1

Kako bi predstavio u par rečenica svoj dosadašnji rad u okvirima hrvatske scene, prije odlaska u inozemstvo?

Moj rad u okvirima hrvatske scene je bio, prije svega, jedno zanimljivo iskustvo. Radio sam radio-emisiju, vodio mail order distribuciju, izdavao ploče i kazete (i fanzin, op. ur.). Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s bendovima i promovirati glazbu. Sad, kad s razdaljine gledam na to, mislim da su mnoge stvari mogle biti puno bolje urađene. Ipak, taj je rad iza sebe ostavio par dobrih kazetnih izdanja, jednu dobru LP ploču i puno dragih poznanstava, pa sam zadovoljan.

Kad si se odlučio na odlazak, zašto, što te ponukalo na to, i zašto baš u Kanadu?

Što se odlaska u Kanadu tiče, priča je prilično jednostavna. Moja je djevojka (koja mi je sada žena) otišla u Kanadu, i meni se ukazala prilika da je slijedim. Odlučio sam iskoristiti tu priliku and the rest is history….
Kakvi su sad dojmovi, da li se ispunilo ono što si želio i očekivao
Dobro sam se snašao u Kanadi, iako je prvih devet mjeseci bilo prilično teško. Od kad sam se upisao na univerzitet i ponovo počeo studirati, sve je brzo krenulo nabolje. Vrlo sam zadovoljan životom ovdje, čovjek se lako privikne na dobro.

Kad i kako si nastavio svoj rad u vezi s glazbom, kako se on manifestira (emisija, izdavaštvo)?

Rad na glazbenoj sceni sam nastavio kao urednik i voditelj emisije "ill in The Head", koja se emitirala na radio postaji mojeg univerziteta. Emisija je bila posvećena internacionalnoj underground glazbi i išla je jednom tjedno, po sat vremena. Tokom prošle godine je došlo do promjene u financiranju studentskih aktivnosti, pa je moja radio stanica udružena s jos jednom studentskom radio postajom kako bi se uštedjela sredstva. Početkom ove godine sam se pridružio novonastaloj radio postaji i sada uređujem novu emisiju: "Night Porter". Koncepcija je ista, jedino se trajanje povećalo na tri sata. To mi odgovara jer mogu predstaviti i svirati baš svu glazbu koju želim. Sa izdavaštvom sam se prestao baviti. Sistem je malo drugačiji nego kod nas i treba dosta love da se počne i uđe u igru. Uz to, izdavaštvo zahtjeva puno vremena, kojeg nemam zbog drugih obaveza. Radio emisija mi najbolje odgovara u sadašnjoj situaciji.

Kako nabavljaš nova hrvatska izdanja za svoju emisiju s obzirom na udaljenost, tko ti ih šalje?

Koncepcija emisije je bazirana na internacionalnoj glazbi, pa puštam puno europskih i naravno, hrvatskih izdanja. Izdanja iz Hrvatske mi uglavnom stižu preko prijatelja. Sa mnogim se izdavačima osobno poznajem, pa nemam problema oko prijema materijala, neka mi izdanja nabavljaju brat i prijatelji, neka kupim. Snalazim se na razne načine. Veliki problem je cijena poštanskih usluga u Hrvatskoj (koja je nekoliko puta veća nego u Kanadi) pa je ljudima skupo slati materijale. Kako bilo da bilo, sve materijale koji mi stignu predstavim u emisiji i poslije često pustam. Trudim se da predstavim što više domaće glazbe.

Na kojoj postaji je tvoja emisija, kako je mogu čuti slušatelji u Hrvatskoj i u koje vrijeme.?

Radio emisija se emitira na CJLO RADiO CONCORDiA. U Hrvatskoj se može čuti preko interneta (http://www.cjlo.qc.ca), emisija po hrvatskom vremenu ide petkom od 6 do 9 sati ujutro.

Postoji li kakva povratna informacija odnosno reakcije slušateljstva na hrvatsku rock-glazbu?

Iako emisija ide tek mjesec dana, već je bilo poziva i e-maila ljudi koji su se interesirali za pojedine pjesme i izdanja. Ocekujem više kad se jos više pročuje za emisiju. Glazbenim urednicima se sviđa to što radim, pa emisija ima budućnost.

Gdje je i kako u tvojim emisijama zastupljen varaždinski rock?

Varaždinski bendovi su zastupljeni recipročno materijalu koji posjedujem. Iako mi je materijal ograničen, pokušavam da u svakoj emisiji pustim 2-3 benda iz sjeverozapadne Hrvatske. Kod nabavke novih materijala sa te scene puno mi pomaže Emil iz Čakovca koji mi redovito šalje diskove i demose. Zainteresirani za emisiju mogu se javiti na: berislav@iname.com.

Scena u Kanadi, koncerti, zbivanja, časopisi - mala usporedba sa stanjem u Hrvatskoj...

Čuj, scena u Kanadi je ogromna, pa bih mogel napisati o tome čitav esej. Pošto je prostor ograničen (nije, vidi intervju s Danfom! op. ur.), reći ću da ima jako puno dobrih bendova, puno koncerata, zinova, izdavača novina i svega ostalog što cini scenu. Najjači centri su Vancouver (BC), Toronto (ON) i naravno, Montreal (QC).

Na koje još načine održavaš vezu s Hrvatskom, (koje osobe, koje Web stranice)?

Vezu s Hrvatskom održavam preko obitelji, dobrih prijatelja i interneta. Na ovom zadnjem čitam novine, slušam
radio i komuniciram, brže i jeftinije.

Kad se namjeravaš vratiti?

Ne znam što da ti odgovorim. Vidjet ću… Ne tak skoro. Tko zna…..


interview:
BERO "ILL IN THE HEAD" SABOLIĆ
(kanadski novomarofljanin)