BANJA LUKA art & music news
 


by: SANJA S. NIKOLIĆ, kolumna no. 21, 27.5.2004.


EUROSONG 2004. & LANE JOKSIMOVIĆ

Vrlo zanimljiva večer... Subota... Eurosong... Direktan prenos na Hrt-u... Oficijelan komentator istog, Aleksandar Kostadinov... Učešće Srbije nakon više od decenije... Glasanje...

Prebacujem priču nekoliko godina i nekoliko dana unaprijed, i sjećam se kristalno jasno, naporne muzičke priče stare dame Evrope, sa početkom, sredinom i nikako krajem, možda prosto zato što sam metar takvih direktnih prenosa sa velikom dozom mučnine gledala, jer kako objasniti toliku količinu gluposti, sve izvještačeno, lažno, od svestranih voditelja, bivših mistera i misterica, do jezivo stjupidnih pjesmica, tipa loše kopije švedske grupe Abba, do beskrajno dugih žalopojki, kao i uvijek ožalošćenih Iraca,i svakako na kraju problematičnog glasanja, i kad mi obični smrtnici u direktnom prenosu, vlastitim očima vidimo kako se igra, prema nekom majka, a nekome maćeha, gospođa u godinama - Ev(r)opa.

Šarenilo političkih interesa, i strategija velikih, koji će uvijek prema nepisanom zakonu prirode grabiti krupnim koracima i gutati velikim zalogajem, male, siromašne i problematične zemlje, koje uvijek ili se moraju pokoriti, pokoravati, ili će neumitno izgubiti najtežu bitku... Bitku preživljavanja i opstanka... Ili kako preživjeti u areni sa ostalim gladijatorima, ili biti na tribinama s vremena na vrijeme u tom društvu "privilegovanih i odabranih", makar to bila i bezazlena Evrovizija, svjesni unaprijed, i da bitku i rat gubimo.

Lično, IN LISTA ovogodišnjeg Eurosonga: 1.Aleksandar Kostadinov - poslušan dječak, 2. Učešće zle i naopake Srbije nakon više od decenije, 3. I prvi put nakon silnih željeznih ograda i bunkera, veoma uspješan nastup predstavnice Albanije, kao sjajna, nova Ana Oxa.

Odlučih da gledam direktan prenos na HRT-i, prvenstveno zbog jačeg i boljeg prijema, te vđjena mišlju da ću saznati mnogo više činjenica i bitnih detalja, za razliku od komentatora Javnog servisa Bosne i Hercegovine, uz sigurno zanimljive i duhovite dosjetke (što bi rekli naši stari, da je sve na svom mjestu !!!?).

Ali avaj... Koja greška... Od čovjeka profesionalca koji je izgradio ime na Hrvatskoj televiziji očekivala sam mnogo, puno više... Ipak biti komentator ispred državne televizije, sa rejtingom i visokim stepenom gledanosti, kakva je Hrvatska TV... ne znam... čudno... HRT je najgledaniji medij u Republici Srpskoj (u poslednje vrijeme zestoka konkurencija mu je RTL).

Takav način komentarisanja, takvo besjedenje, ta prećutna (ali ipak javna antipatija prema jednom predstavniku "koji svira 11 instrumenata, ali bolje svira nego što pjeva" - (citiram Aleksandra), no tješim se, jer sva je sreća što su mi u funkciji i čulo sluha pored vida jer koliko je čova iz Srbije bio u prednosti (mislim nešto duže od jednog školskog časa), moje uši to nisu čule, ali sreća jasno vidjeh, pretpostavljam da je tada Aleksandar gutao knedle...

No ako i ostavimo po strani njegov latentni sovinizam, stvarno je bio krajnje nezanimljiv, bez kvalitetnih, jezgrovitih komentara i upadica, uz poduže pauze, izmedju onog što izgleda možda smije reći, sve u svemu, smarajući narator.

Sama večer eliminacija, obećavala je dobar, ako ne i lud provod u subotu, posebno što se u polufinale kroz filtre glasanja ušetalo gro ex republika bivše nam zajedničke matere, pa je bilo sasvim logično da su svi, ako ne zbog solidnih pjesama onda zbog čiste radoznalosti žudno očekivali veliko finale, da vidimo i čujemo kako će bivša braća po materi da glasaju.

