"PA sad PAzi!"

demo recenzije by

TONI ŠARIĆ

 

 

PA sad PAZI vol.14 (svibanj - prosinac 2008.)

Šaljite mi nove snimke na:
TONI ŠARIĆ
A. MIHANOVIĆA 6
32100 VINKOVCI

KWEEFPOSSUM - Me feel so possum (God bless this mess, 2007)
Ovakvi snimci daju onu nadu, da se ipak može Nešto napraviti. Dvojica Slovenaca, sa onu stranu Mure, snimili su 3 stvari i dodali video spot, i sve to je dovoljno da shvatite o čemu se radi. Volite li masan riff, čvrst bubanj i uživate u jednostavnoj i sirovoj buci koju to spojeno s glasom proizvodi - zavoljet ćete i njih. Čak sam ih gledao uživo, i mogu reći da drže vodu i kad majstori odu, što mi je uvijek bila najveća zamjerka ovim "projektima". Njih dva sviraju sveudilj, vjerojatnost da ćete ih ovo ljeto negdje zakačiti je vrlo velika, i nemojte ih propustiti, mogli bi oni snimiti zanimljive snimke, ako nastave ovako.

DAMIR AVDIĆ - Mrtvi su mrtvi (Moonlee records, 2007)
Eto, sudbina ih je spojila, valjda, a ja volim i jedne i drugog i opet ću nahvaljivati. Zato što sad mogu mirno, svi su skužili da je Graha zakon, u Sloveniji uživa status kultnog, u ZG se na njegove koncerte odlazi bez puno reklame, Edo Maajka se udružio i JEDVA ČEKAM da čujem taj Trnokop. A o ovom snimku ništa mudro ne mogu reći. Sve ono o čemu Damir priča i vrišti već par godina vam je fino umotano, a na vama je da se odlučite imate li snage za sve to. Moja Danijela još uvijek nema, a to samo znači da je riječ o sjajnim pjesmama, bombama, zovite ih kako hoćete.

KAMO SUTRA - Demo (samizdat, 2008, al sigurno će to Zdenko objavit)
Evo još jednog mog dragog Bosanca, Dario je snimio pravih 16 pjesama i to se može svrstati uz razne punk hitove sa ovih prostora, komotno. Ovdje ima sjajnih pjesama. Ovaj put su i aranžmane napravili, i trube i sve je kako treba. Snimljeno kod Nikše, malo su se zbrojili i dokumentirali sve što sa njihovih nuklearnih koncerata već znate. Mene su u nekim pjesmama podsjetili malo na sjajne Oslobodioce, iz Niša, što je ogroman kompliment, a jedino me malo brine što će Dario&Co. po svemu sudeći ostati u toj ulozi Bitangi, ili kako već hoćete, pa će se ove pjesme godinama poslije presnimavati uz objašnjenje kako oni više ne sviraju, i imaju samo još jedan demo, a ona stvar o psu i da sam tvoj su mi mraaak, jebote, šteta što više nema takvih bandova.

MIKA MALE - Bijelo
Scena na kojoj funkcioniraju sadašnji lo-fi akteri i oni koji se osjećaju dijelom svega, nažalost nema naročito zanimljive trenutke. Valjda je to zbog smanjenog mi interesa, majspejsa i nepostojanja nekog uvida, pa imam takav dojam, ali ovakvi bandovi/projekti mi onda učine da mi bude žao, pošto teško da će doći do neke šire publike, svoje ambicije su ispuhali nastupom u mjestu rođenja i sve što ostaje je crtica u životopisu - ja sam nešto svirao, prije. DajBože da sa ovim snimkom ne bude tako, ali Orlanov potencijal i sve skupa što može ponuditi, bojim se, ostaju negdje.Nisam ništa rekao o snimcima, ali za ljubitelje Rundeka, Rippera ili Letuštuke poetike - da ne nabrajamo sad strance - ovo bi moglo biti zanimljivo.

SEVEN THAT SPELLS - Seven Om Rising (2007)
S njima je sad okej, snimci su puno napredovali (i saksofon i efekti), pripremaju japansku turneju, odsvirali su odličnih koncerata i ovakav psihodelični prog-rock svemirski koncept postaje okej. Naravno, svima koji to vole, a ja nikako da kupim kartu za taj vlak, još uvijek vozim neke trominutne vožnje i osluškujem šta se događa na drugim relacijama. Svi koji volite eksperimentalniju priču, spojite se sa ovim ljudima, sigurno će biti zanimljivih druženja - ostali stoj.

SARS - Buđav lebac
ULTIMATIVNI HIT LJETA/GODINE, NABAVITE OVU STVAR NA INTERNETU!!!. (Iako ne trebam, al reći ću da nakon neke pauze sad opet drndaju, da su iz Sarajeva i da su uboli pjesmu za poželjet, a vi barem saznajte šta znači SARS!!!)

