Kako je nastao bend i koji su članovi benda?

Bend PSYCHO-PATH nastao je 1993 godine u Lendavi. Jedan dio benda prije toga svirao je u bendu T.S.F.W? (Meli-vokal (29) i Denis-gitara (28)), a ostatak je prije toga svirao u punk bendu Psihopati (Janez-bas (24), Jernej-gitara (22), Matej-bubnjevi (21)). Nekoliko kasnije P-P-u se priključio i tonski tehničar Štefan-PIPI (22). Članovi oba benda su se znali otprije jer smo zajedno svirali na nekoliko koncerata.Tako smo po raspadu grupe T.S.F.W? 1993. počeli raditi na zajedničkom projektu iz kojeg se razvio bend PSYCHO-PATH.

Kako je tekao razvojni put benda, imali ste puno uspjeha s prvim albumom i puno nastupa, pogotovo van Slovenije...

U bendu smo se već od početka koncentrirali na više država, ne samo na Sloveniju, jer je samo tako bilo moguće zadovoljiti želju za što više odsviranih koncerata.Tako je došlo, da smo u prvim godinama svirali puno po Mađarskoj i Austriji (Budimpešta - Tilos az Á, Black hole..., Beč - Flex, EKH, Arena... pa i mnogi drugi klubovi širom Mađarske i Austrije). Onda smo 1995 godine svirali na slovenskom Novom rocku, i tako nam se otvorila i slovenska scena. Iste godine svirali smo i na festivalu LMS u Sombathelyu (sa Senser i Cop Shoot Cop). Tada smo izdali i naše prve snimke - demo kazetu The KISS & KILL TRAX u Arfmann-Achinger (Kastrierte Philosophen) produkciji u Hamburgu. Pored mnogih koncerata u 1996 svirali smo i sa ZENI GEVA u Ilirskoj Bistrici i sa GVSB u Ljubljani (u međuvremenu smo se još produbljili naše prijateljstvo sa grupom GIRLS AGAINST BOYS, kojima ćemo biti predgrupa na djelu njihove europske turneje krajem ove godine), a po prvi put smo se predstavili i hrvatskoj publici u Puli na ART & MUSIC festivalu. 1997 snimili smo prvu ploču s naslovom JIU JITSU (samoizdaja). Snimili smo je u U.T.T. studiu u Austriji sa producentom J. KELL-om. Preko njega smo se upoznali i s našim booking agentom iz Njemačke: MANIC MUSIC. Posle promocijskih koncerata u Sloveniji započeli smo prvu turneju po "njemačko govorećim" državama. Po povratku svirali smo na velikom BEACH BUM festivalu u Italiji, a zatim u Hali Tivoli u Ljubljani s FAITH NO MORE. Koncem 1997 i početkom 1998 godine ponovo smo se vratili na turneju po Njemačkoj i Austriji. Ploča JIU JITSU je bila 1997 godine izabrana za najbolju ploču godine i PSYCHO-PATH za najbolji rock bend godine 1997. Pjesme Replay i Big tuna s ove ploče, bile su izabrane od korporacije PLAYBOY za jednu od njihovih emisija, nazvanu SWINGING, pjesma Dehydrated bila je izabrana za američku CD-kompilaciju MENTOS, a ploča JIU JITSU dobila je treću nagradu na kanadskom natječaju AIRWAVES. Po zasluzi dobrog menedžmenta ROCK VIBE MUSIC PROMOTIONS i booking agencije MANIC MUSIC u 1998. godini svirali smo brojne koncerte po Italiji, Sloveniji i Austriji (primjerice s bendovima kao što su COME, UNSANE, CHOKEBORE, Sans Secours, TURBO NEGRO...). Ponovo smo svirali na ART&MUSIC festivalu u Hrvatskoj, a i na MTV PEPSI SZIGET festivalu u Budimpešti na velikoj bini kao predgrupa RAMMSTEIN. Krajem ljeta snimili smo pjesmu "PARANOJA" za slovensku kompilaciju "DRŽ`TE JIH TO NISO NIET", i pjesmu "SYNCHRONICITY II" za evropsku kompilaciju "TRIBUTE TO POLICE", na kojoj sudjeluju i bendovi kao ANTHRAX, THERAPY?, KONG, MILLENCOLLIN itd.. U jesen slijedila je još jedna turneja po Njemačkoj i Austriji, ovaj put zajedno sa bendom SANS SECOURS. Posle turneje, krajem 98/početkom 1999 godine vratili smo se u studio i snimili novu ploču s naslovom "AUTOEROTIC" (12 pjesama). Snimljena je bila sa istim producentom (J.KELL) i u istom studiu (UTT) kao i prva ploča.