Neobično evropsko društvo na pozornici najveće žurke starog kontinenta predstavilo se na pozornici u Istambulu prilično uvjerljivo i dopadljivo, ležerno i sa lakoćom, ukusan dezert sentiš pjesmica na univerzalnom engleskom jeziku, čak se i Nijemac pravio Englez, sa filom dobrih i muških i ženskih vokala, veliko otkriće iz Albanije - uz stravično simpatičnu Kipranku, fantastična tijela i vrhunski uradjena koreografija Deenovih plesačica, feminiziranog olimpijca Grka - koji je ultra popularan u matičnoj zemlji, ili uz vatrenu od samog starta Evrovizije favorizovanu

Konan- Ukrajinku, ili recimo najslađeg tenora Proeskog, koji nažalost bez obzira na vrhunski školovan glas nije ostvario povoljan plasman, te domaćini Turci, koji su osvojili odličnim preformansom i prilično uvjerljivom, nešto modifikovanom rock pjesmom.

Prvi put na večeri eliminacija, a na finalnoj drugi put se pojavio i predstavnik nevoljene i omražene makro-male zemlje Srbije - porobljene i do guše suočena sa svakodnevnim građanskim i nacionalnim previranjima, te do koske ogrezle u kriminalu.

Popljuvan Željko od strane "minorno kvalitetnih" tabloida, zbog stalnih optužbi da je nasljedio najvećeg plagijatora Bregovića, sa dozom ironije, dobre psihičke pripreme, emotivnim rastankom sa Leontinom, te srećan u vezi sa novom super-curom Adrijanom Cortan, prijatno je iznenadio ne samo sebe, vec i sve svoje neprijatelje, posebno iz Srbije... citiram novinarku prestižnog zenskog magazina Glorija (hrvatsko izdanje... Pod naslovom "Dva lica Eurosonga... Predstavnik Srbije i Crne Gore na ovogodišnjem Eurosongu, na kojem je osvojio drugo mjesto, vrativši se iz Istambula dočekan je kao narodni heroj. Nabusit 32-godisnji pjevač koji je još u prednatjecanju bahato tvrdio da će sigurno biti prvi, u međuvremenu je optužen da je njegova pjesma "Lane moje" plagijat skladbe "Sen Galmez Oldun" azerbejdžanskog folk-izvođača Alihana Samedova. No, Joksimovića koji je za svoju pjesmu od Hrvatske dobio 12 glasova, to previše ne brine, jer je u svakom pogledu nadmašio svoje protivnike. Za razliku od nesigurnog Ivana Mikulića, koji se posvađao s tekstopiscem svoje pjesme "Daješ mi krila" Duškom Gruborovićem, te, navodno izjavljivao da ga je pred natjecanje - trovala Udba, usto da je razmišljao odustati od pjevačke karijere i postati portir, Joksimović je svojom rječitošću i šarmom osvajao gdje god se pojavio.

Poznat kao veliki zavodnik, Joksimovic iza sebe ima propali brak i 9-godisnju kcer Minu, a trenutacno je u vezi s Adrianom Čortan, manekenkom i voditeljicom. Manje je poznato da je kao 12-godišnjak pobjedio na natjecanju Prva harmonika Evrope, i nastavljam... koji su ga nipodastavali i negirali njegove kvalitete (čova svira "samo" 11 instrumenata), a sada isti ga dižu na pijedestal, i proglašavaju ga najjačim ambasadorom Srbije, nakon toliko, toliko godina... Naša posla... A pjesma Lane moje, je ubjedljivo hit pjesma.

Ukrajinka je imala stravično razrađen marketing, šest menadžera koji su znali unaprijed tajming njenog gostovanja u Istambulu, nastupi u 14 zemalja...

Predstavnik Srbije, sa skromnim promo materijalom, osporavan od cijele nacije, sa sve podrškom Pink TV, i malobrojnih sa državne RTS-a. Što bi rekao neko pametniji, Srbima uvijek tuđe g...o ljepše miriše.

Predstavnik Bosne i Hercegovine - Fuad Backović je cijelim svojim bićem želio učestvovati na Eurosongu, što mu je omogućila Vesna Pisarović kao kompletan autor In The Disco, te imućni roditelji, posebno ćale, kao političar...

Fuada ne mogu pokolebati čak niti čaršijske priče da nosi žute tangice i da je "malo"nastran. On duboko vjeruje u sebe i da je najbolji... A i da nije tako, treba mu čestitati, osvojio je solidno deveto mjesto i time omogućio svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini, direktan plasman - sledeće godine na Evroviziji.