PA sad PAZI vol.13 (prosinac 2007.)

CHERKEZI UNITED - Kuda poshol (2007)
Nakon WCIF, Gabettes, evo i trećeg člana Babiesa (bubnjar, Nino, za one koji žele znati više) u novoj epizodi - ovaj put ukrajinske (mahom dječje) pjesme u punk maniri, nešto što će razveseliti svakog Gogol Bordello fana, a i nešto što garantira jako dobar provod. Dakle, pjesme su na ruskom, produkcijski odlično odrađeno, nešto slično u nas još nije bilo. 10 pjesama, odličan omot, hrpa vrlo zaraznih refrena i, opet ponavljam, zabava. Nešto o čemu kod nas mnogi bandovi jako malo vode računa. I zato ja dajem Čerkezima najvišu ocjenu, i zato preporučujem svima da potražite ovaj snimak i NE PROPUSTITE koncert kad se ukaže prilika. Dok Zdenko to ne objavi, poslušajte na majspejs mjestu o čemu se radi. Chunga Changa!!!aaaaaaaaaaaa!!!
www.myspace.com/cherkezi

Razni izvođači Šta se to ovdje kuha? (BRLOG RECORDS, 2007)
Evo, došli smo do izdanja broj 7. Mala lo-fi priča iz Zadra, pomalo poprima obrise zanimljivog okupljališta srodnih pokušaja. Raznovrsno, a super informativno, u doba tih Youtube bendova, kada svaki snimak možete pogledati za par sekundi, a ovakve kompilacije omogućuju fino na jednom mjestu provjeriti o sadržaju porcije. Pa su tu Bebe na vole, zanimljiv one-man band pokušaj, doušnici su svjedočili nastupu uživo s pohvalama, blues kakav kod nas još nije snimljen. Igor Baxa, Ivan Vragolović, Marshmallow, Očarani DJ Zdena i Lou Profa su već znana lica, i o njima sam više-manje pisao. Zato nisam pisao o Lotusu (okej mada nedovoljno uvjerljivom pokušaju), Olovnom plesu (zanimljivo retro stilsko poigravanje, prva asocijacija je bio Drago Mlinarec), Tom Davidu (slično, akustično dilaneskno smirenje), Voland Le Mat (sofisticirano akustično poniranje), i ostalima koji su predstavljeni s po jednom pjesmom. Sve u svemu, mali korak za scenu, ali veliki korak za Brlog records, kompilacija svakako vrijedna preslušavanja
samomojmejl@net.hr

ČOPOR - Imitacija života (Brlog records, 2007)
13 novih pjesama, iz znane zadarske radionice, još stilski sređenije, s malo zanimljivijim zvučnim dodacima, što je za svaku pohvalu. Šumovi su oduvijek u ovakvim pričama imali presudnu ulogu, detalj koji odaje koliko se autor razvio i koliko će se razviti. Da ne duljim, priča o kasnim noćnim situacijama, preispitivanje okoline i Ljubavi, u ovoj zanimljivoj epizodi daju nadu da ćemo do kraja imati mali, evropski hepiend, za one koji razumiju.Odite na majspejs, ima i odličan spot.
http://www.myspace.com/copor

GIRL WHICH NAME BEGINS WITH S - Totaba (Brlog records, 2007)
Kao i uvijek, iz brloga stigne jedno konceptualno, vrlo hermetično djelce, ovaj put se radi o snimkama male djevojčice, prvim glasovima malog bića ukomponiranima u zvučnu cjelinu, o kojoj bi se dalo teoretizirati, ali ja bi to ostavio onima koji puno dublje ulaze u priču.

PLASMA-ARC MACHINING - Plasma-arc machining (Slušaj najglasnije, 2007)
Zdenko je u Srbiji otvorio novi front, sve bolje bandove svojim kanalima objavljuje i to je super. Momci su iz Niša, sviraju kombinaciju elektroovogaionoga i indierockovogaionoga. Za svakoga ponešto. Ima i obrada Mercy Seat, a meni je (baš iz tih retro razloga) najbolje sjela Plasma screen of altamira . Nakon dugo vremena nešto za ljubitelje CUSM i sličnih izvan-struje bandova, koji su bili u prvoj body electro polovici 90-ih prava atrakcija.