Kako nastaju PSYCHO-PATH pjesme?

Pjesme i tekstovi nastaju više ili manje istovremeno. Nekad nastaju putem jam-sessions, a opet drugi put se iz osobne ideje nekog od nas razvije neka melodija koju onda zajedno obradimo. Tekstove piše vokalistica Meli, koje ih onda ili infiltrira u muziku, ili već imaju svoju melodiju, i tek onda se muzika poklopi s njima. Svaki član benda doprinosi svoju energiju, koja se u procesu vježbanja i jam-anja udruži sa ostalima. Zbog toga ne bi mogli reći da je netko glavni, jer sve više ili manje radimo zajedno.

Odakle crpite inspiraciju?

Što se tiče inspiracije: sigurno dolazi neka inspiracija i od drugih bendova (ali tu ne govorim o kopiranju). To su samo neki određeni zvukovi, koji sad jednog, sad drugog u bendu privlače. Ali to je u našem bendu veoma širok spektar bendova, jer iako slušamo neke iste bendove, još uvijek ima i svaki član benda svoj individualan glazbeni ukus (a to ti može biti sve od Melvins pa do klasike). Ali moram reći, da je ogromna inspiracija za bend naravno i film, jer smo više ili manje svi cinefili, tako da prenosimo i vizualne stvari u muziku, pa naravno i u tekstove. Ali veruj mi, to je dobro sakriveno. Možda baš zbog toga i čujemo u novoj ploči soundtrack za film kojeg nema i ga nikad neće biti. Što se tiče literature spektar je isto jako širok i raznolik: ima tu svega i svačega, od stručne literature (koju Meli apsolutno unosi -naravno u "transformiranom" obliku- u tekstove; po principu Burroughsove cut up-metode) sa područja termike, filmske teorije, kvantne fizike, lingvistike, botanike, psihopatologije... you name it. A što se tiče beletristike trenutačno je na prvom mestu James Ellroy.


interview:
PSYCHO-PATH


 

 

Čime se bave članovi benda, osim muzike, rade li, studiraju...?

Meli finišira svoj magisterij iz germanistike i radi pedagoškom fakultetu u Mariboru kao asistent. Matej i Štefan studiraju u Ljubljani, Jernej i Janez studiraju izvanredno (Jernej radi, a Janez ne radi), a Denis je zaposlen u projektnom birou kompleksnog inžinjeringa. A u slobodno vrijeme smo svi plivači i skoro svi skijaši (???), neki od nas su opsesivni cinefili, opet drugi se bave amaterskim kazalištem...

Kako vidite bend u bližoj i daljoj budućnosti...?

U bliskoj budućnosti nam je plan izdati novu ploču "AUTOEROTIC" (u međeuvremenu je objavljena, u travnju '99.). U Sloveniji će biti izdana u samozaložbi, a za inozemstvo smo u dogovaranju s nekim izdavačkim kućama. U igri su prilično velika imena, ali ne bih o tome govorio prije nego što je sve dogovoreno. Promocijski koncerti (po Sloveniji) slijede koncem do kraja svibnja, a onda su već na redu festivali (sve informacije u vezi sa koncertima mogu se dobiti na: www.arctur.si/rockvibe). Pa kakva nam je vizija budućnosti: postići sve što je moguće (u datim okolnostima ili usprkos njima), svirati u što više različitih zemalja, sa što više cool bendova i za što više cool slušaoca/gledaoca. Jedan od izazova za nas je: biti "undercover agent" u korporativnom muzičkom biznisu, što naravno znači, da ne isključujemo mogućnosti potpisa ugovora sa takozvanim "major"-ima. Bendovi kao The Jesus Lizard, GVSB i Sonic Youth dokazali su, da možeš othraniti svoj muzički identitet i integritet i istovremeno imati dostup do šire publike (što je apsolutna prednost, ako potpišeš sa većom izdavačkom kućom; naravno ako si pametan i imaš zdravu dozu
skepticizma).

Poruka za kraj?

Naša poruka je... pa svakog dana nešto drugo, ali ovaj put glasi: Music is physical. Autoerotic. And... it´s good for your health. (Homepage (www.arctur.si/rockvibe), press-clipping (Sandi) (rvmp@arctur.si)