Scenarij glasanja, da li smo iskreno mogli predvidjeti, jer stvarno niko nije mogao znati, niti naslutiti, kako će se negdašnja braća po materi Jovanki i ćaletu Jozi predstaviti, kao kulturni i umni ljudi, hoće li se voljeti ili mrziti, pljuvati jedni druge, ili će pak pokazati da im je na vrh nosa zle maćehe (Evrope) i njenih loših instrukcija, koje su nas uostalom survale u ponor, u krvav pir, u rat... Pa se i sad gložimo u našim rezervatima.

Hoćemo li pokazati da vladamo situacijom, i da imamo svoje stavove, naš stav!!!.

Predugo smo živjeli u istom ataru, djelili zajedničko dvorište, besciljno trošili dragocjeno vrijeme u lošem braku, nakon kojeg smo bili prisiljeni na tragikomičnu brakorazvodnu parnicu, kojoj svjetski arbitri dodjeliše starateljstvo na ono malo ili ništa obraza što nam je u amanet ostavio sin naših naroda - drug Tito.

Kako je njegovo zagorsko-kumrovačko srce preživjelo glasanje, posebno u trenutku kad je hrvatski studio dao maksimalnih 12 bodova svakom predstavniku, da li je bio ponosan, razočaran, zamišljen, zatečen, ili je pak neutralno posmatrao svoje stado i svoje vatrene fanove, koji još uvijek drže njegovu sliku u kući kao ikonu ili bi mu odsjekli m..a, što napravi ovakvu djecu, djecu loših muzičara, sa sve rastimovanim orkestrom.

Žao mi je samo, što mali Jožica i Jovanka zbog opravdanih razloga i objektivnih okolnosti, nisu mogli zajedno pogledati Eurosong, ako ne takmičarski dio, a onda bar famozno glasanje...

I vidim sliku Jožeka kako uz vrhunski viski i tompus, u probranom i elitnom drustvu (naravno nesvrstanih i ostalih uvazenih članica, crnog kontinenta) gleda svoju gladnu djecu, kojoj baca kost i pita se za koga glasati, jer zna se da je očinska ljubav nedjeljiva, ipak zbog koga bi mu srce zatreperilo, a glas zadrhtao, da li zbog Milijunaša-ziheraša natprosječno inteligentnog Ivice-Ive Mikulića, najvećeg lopova tuđih pjesama Joksimovića (a ima za njega ćale Joza opravdanje - takva su srpska posla), možda čak i zbog naočitog, muzički nadarenog Proeskog, ili je njegov izbor sva Bosna ponosna na krhkim bicepsima i tricepsima - neuhranjenog Deen-a, oliti Slovenija, na koju je Tito baš i ljut, što eto ove godine, elegantno uđoše u Evropu, ali istoj, aktuelan bračni par ne zapjevaše svoju popevku.

SANJA S. NIKOLIĆ

 

ARHIVA KOLUMNI:

ŽENE I MUŠKARCI, kolumna no. 20, 10.5.2004.

DEPRA I ZIMSKI SAN, no. 19 , 28.4. 2004.)

ČKALJA I ILEGALCI-OČAJNICI, no 17, 30.10.2003.

CECA, NOGOMET I HR IZBORI, no 16, 16.9.2003.

MORE, BOLNICA, EKOLOGIJA, NOVOGRADNJA, no. 15, 12.8.2003.

MORE, MISICE, CECA I BARE, no. 13, 27.7.2003.

PARTIBREJKRESI, PAPA, CUBISMO I OSTALI U BANJALUCI... no. 13, 12.7.2003.

BANJALUKA art&music news no. 12, 31.5.2003.

BANJALUKA art&music news no. 11, 24.5. 2003.

COLONIA DOLAZI U BANJA LUKU! , no 10, 17.5.2003.

TV PINK I OTKAZ!, no 9, 24.4.2003.

NAGRADA DAVORIN, KEMAL MONTENO I EDO MAAJKA, no 8, 19.4.2003.

U ovom gradu postoje i dobri duhovi, no 7, 23.3. 2003.

BANJALUKA art&music news no.6 23.3. 2003.

BANJALUKA art&music news no.5 16.3.2003.

BANJALUKA art&music news no.4 2.3.2003.

BANJALUKA art&music news no.3 (24.2.2003.)

BANJALUKA art&music news no.2 (31.1.2003.)

BANJALUKA art&music news no. 1 (siječanj 2003.)