PIONIR 10 - Demo 2007
E, ovo je poslastica. Ne znam hoće li i kada biti objavljeno, ali ovakva new wave poslastica, sa TAKO JEBENO subotičkim štihom, odličnim tekstovima i još boljom muzikom, e - to mi se sviđa. Ima tu i Ludolfa Neuma, ima tu i novih rješenja, sve zvuči svježe i ja im iz tople vinkovačke sobe šaljem pohvale i jedva čekam da ih pogledam negdje uživo. I u hrpi sad nekih isfuranih retro a modernih bandova, dajem im velika 2 boda prednosti.
http://www.myspace.com/pionir10  

PA sa Pazi! Vol.12 (kolovoz 2007)

Šaljite mi nove snimke na:
TONI ŠARIĆ
A.MIHANOVIĆA 6
32100 VINKOVCI

(2 RECENZIJE UGODNE - a jedna i nije demo!)

EROTIC BILJAN & HIS HERETICS - Supersticky (Dancing Bear, 2007)

I jednu i drugu recenziju pišem zadovoljan jer su mi podjednako dragi glavni protagonisti i imaju slične motive. A dočekali su albume na koje mogu biti ponosni.

Erotic Biljan je već ohoho godina, pomalo u sjeni The Babies, strpljivo pleo svoju mrežu, tvrdoglavo inzistirajući na garage zvuku, zapravo, nazovite taj zvuk kako hoćete, da ne kompliciramo sad. Imali su finu uzlaznu putanju, spasonosnu promjenu bubnjara, pa etabliranje Žakija kao ravnopravnog člana, pa onda i taj dugoočekivani rezultat studijskog drndanja. A sve popraćeno prilično uspješnim koncertiranjem i pojavljivanjem u medijima. I naravno, Dancing Bear kao izdavač, na kraju ovog dijela priče.

Red je početi od omota. Biljan osobno ga je složio, funkcionalno i u stilu vizualnog identiteta koji pokušavaju nametnuti. CD nudi 10 pjesama, autorskih, iako na engleskom, u trajanju nekih pola sata i karakterističan su materijal, za sve koji su ih ikad vidjeli uživo. Za vas koji niste i nemate pojma o čemu se tu radi - evo moja preporuka za početak otkrivanja uzbudljivije strane r'n'r-a, nabavite CD i pogledajte ih negdje. E, i tu negdje je moja mala (i jedina) primjedba - prilično predvidljivo i ujednačeno, iako je sve baš odlikaški po pravilima žanra, ja sam intuitivno prilično siguran da je jedna maaalo drukčija pjesma mogla biti spasonosna za ukupan dojam. Naravno, i ovako se radi o odličnom materijalu, koji zvuči kao da je snimljen u ovom desetljeću i da su ga odsvirali ljudi koji su svjesni da su - za primjer primjera - jedni Hives napravili puno iako nisu promijenili puno.

Da ne duljim, u zaključku ja hereticima dajem najvišu ocjenu zbog snimka, zbog omota, zbog toga što postoje i zbog odličnih koncerata. A problem sa repertoarom nije tema naše večerašnje emisije, već je slijedeća stepenica, na koju su hrabro zakoračili i sad je na njima da ju i savladaju.

http://www.heretics.htnet.hr

http://www.myspace.com/eroticbiljanandhisheretics

NO RULES - Probaj me (Hayat production, 2007)

Najradije bi kopipejst s prošlog al ima nekoliko razlika. Bitnih. Goran Čampara Čampi je možda najstrastveniji sugovornik na temu r'n'r kojeg sam sreo, ikad&igdje. Njegova posvećenost danas može imati nekoliko završetaka. Vjerujem da dobar dio vas koji ste odvojili vrijeme za čitanje ovog teksta znate osobno Čampija i dijelite moje mišljenje.

"Probaj me" je okej album, inače drugi u njihovoj karijeri. 14 autorskih pjesama, 14 malih r'n'r petardi, koje su - vrlo vjerojatno - namijenjene i masovnijoj konzumaciji, a kojima je pravo mjesto u svakom autu i vozaču koji želi skratiti put do odredišta nakon što se naslušao ZZ Top ili Cult kompilacija. Čampijev vokal je na tragu onih domaćih hrapavih rock vokala i dobiva prolaznu ocjenu. Gitarska poigravanja Dražena i Gorana su svijetla točka ovog albuma. Jako svijetla točka je i zanimljiva suradnja s još jednim tuzlanskim genijalcem Damirom Avdićem, koji uz kultni Defence pomaže odličan session na temu "Banda vlada", hit koji bi mogao biti putokaz ostalima u susjednoj državi, da se udruže i dignu glas. Jer opet se moram vratiti na kontekst. Ovakav album snimiti i isfurati u BiH je PUNO teže nego što mislite. Ali odmah se brže-bolje vraćam na album. Meni je nekako najdraža Nema izbora , zapravo ih ima dosta ujednačenih i to je moja primjedba, isto, dobronamjerna. Ubaciti maaalu promjenu. Naravno, duhači, usna harmonika ili country pa i blues sa ovog su poslužili svrsi i uklapaju se u mozaik, ja mislim na - ukupan dojam. Nekako vjerujem da će mnogi poslije slušanja najviše zapamtiti baš Banda vlada... Ali, toliko o tome. Trošiti vrijeme na priču o tekstovima nema smisla, radi se o klasičnom r'n'r asortimanu, kao i kolege iz prethodne recenzije, ništa mudro, jedino na materinjem. Omot i vizualni identitet je isto okej, otisnuti tekstovi i fotografija benda.

