RIVER'S EDGE
 

RIVER'S EDGE - rock'n'roll iz Pregrade

Vedran Krog, gitarist i jedan od vokalista benda ispričao je priču o sve poznatijim Riversima, koje jednostavno niste mogli zaobići na nekoj svirci u Zagorju u zadnjih par godina - i odlično se zabaviti. Što ima nova i gdje su sada, što nam spremaju...

Kako ste počeli svirati?

Još kao klinci smo bili na neki način uvijek okruženi rock and rollom - bila je to ipak mjuza na kojoj su naši starci odrasli, pa se to preslikalo i na nas, a tu je i nekakav buntovnički duh - želiš promijeniti stvari oko sebe, konzervativno društvo, postavljene norme koje nekad znaju biti totalno bizarne, ljudske nepravde, možda i ta ognjištarska (ne)kultura koja je uvijek tu negdje.

Kako je oformljen sam bend?

Zapravo, možda je to i priča koje je već tisuću puta ispričana: mlađahna ekipa koja želi promijeniti nešto, koja želi prašit rokeriju, koja odmalena mašta da jednog dana svira u nekom bendu. Sviruckali smo nešto (a što nije bilo u sklopu KUD-a "Pregrada" u kojem smo članovi još od 1992. godine) još od 1994. i to u ubojitoj kombinaciji sintesajzera, stare akustične gitare i jedne tamburice. Izbacili smo iz garaže stvari od staraca, sami ožbukali i okrečili garažu, dofurali sjedalice od starog figuara, razvukli tepih preko novinskog papira i zabrijali da budemo mi sad tu nekakv bend složili. Sviruckali smo par tjedana i onda se garaža pretvorila u legendarnu "gledaonicu" filmova, prostora za fešte i lokacije "kad nemaš kud - dođeš u gajbu u Gajevoj". Na veliki korak smo se odlučili tek sredinom 2000-te godine. 'Ajmo sad stvarno složit neki bend. Čuli smo za jednog bubnjara iz Zagreba (taj je imao vikendicu ovdje i zvali su ga Žac), ali taj je profić - ono sa školom za bubnjeve. Moš' mislit kak bude on sa nama sviral. Ipak smo ga pitali - a on je pristao. U rujnu, na Krapinskom festivalu, u Pivnici, pokupili smo i gitaristu Zvoncha. I eto prve svirke - ni više ni manje, nego u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi (obrada "White Christmas" od Sinatre). Kud ćeš bolji početak karijere jednog rock benda od svirke na božićnom koncertu. Par dana prije prve svirke, Zvonch je u Krapini zapazio "jednu malu koja fenomenalno pjeva". Pjevala je u grupi "Sfera". Posudili smo je kao gošću na našoj prvoj svirci. Šest mjeseci nakon toga Monch je došla ponovo na probu i ostala. Sredinom 2003. dotadašnji klavijaturista Cico napušta bend zbog poslovnih obveza, a na njegovo mjesto dolazi "Maestro" Duby. Ljudina koja je s crno bijelim tipkama rođen. Svirao je u grupi "The Humskey" gdje smo ga i zapazili, došao na jednu probu i - ostao.

Otkud ime benda i tko ga trenutno sačinjava?

RIVER'S EDGE ("Za potokom") iliti skraćeno i kod rulje prihvaćeno - Riversi. Ime je po istoimenom filmu inspirirano filmskom ponudom u lokalnoj videoteci. Aranžmani su nam prožeti Rock and Rollom i Bluesom, tu i tamo s primjesama Jazza i kombinacijama klasike, soula i salse i sve fino umotano u rockerski štih. U bendu su: Monika Monch Ranogajec (vokal, def), Željko Žac Kaučić (bubnjevi, vokal), Bojan Bobi Apostolovski (bas gitara, vokal), Zvonko Zvonch Suhodolčan (solo gitara), Dubravko Duby Stuhne (klavijature) i Vedran Vrc Krog (vokal, gitara).

Kako to da ne svirate svoje pjesme?

To je jedno od najčešćih pitanja koje nam se postavlja! Nekako smo si zacrtali put kojim ćemo ići. Kroz tri godine prosvirali smo mnogo obrada, skidaš mnogo solaža, kupiš mnogo stilova, prosviravaš, miješaš i kombiniraš, a prije svega učiš. Stječeš nekakvo sviračko iskustvo i nadaš se da će jednog dana autorske stvari zvučati zrelo, barem muzički, jer imaš neki background iza sebe - iskustvo po živim svirkama u klubovima, reduciraš tremu, pridobivaš rulju kojoj se sviđa ono što radiš, ime, prepoznatljivost. Sve će to puno značiti u trenutku kada ćemo htjeti izbaciti neku svoju stvar jer ćemo imati mjesto i ljude koji će zasigurno doći čuti ono kaj su Riversi napravili. Mnogo bi teže bilo da smo odmah krenuli s autorskim stvarima. Jednostavno, ništa nam se nije desilo preko noći. Složili smo bend, vježbali, svirali, svirka jedna, druga, treća, CD, svirka ponovo, aranžamani, kombinacije, pa opet vježba, svirka, a autorske stvari samo čekaju trenutak da krenu.

