E-nterview:

GET LOST (Zlatar/Oroslavje/Donja Stubica, bivši THE LOST)

- slijeva: Sebastijan, Nino, Darko, Robert

www.thelost.4mg.com


THE LOST su prvi koncert imali u Oroslavju (1.3.1997., sa bendovima:KRUGEL, WILBOUR, MOJCA). Pred koncert u Gjalskom, na 3. HGF-u "Zagorje supra omnia" razgovarao sam s Robertom Kuščarom, "glavom" benda koji se odnedavno zove GET LOST. Samo za vas, 1,2,3,4 ... IZGUBLJENI (ima ih još !) :

Kako vam je bilo probiti led i deflorirati karijeru prvim končertom?

To je bio jedan zanimljiv koncert i drago nam je što smo nastupili, makar samo sa 3 pjesme.

Kad je nastao bend?

THE LOST je nastao 1992. godine (bili smo dvojica u bendu, imali smo 4 punk stvari, od kojih je ostala "Relax"), pa je jedno 4 godine bio na ledu i 1997. počeli smo ozbiljnije...

Je li bilo nekakvih promjena u bendu svo to vrijeme?

Da počeli smo sa dva člana, sad nas je šestoro, pa smo se ipak malo proširili.

Kako bi definirao glazbu benda?

To je teško, budući da svatko sluša različitu vrstu glazbe, tako da sve kombiniramo...

Koji su ti uzori, nabroji bar neke...

Sisters of Mercy, Cure, Ramones, Depeche Mode, tako, mislim da ima prizvuka svega... kritičare podsjećamo na HOOTIE & THE BLOWFISH ili STRANGLERS... (neke i na DRUGI NAČIN, op. a.)

Gdje ste sve snimali svoje pjesme?

U veljači 1997., u Antolić studiju u Krapini, snimali smo i u studiju Dvor, Bedekovčina (Bojan Kozmuth producent), u studiju Hrvatskog radija, producent Maja Mihaljević. Najdraža mi je ipak prva snimka jer je i najbolje producirana.

Tko je autor materijala?

Pa, najviše toga na "No Comment" napisao sam ja, a pisao je i Davor, recimo "Story of a big mistake" napisali smo zajedno. Nadalje, autor tekstova postaje Sebastijan Fuštin (osim faze gdje smo uglazbljivali pjesnike) dok su glazbu komponirali Jasmina Papić i Nino Burek. U novoj postavi glazbu rade Nino Burek i Emil Gredičak, dok nam prvoklasan tekst, veoma upadljivo servira Sebastijan Fuštin. Od starih materijala koristimo jedino "Story of a big mistake" koju smo preveli na hrvatski, kao i "Mito i korupcija" (neobjavljena, ali svirana na prošlom HGF-u ZSO), a imamo i 6 novih pjesama na hrvatskom.

Inače, u kakvom prostoru vježbate, to je uvijek problem ...

Kod Emila u Mokricama, u staroj kući, gdje probaju i THEE LARCHE...

Kako nastaju pjesme - prvo tekst pa melodija, obrnuto...?

Melodija je ligh motiv, na što se nadovezuje sve ostalo... Melodija se uvijek pjevuši na engleskom, nakon čega se prevede na hrvatski...

Reci čime se bavite u slobodnom životu, što radite kad ne svirate...

Neki studiraju, neki rade.

Ti se uz posao baviš i organizacijom HGF-a "Zagorje supra omnia". Kako je došlo do toga...

Sasvim slučajno, inicijativni odbor smo bili Mario Zdešić, Goran Vrgoč i ja. Sve je krenulo od samostalnog koncerta THE LOST-a koji sam imao ideju proširiti sa zagorskim bendovima. Kako je tekla večer (i još ponešto), tako su ideje imale efekt lavine. Sad ne znam je li to od pivskog delirija, ali dobro je ispalo.
U organizaciji su bili Damir Prđun - Danfa (Anubis kao izdavač), Goran Vrgoč (Gjalski, izvršni producent, domaćin) i ja (Robert Kuščar) kao direktor festivala.
Na HGF ZSO - 14 zagorskih bendova se prijavilo i sviralo u 3 dana. Nakon toga reaktivirao se HGF (3.) na nivou Hrvatske, na koji je došlo 70-ak prijava. U komisiji za odabir 16 najboljih bendova bili su: Ivan Ramljak, Damir Prđun, Goran Vrgoč i ja, dok su u žiriju bili Ivica Bađun, Darko Ciglenečki (koje li časti, op. a.) i ranije spomenuti. Pobijedili su splitski ĐUBRIVO.
Mislim da su zimski HGF-ovi puno prihvatljiviji za publiku i svaki put su jako posjećeni, a mi smo uspjeli stvoriti intimnu atmosferu organizatora, izvođača, sponzora (Tuborg i Tondach HR) i prije svega, novinara kojima se ovaj put zahvaljujem na svestranoj podršci. Posebno se mora napomenuti gosp. Mladen Koprek koji je uvijek bodrio bend, te HGF u cijelosti. Od posebne je važnosti i izdavanje kompilacijskog CD-a (Anubis) s po jednom live snimkom svakog benda, i gostiju (2 pjesme Dobrih Duhova).

