaze travu, ubijajući i poslednju klicu u zemlji, onog cvijeta, koji se diže i ukrasi sve, ljepotom svojih boja. Ali u pitanju je veliki novac, igrati se televizije mogu samo "strogo poslovni ljudi", jer zarad vlastitog imidža nije isto imati piljaru, ili radio i tv.

Radeći ovaj posao nećes se nikad obogatiti, osim ako nisi u marketingu, ili informativi, pa si režimski novinar ili dupeuvlakač, ovo je posao za one koji vole izazove i koji uvijek imaju viši nivo adrenalina.

Gledam danas, te ljude koji razmišljaju gdje i kako dalje, pa me golica ona sitnica-znatiželja, da vidim koliko će nas duboko potkopati takva Pink ne(kukultura).
Očigledno je da, da ono što smo mi gledali od programa Pink TV, a koji se reemitovao na lokalnoj (vašerskoj i duplo amaterskoj TV Vikom), je jedan Bal polupismenih ruralaca, uradjen u cilju masovnog atakovanja na ljudski mozak, ono što dolazi iz Serbie, a jesu PINK-emisije Grand show, Gold i ostala bratija, za mene je gore, i teže od svakog najjačeg biohemijskog oruzja.
Činjenica je, da je za vrijeme "velikog" Šoumena SLO BO DA NA, PINK bio u fokusu, valjda jer je SLO BO DAN mogao manipulisati takvim kreaturama koji su i glasali za njega, pa explicitno i imali oskuda nivo znanja, te razvijenost svoga mozga da mogu razumjeti i voljeti emisije koje su se tada prikazivale na "VELIČANSTVENOJ" TV, no... slijedi nova demokratija (izgleda još jedan paravan za prljave i nečiste radnje), ali ovaj Željko Mitrović ne odstupa, grabi on i dalje, svi su mislili da će i konačno pući, i da će odsvirati i poslednji ples za njega i njegove sljedbenike, no orkestar koji finansira taj UŽAS, ne odsvira tuš, već na zahtjev, nove kolone istih takvih, svoj prljavi pohod nastavi i dalje.

Samo da vas podsjetim na noviju srpsku istoriju... Lukavi Mitrović odmah nakon 5 oktobra, poziva u svoj studio tada dva glavna čovjeka, Koštunicu i Djindjića, brzo shvativši, da se kolo sreće ipak, prebrzo okreće, i mjenja kurs politike svoje medijske kuće.
Nisam sigurna da li ću pripremiti sledeću kolumnu kroz sedam dana, ali ako dvije sedmice budete čitali istu, znači da sam na prinudnom godišnjem odmoru, i da sebi tražim novu mirnu luku, (ako je to uopšte moguće), dalje od ove zaraze, epidemije na Balkanu, ova bolest se širi, i za sada joj nisu pronašli adekvatan lijek, ja sam se mrvu trudila, a ogromno izgubila, kao i sve moje radne kolege (lijepe uslove rada, studio, svoj računar, klimu...), uz ne baš jaku platu (što i nije neki minus, ko danas uopšte i živi od plate), ovdje sam i proslavila svoju prvu radnu knjižicu...

Možda, možda da je frekvenciju kupio neko od Braće Karić, odnosno BKTV, bilo bi podnošljivije, jer oni su ipak ugradili kakve takve filtre, opšte poznata je seksualno-poslovna veza Jelene Karleuše i sina jednog od Karića, Jelena je dežurni inventar ove TV stanice, ali i to bi se podnjelo , no one pinkovske Cice, Bine, Mice, Stoje, Fahrete... i ostale guske i pervetite, moj želudac niti uz moćni Gastal i Ranital ne može i nikad neće htjeti svariti... (nastaviće se...)

24.4.2003.

NAGRADA DAVORIN, KEMAL MONTENO I EDO MAAJKA, no 8, 19.4.2003.

U ovom gradu postoje i dobri duhovi, no 7, 23.3. 2003.

BANJALUKA art&music news no.6 23.3. 2003.

BANJALUKA art&music news no.5 16.3.2003.

BANJALUKA art&music news no.4 2.3.2003.

BANJALUKA art&music news no.3 (24.2.2003.)

BANJALUKA art&music news no.2 (31.1.2003.)

BANJALUKA art&music news no. 1 (siječanj 2003.)