Gdje ste sve svirali dosad?

Specijalizirali smo se za klupske svirke. Ne možeš usporediti svirku pred nekakvih 1000 ljudi u velikom prostoru i intimne svirke u klubu pred 50-60 ljudi. Prvi samostalni koncert imali smo u Pregradi 2001. , prva humanitarna svirka bila je na rokerijadi u Pregradi, prva svirka u Metropoli u rock klubu Maximum. Nekako su to svirke nakon kojih smo uvijek napravili neki korak više, pa nam možda zbog toga mnogo znače. Također, i sve svirke po ostalim klubovima bile su fantastične i dobro je kad se toga prisjetiš i vidiš da taj Rock and Roll ipak još negdje živi - crkavica, ali ga ima.

Imate i svoj "CeDej", no, nažalost, bez sjajne obrade HEY JOE - 'EY JOŽA?!

Krajem prošle godine završili smo i svoj prvi promo CD "CeDej lajv aus garaža", sa 11 obrada za koje smo smatrali da daju presjek našeg rada kroz 3 godine, a i dobar su materijal za promociju u budućnosti. Sve je snimljeno uživo u improviziranom garaža studiju. Materijal smo snimili u promo svrhe, a nadamo se da će naš prvi službeni CD sa autorskim stvarima biti spreman sljedeće godine. Nismo očekivali tako pozitivne kritike na CD, posebno od strane struke. A i zato što je CD snimljen tako kako je snimljen - u garaži i kak bi rekli - odjenput. Ali lijepo je to čuti, i svakako nam daje još više motiva za nastavak toga što i kako radimo.

Dio toga su i vaše odlične web stranice!?

Sredinom prošle godine pokrenuli smo ih na adresi: www.riversi.tk. Tamo se može pronaći sve o bendu, kompletan audio materijal, knjiga žalbi, te bogata foto galerija. Planira se i redizajn stranica, postavljanje rokerskog foruma, mailing liste i sličnog. Promo CD smo posijali na sve strane pa sad čekamo da nešto izraste. Početkom trećeg mjeseca trebala bi biti svirka u Varaždinu, u četvrtom mjesecu čeka nas Tin u Stubici, Roses o Oroslavju, Fulir u Zaboku u međuvremenu još dogovaramo termine sa Križevcima, Nedelišćem, "Don Corleone" u Stubakima...

Darko Ciglenečki
(objavljeno u Zagorskom Listu, 11.3.2004.)

RIVER'S EDGE

"EJ JOŽA"

(Tekst: Ivana G., Arr. RIVER'S EDGE)

Ej Joža, kud peš
zakaj tu balticu
za sobuj vliječeš.

Ej Joža, kud peš
kam pak tu balticu
za sobuj vliječeš.

Pem babu zatući,
našel sem ju mutiti
sa susedom Štefom
vu vlastitoj hiži.

Pem vlastitu babu zatući,
našel sem ju mutiti
sa susedom Štefom
vu vlastitoj hiži

Ej Joža, pak ni vrag
da buš svoju babu zatukel
Ej vražji Joža, pak ni vrag
da buš svoju babu zatukel

Zatukel bum babskog vraga,
a i nigdar mi ni bila nič preveč draga.
Zatukel bum tog babskog vraga,
a i nigdar mi ni bila nič preveč draga

jer baba je baba...
BABAAAAA...

Ej Joža, čul sam da si babu hbil
vrag te jebi, keri si ti debil.
Ej Joža, čul sam da si babu hbil
vrag te jebi, keri si ti debil.

Ej Joža, kaj buš sad
vu Meksiku nigdar neš napravil zagorski vinograd
Ej Joža, kaj buš sad
vu Meksiku nigdar neš napravil zagorski vinograd

Meksiko siti daleko je i hriti,
al nejdem ja h vražju lepoglavu city.
Tam bi me sam tak skratili za glavu,
al žal mi je same za moju kravu.

jer krava je krava...
KRAVAAAAA...

Ide Joža... h Meksiko... sretan bez babe i štrika oko vrata... Eeeej... Jožaaa...