Na drugom zagorskom HGF-u bilo je manje bendova - većina se ugasila, a nažalost taj se trend očituje i na trećem zimskom HGF-u gdje smo skoro na početku. Uz nas (s promjenom imena u GET LOST) od zagorskih bendova nastupa još jedino REVIJALNI ORKESTAR HGF-a (spoj grupa PERMAFROST i VOODOO).

Zbog čega su bendovi neaktivni, jel im dosadio Gjalski, možda sami organizatori ili su bendovi preoholi da bi svirali na domaćem terenu što je čudno kad baš i ne sviraju okolo, ni u Zagrebu, a kamoli nešto dalje...

Kao prvo mora se reći da smo mi zvali skoro sve aktivne bendove na području Zagorja, na što su neki negativno odgovorili, što je žalosno jer je HGF "Zagorje supra omnia" revijalnog karaktera; niti je ovdje neki poseban interes organizatora u svoju korist (upad je gratis, piće jeftinije no obično...); niti se bendovima ne dodjeljuju nagrade kao na velikom HGF-u...
Natječaj je otvoren s ciljem da se animiraju bendovi koji sviraju u garažama te da dobe priliku afirmirati se upravo na jednom takvom festivalu što nama nažalost nije uspjelo ili takvih bendova jednostavno nema što je po meni tragično i zabrinjavajuće. Pritigli su uratci iz cijele Hrvatske, iako je natječaj bio lokalnog karaktera, a isti će biti uvršteni u konkurenciju za "Veliki HGF".
HGF ZSO pokrenut je upravo radi zajedničkog druženja zagorske demo scene (turnir u beli, gulaš, kuhano vino) pa je stoga veoma žalosno da ne postoje novi bendovi takvog izričaja...

Hoće li nagodinu biti 4. HGF ZSO?

U 6. mjesecu bit će veliki HGF kojega ja neću više organizirati jer mi više vrijeme to ne dopušta. Bilo je to lijepo iskustvo, dobra suradnja s organizatorima i bendovima (iako određeni ljudi nisu znali cijeniti neke stvari), kao i novinarima bez kojih bi cijela priča bila nizašto. Ja sam ipak optimist i mislim da će sljedeće godine biti više prijavljenih bendova iz Zagorja (a tko zna, možda i budem organizator zagorskog HGF-a). Na meni je da se više posvetim poslu u Tondach HR gdje sam ipak na zahtjevnoj poziciji, a tu je i bend, kao i emisija AUDIO BOX (petak, 18-19h, Radio 1, Oroslavje, 89 Mhz, gostuju uživo izvođači, izdavači, kritičari i gdje se promovira domaća demo i rock scena), što mi sve oduzima mnogo vremena.

Darko Ciglenečki

 

INFO:

GET LOST (bivši THE LOST, Zlatar/Oroslavje/Donja Stubica)

prva postava benda (1992.):
Neven Krušelj, gitara, vokal, Zlatar
Robert Kuščar (Robi K. 3a !?), klavijature, vokal; Zlatar;

druga postava benda (1997.):
Robert Kuščar (Robi K. 3a !?), klavijature, vokal; Zlatar;
Tomislav Kreber, bubnjevi; Konjščina
Davor Štefanec, vokal i gitara, Zlatar;
Marin Jureković, bas ili druga gitara (po potrebi); Konjščina

(u međuvremenu u bendu je gitaru svirala Jasmina Papić, Oroslavje, Petar Vidiček, bas, Donja Stubica, Mario Zdešić (THEE LARCHE, Začretje) svirao je bas, kao i Ozren Ratković, Zagreb, (RAMIREZ, ex SVADBAS), Marko Tršinski, Zabok (ex SHÜBER, sada MAHATMA) bubnjevi, kao i Tomica Piljek (THEE LARCHE, Začretje)...

postava benda 2001.:

Robert Kuščar - klavijature, vokal, Zlatar;
Darko Kopajtić - vokal, Zabok
Sebastijan Fuštin - vokal, Oroslavje
Nino Burek - bubnjevi, Donja Stubica
Emil Gredičak - gitara, Oroslavje
Marin Jureković, bas, Konjščina

(kontakt: Robert Kuščar, 049 466 630, 098 378 734)


Diskografija:

THE LOST "No comment" demo kazeta, 1997.
THE LOST - THEE LARCHE - WILBOUR, promo CD, 1998.
Kompilacija "HGF - Zagorje supra omnia", 5-7.1.1999. , CD
THE LOST, promo CD, 2000.


THE LOST "No comment" demo kazeta, 1997.

Why are you dissapointed
Relax
The story of a big mistake
Oportunizam

La Boheme
Flying
Anazus
Give me love

THE LOST - THEE LARCHE - WILBOUR, promo CD, 1998.

Marginalci
Pismo
Poslije
Lanci na rukama

Kompilacija HGF zagorje supra omnia, 5-7.1.1999.

3. THE LOST "Give me love" (live)

THE LOST, promo CD, 2000.

Oblak
Marginalci
Željeznicom
Marginalci
Pismo
Poslije
Lanci na rukama
Give me love

Spotovi:

1. Relax (Briljanteen, 29. i 30.11. 1997.)
2. Oportunizam, Goran Kulenović
3. Oblak, Zlatni Gong, HTV, kraj '99.
4. Željeznicom, režija Vladimir Petek, Božić 2000., OTV

E-ntervju:

GET LOST -

Robert Kuščar, Zlatar

by: Darko Ciglenečki