BANJA LUKA art & music news
 


by: SANJA S. NIKOLIĆ, kolumna no. 20, 10.5.2004.

ŽENE I MUŠKARCI

Zaista, danas nije jednostavno niti ženama, a niti muškarcima, gospođe ili gospođice su kivne na cijelu mušku populaciju, što zaboga nisu još postali svjesni, da je na novoj kadrovskoj listi došlo do smjene ukusa, klasičan muški primjerak više ne služi samo za ukras, muškarac-papučar tradicionalac je pase, ženama je trenutno draže punokrvno muško stvorenje: a ne neki fosilan anemičan ostatak, koji se ili non-stop vrti oko ženske suknje, ili uživa dok mu ženica pere noge, dakle takav tip koji je spreman da za tananu žensku dušu učini baš sve, pa ako i treba, bajkovito skine zvijezde sa "plavog neba", zarad samo jednog zadovoljnog i spokojnog ženskog osmijeha.

Tako bi, trebalo biti, ali... jedno su psihološke analize i knjige, a drugo i život i u njemu, odnosi između muškaraca i žena. Muškarcima je, radikalnih promjena sasvim dosta, davno okončana seksualna revolucija je za njih najjača promjena, te stoga njima je sasvim dovoljno da uživaju bez rezerve u seksualnim slobodama (doduše u poslednje vrijeme su se povukli u ilegalu, najviše zbog AIDS-a}, druge dozvoljene aktivnosti su bez značaja, a prilično ih nervira i to što smjernim ženama više nije obavezna lektira utopistička predratna Mirj-am, te njene već za ovo hirovito vrijeme, nebulozne srceparajuće gluposti...

Današnja savremena, energična, a u svojoj krajnosti ponekad i muškobanjasta WOMAN, obavezno ako vec ne čita, onda barem u ratama prelista neku od knjiga fascinantne Erike Jong, koja je pravi autor recenice "Važna je ljubav, ali neka se nekretnine vode na vas...

I dok muškarci postaju alergični na ovakve maxime žena, dama između dva pranja mašine za veš, pravljenja kolača za nedjeljni ručak, pisanja zadaće sa klincima, odlučila je da uzme stvar u svoje ruke, i da konačno pokaže svom muškarcu gdje mu je mjesto.

Poznato je da pametna i obrazovana žena (djevojka) prezire jeftin seks, jeftina pića i jeftina kola, a kao obrnuta situacija-suprotan pol, tipičan Balkanac prezire jeftina pića (ali ih pije iz nužde), jeftina kola (ali ih vozi, jer ne može bolja) i svakako na kraju nisu mu gotivne pametne žene.

Žene sve više žele biti, ako ne potpuno, onda djelimično materijalno nezavisne, jer su školovanjem i visokim obrazovanjem, stekle sve uslove ka brzoj emncipaciji i sasvim drugačijem shvatanju braka i njenih obaveza u bračnoj zajednici. Međutim, interesantno je šta muškarac očekuje, i kakva je njegova slika porodice i braka, lično mislim uvijek ista, kroz sva vremena (od perfekta do prezenta) - porodica je osnovna ćelija društva, a žena uvijek u njoj predstavlja upravnika zatvora.

Možda bi cjelokupna situacija mogla da se dovede u neko barem labavo stanje ravnoteže, kada bi gro muškaraca i žena pristali da promjene svoj identitete, svoj pol, pa shodno tome izađu iz vlastite, a uđu u tuđu kožu... Pokušajte samo zamisliti jednu takvu mogućnost, šta mislite, ko bi odustao prvi? Vječni lovci - MUŠKARCI, ili uvijek njihov plijen - ŽENE?

Rezultat na kraju izjednačen. Jači pol bez nježnijeg ne može, a i obrnuto vrijedi !!!.

Većina žena kada bi mogle, promjenile bi nešto u svom oblačenju, ili izvršile korekciju na tijelu, a muškarci, svakako kada bi im to bilo dozvoljeno promjenili bi vlastite žene. Na veliku žalost, sve je to posljedica repa istorije patrijarhalnog vaspitanja, koje je uslovilo stalnoj bojazni žena, da muškarcima ništa nije sveto, osim odlaska u krevet zarad seksa bez obaveza, dok muškarci u poslednje vrijeme izbjegavaju sponzoruše, a hronično se plaše braka, kao potpunog gubitka slobode, i zbog toga svakodnevno gutaju gorke pilule, pa i sama pomisao na brak im je poput omče oko vrata.

Davno su prošla vremena kada su roditelji unaprijed ugovarali brak svoje djece, posebno ženske, novije vrijeme nalaze druge regule ponašanja, no ipak u nekim krajevima bivše nam Juge, i dalje postoje razne zvijerke, koje ne provodadzišu, vec koje znaju, "zamutiti kašu" budućem neodlučnom mladoženji, koji hoće, da odustane od braka, a takvu goropad sigurno se vam ukrotiti 73 - godišnja Kosara baka iz Kolasina (klasična vračara), koja ponosno ističe kako joj često dolaze žene ("starije djevojke", prosjek godina 25 ???), iz "velike varošice", koje čekajući svoje ljubljene, shvate da im vrijeme prolazi, biološki sat neumitno otkucava, stoga ne biraju sredstvo da postignu žarko željen cilj: UDATI SE!!!

Kolasinka tvrdi, da garantovano, uz krilko slijepog miša i sliku vašeg muškarca, uz nekoliko gutljaja popijene kafe, u kojoj je vračarka smućkala sve i svašta, vas budući, odlaskom pred oltar postaće sadasnji suprug.

SANJA STOJAKOVIĆ

 

ARHIVA KOLUMNI:

DEPRA I ZIMSKI SAN, no. 19 , 28.4. 2004.)

ČKALJA I ILEGALCI-OČAJNICI, no 17, 30.10.2003.

CECA, NOGOMET I HR IZBORI, no 16, 16.9.2003.

MORE, BOLNICA, EKOLOGIJA, NOVOGRADNJA, no. 15, 12.8.2003.

MORE, MISICE, CECA I BARE, no. 13, 27.7.2003.

PARTIBREJKRESI, PAPA, CUBISMO I OSTALI U BANJALUCI... no. 13, 12.7.2003.

BANJALUKA art&music news no. 12, 31.5.2003.

BANJALUKA art&music news no. 11, 24.5. 2003.

COLONIA DOLAZI U BANJA LUKU! , no 10, 17.5.2003.

TV PINK I OTKAZ!, no 9, 24.4.2003.

NAGRADA DAVORIN, KEMAL MONTENO I EDO MAAJKA, no 8, 19.4.2003.

U ovom gradu postoje i dobri duhovi, no 7, 23.3. 2003.

BANJALUKA art&music news no.6 23.3. 2003.

BANJALUKA art&music news no.5 16.3.2003.

BANJALUKA art&music news no.4 2.3.2003.

BANJALUKA art&music news no.3 (24.2.2003.)

BANJALUKA art&music news no.2 (31.1.2003.)

BANJALUKA art&music news no. 1 (siječanj 2003.)