"Nepodojenost kao novi svjetski poredak"

Eksluzivno za ZZ , jedna od vodećih hrvatskih rock-grupa, koprivničko-varaždinski OVERFLOW (za ovu priliku u sastavu Goran, Konrad i varaždinac Nikica), "pojačana" izdavačem Damirom Prđunom, "jednoglasno" odgovara na pitanja povodom izlaska njihovog četvrtog studijskog albuma "Unbreastfed 69" (Anubis, 1999.)!

Par riječi o početku rada Overflow-a?

U veljači sljedeće godine budemo proslavili 10 godina postojanja, u Koprivnici, to bude veliki spektakl. Devedesete smo počeli svirati, točnije 11.02.1990. smo se dogovorili da budemo svirali. Slijedećih 4-5 godina smo bili čudna djeca, bili smo jako mladi, a sada smo stari…

Već dulje vremena u Overflow-u sviraju varaždinci, koji je razlog tome?

Naš dosadašnji gitarist je sviral gitaru do prije godinu dana, ali je odlučil da to više ne ispunjava njegovu osobu i onda je odlučil da više ne svira, pa smo onda tražili zamjenu i mi smo znali jednog dečka iz Varaždina, Ježa, koji je išel s nama na fax i koji je sviral gitaru, pa smo probali s njim ali onda je Nikica došel kao pravi as varaždinske glazbe (smijeh). Najbrža gitara sjeverozapadne Hrvatske.

Da skočimo na novi album, da nam protumačite naziv "Unbreastfed 69"?

Pa ovak, album sam za sebe nema nikakvo značenje. "Unbreastfed" znači nepodojen, nepodojenec, nepodojenko. To je osoba koja se apsolutno protivi svim zakonima koje je majka priroda nama dala i ponaša se apsolutno suprotno od toga. Što se "69" tiče to je sve objašnjeno na omotu. To je jedan "sexercise", ne "exercise", nego "sexercise" u kojem čovjek vrti svoje noge 360 stupnjeva oko glave. "Unbreastfed 69" je grupa nepodojenaca koja želi nametnuti nepodojenost kao novi svjetski poredak. (smijeh)

"Unbreastfed 69" je sniman u Amsterdamu, kak je sve to izgledalo?

Prvo jedna ispravka, nije sniman u Amsterdamu, sniman je u jednom malom selu kraj Amsterdama, a zanimljiva stvar u vezi tog sela je da tamo na pripreme idu igrači Ajaxa dok imaju važne utakmice, ali to možda nije tak važno. Tamo je studio na jednoj farmi i tamo smo mi snimali i prošli album i ovaj, jer nam se jako svidjelo, a radi se od jutra do mraka. 7 dana snimamo ploču od jutra do mraka. Donesli smo si od doma konzerve. Pive si nismo donesli. Imaju oni tam dobrih piva, nije to problem, nego hrana, jer hrana nije nekaj ono... Osim toga, pušimo ko šašavi pa smo si i cigarete donesli od doma.

Kak ste vi sami zadovoljni s tim "konačnim proizvodom"?

U, pa drma. To je to kaj smo hteli, mislim... kužiš. Bili bi stvarno veliki kreteni kad bi rekli "To je baš to kaj smo hteli! Sad bumo si legli pa bumo vmrli." Nemreš to tak reći, uvijek nekaj moreš popraviti. No, ak si realan i normalan, imaš tjedan dana da snimiš ploču i gotovo. Kaj sad, ploča je tu. Nebuš sad valjda rekel da je bed, nego buš rekel dobro je. Dobra je ploča, dobra je. Sviđa nam se.

Promocija ploče?

Cijeli 10. mjesec i polovicu 11-og 1999. u Njemačkoj smo svirali s grupom Dumbel. Oni su iz Koelna. Nakon što je ploča izašla prvo smo išli van, a sad bumo svirali u Hrvatskoj i Sloveniji. Sigurno jedno od prvih mjesta bude Varaždin.

Da nešto upitamo i vašeg izdavača, ovdje prisutnog ispred Anubis recordsa, Damira Prđuna…

Damir: Pozorno slušam!

Koliko si zadovoljan ovim novim zvucima koji dopiru sa novog izdanja tvoje kuće?

Damir: Mogu reći da sam ugodno iznenađen. Prije početka je bio, kako bi se reklo, lagani košmar, ali naposlijetku su to dječaci vrlo pedantno i da ne velim nešto još ljepše upakirali u najbolji proizvod ove godine.

Kaj budeš ti dečkima ponudil i omogućil u nastavku promocije ovog albuma?

Damir: Pa baš sam sad kupio bičeve i malo ćemo ih potjerati. A kaj ćemo ponuditi?

Jesi nam kupio cipele?

Damir: Jesam, jesam. Obući ću vas u lijepe ancuge i nove kravate ćete dobiti i tako. Zabavljati ćete ljude.

Koliko ste vi zadovoljni s Damirom, kao izdavačem za vaš prošli album i kak to da je opet on izdavač?

Mislim da smo zadovoljni gotovo da bi se sexualno družili s njim. (smijeh) Sve je do sada bilo u redu. Stvarno, svaka čast njemu. On nema puno para, ali to kaj ima, to sve da nama. (smijeh) S njim se da dogovoriti i tu nema beda. Bili smo mi i na Croatia records-u, snimili jednu ploču i onda kad smo je htjeli dobiti, onda je bilo potrebno potpisati 45 različitih formulara i izbaciti jednog čovjeka iz banda i tako… Ono, bed... A ovo je sve više, onak, na ljudskoj razini, normalna spika.

Dal se itko od vas sjeća, osim ova četiri legalna albuma, na koliko ste još kompilacija sudjelovali i kojima?

Uh!….. Bili smo na kompilaciji "Trip rec.", pa na kompilaciji "The dignity of human being is vulnerable" na kojoj su bili i No Means No. Bili smo na još nekim kazetnim kompilacijama u Bugarskoj, ali to nismo nikad ni vidli, (smijeh) bili smo na "No Border Jam", to je iz Slovenije, to je kao neka istočno europska spika. I, singleova je bila hrpa. Prvo single gdje su bile skinute 2 stvari s prve ploče. Onda je bil single u Italiji koji se zvao "The Worm" na Goodwill rec., no to je više mini EP. A sad smo prošle ili pretprošle godine izašli u Njemačkoj i to se zove "Protected by the badge".... Ima toga još, sad smo se malo zgubili u prostoru i vremenu.

Idemo mi ovaj interview privesti kraju. Smo kaj zaboravili reći?

Mi bi hteli pozdraviti sve naše, kojima smo dobri u Varaždinu i neka obavezno dođu na koncert, kad bude...

RAZGOVARALI: Ivica i Boris Bađun

 

 

intervju:

OVERFLOW