BANJA LUKA art&music news

(no 2, by Sanja Nikolić)


U banjalučkim bioskopima se prikazuju filmski hitovi, koji se mogu gledati u svim terminima, tako da više nije samo smek otići u bioskop uvečer, već može biti prijatno i u popodnevnim časovima. "Gospodar prstenova" i dalje je aktuelan, banjalučki kinematografi i dalje su zainteresovani za filmsku produkciju Srbije, te stoga urbanu priču 'Jedan na jedan' režisera Mladena Matičevića, ultra popularnu 'Zonu Zamfirovu" i "Lavirint" sigurno je većina odgledala.

Na repertoaru su i trileri "Pritajeno zlo" sa sjajnom Milom Jovović i "Bornov identitet", ko voli melodramu može se prepustiti i romantici i filmu "Zvuk mora", te i da se nasmije uz "Šankericu sa sela", a ljubitelji akcije došli su na svoje uz "Bili smo vojnici".
Ovih dana čini mi se da bi najkvalitetniji izlazak trebao biti, ne u nekom lokalnom banjaluckom kafiću, već priuštiti svako sebi nakon recimo učenja, posla ili svakodnevnih obaveza u kući nešto jaču šetnju, jer ovo sunčano vrijeme je jedina prava stvar koja nam se dešava, i koja može napuniti baterije i pripremiti vas za novi neizbježni talas ružnog vremena, snijega i opšte monotonije.
Kada noć proguta dan ne preostaje puno opcija, osim otići negdje i čuti uvijek iste pretjerano eksponirane izvođače na fajlove, diskoteke ili napraviti dobar provod u vlastitoj režiji, u stanu. A mogu i kokice, i kućno kino.

Kišno-snježna Banja Luka, nam u prošlo vrijeme i nije baš pružila neki bogat sadržaj, tako da u ovom kompletnom sivilu gdje u našoj državi po glavi stanovnika ide po realnim procjenama četiri do pet kvazi pjevača i pjevačica, eminentnih "estradnih umjetnika", i određenih izdavačkih kuća koje štancaju serijski "muzičke projekte", koje se ocjenjuju od strane samoproklamovanih muzičkih urednika, kao melem na nasu osiromašenu dušu dođe pojava pjevača iz Herceg Novog koji nas je posjetio u petak, 24. januara 2003. u diskoteci "Titanium", bilo je zaista sjajno, čovjek je sa jednim albumom uradio veći posao nego neko sa masom cd-ova, Vlada Georgijev veliki je šmeker i sjajan mučicar, ime koje je sada trenutno na vrhu piramide. Preporučujem ga konzumentima koji znaju cijeniti kvalitet, on će garantovano pružiti sjajan audio-vizuelan ugođaj.

Republika Srpska pored novoizabrane Vlade ima Udruženje književnika Republike Srpske (podružnica Banja Luka), koje je saopštilo imena nagrađenih književnika za najbolju knjigu objavljenu na području našeg grada, mislim da nije potrebno reći da se ovo odnosi na proteklu godinu.
Treću nagradu dobio je književnik Branko Brđanin Bojović, za knjigu "Preobraženje potonje", a sve u izdanju Glasa srpskog. U životu uvijek postoji prvi put, naime stručni žiri je odlučio da drugu nagradu uruči Milenku Stojičiću za roman Adresar Andrićev, knjigu koju je objavila beogradska Narodna knjiga, druga B nagrada pripala je piscu Slobodanu Jankoviću za djelo Školjka na mjesečini, izdavačke kuće Besjeda.
I, konačno - prva nagrada je pripala književniku Ranku Preradoviću za zbirku pjesama Kraljeva večera, istančan njuh za dobru knjigu imao je i ovaj put Glas srpski. Prof. dr. Zorica Turjačanin je na samoj dodjeli nagrada rekla za prvonagrađenu knjigu da je Kraljevom večerom Preradović dostigao svoj stvaralački vrhunac.

U Banja Luci je u dva bioskopa jos 16. januara počela projekcija filma "Dvije kule", nastavka triologije Gospodara prstenova, ugrubo mišljenja su podjeljena kao i prvi put, no ipak trebalo bi naglasiti da bez obzira koji žanr preferirate ovaj spektakl bi svakako trebalo gledati.

Oni koji više vole daske što život znače, mogli su posjetiti Hram
umjetnosti našeg grada, odnosno Narodno pozorište RS, i uvjeriti se još jednom u kvalitet sjajnog komada Tenesi Vilijamsa "Tramvaj zvani želja", kojeg su na sceni odlično svojim sugrađanima predstavili glumci Nataša
Ivančević, Boris Savija, Radmila Smiljanić i Ljubiša Savanović. Reditelj predstave je Predrag Štrbac.

31.1.2003.

BANJALUKA art&music news no. 1 (siječanj 2003.)