I evo, na kraju, Čampiju iskrene čestitke, samo naprijed, prvu stepenicu ste vrlo uspješno savladali, otvorili mnoga vrata, idemo dalje, hrabro u nove pobjede, u novom desetljeću.

www.norules.ba

http://www.myspace.com/norulestz

PA sa Pazi! Vol.11 (lipanj 2007)

Šaljite mi nove snimke na:
TONI ŠARIĆ
A.MIHANOVIĆA 6
32100 VINKOVCI

BUTCHERS BILL - Love Killer (samizdat,2007)

Ehhh... Kutina. Tomica, Adijo pamet, Rega&Sale, pivo, odlični koncerti. Odlični bandovi. I taj fakin rokenroul. Upoznali smo se na koncertu Lazy Cowgirlsa, onako kako treba, kad je odlazak na tu svetkovinu bio znak da ti je doista stalo. A malo prije mog ulaska u priču su nastali i Butchers Bill (postoji dakako Zdenkova kaseta), pa je Kina otišao u Ameriku, pa je održavao kontakt sa Tomicom i javljao sa izvora kakvih sve bandova ima u NY i slao te cedeje. I onda je nastavio Butchers Bill priču, i naravno - nije stao. Dokaz da je Kina i dalje do jaja u ovome je ovaj odličan CD, snimljen sa istomišljenicima u odličnim uvjetima i dokaz da će ovakav punk'n'roll živjeti još dosta dugo. Možda bolje da ubacim u tekst Humpers i Nashville Pussy, pa da znate da nema neke mudrolije, da je riječ o visokooktanskom albumu sa 11 opasnih pjesama i da je na njemu obrada pulskih Messerschmitta "Crossroads Blues", kao još jedna potvrda onoga o čemu ovdje pričam. Ja više ne pratim kao nekada tu scenu, al mi je super drago kad Kina pošalje ovakav album (a btw. oni intenzivno sviraju unaokolo, ovaj materijal će sigurno i biti negdje objavljen - zvuči jako dobro) i kad mi vrati u sjećanje sve one kutinske ludorije. Eto ljudi, odite na sajt, a javite se i Tomici, nabavite Adijo pamet.
www.butchersbillnyc.com

TRIČKE - Otkud tebi slovo B (Slušaj najglasnije, 2007.)

I eto ih sa pravim izdanjem, mali korak prema vama, dragi tražitelji svježeg&zanimljivog. Nabavite ovo, ja sam ih već dovoljno nahvalio, barem ne moram razmišljat o albumu godine kad bude vrijeme za to. Imaju i majspejs stranicu, pokušajte ih pronaći kad sviraju, zapjevajte s dragom osobom neke od ovih prekrasnih hitova. Toliko od mene o Tričkama, za ovaj put. I da, otisnuti su tekstovi na omotu, što je...da. Opet sam počeo. Ako mislite da pretjerujem, okej, ovo je moje (izboreno) pravo da pohvalim nešto što mi se sviđa. A to što se ne muvaju po fensišmensi mjestima i ne guraju ove snimke pod nos izdavačima NE ZNAČI da su...da, sad stvarno odo ukurac. Dosta o Tričkama i njihovom sjajnom albumčiću.
http://www.myspace.com/trickehejhej

NAPRED U PROŠLOST - 20 godina, pa šta! (S&K music, 2007)

Ja sam ih prvi put čuo kod Saše Savića, u Radio fanzinu. Onda sam vidio odličan fanzin, onda je Miki pokazao neke vinile...i sad mi Darko donese ovaj uživo snimak, i kaže da snima film o njima. I ja oduševljeno svima brže-bolje snimaj, uz priču da u Banatskom Novom Selu, tamo negdje, postoji nekoliko odličnih upornih, kojima skoro svake 2 godine izađe neki snimak, i koji su - zakon. Ovih 10 pjesama, deviza "dobra stvar je samo brza stvar", nabrijano i opasno, odličan bubnjar (nadimak Đavo) i tekstovi koji komuniciraju s malim brojem "odabranih"...da ne duljim, ako niste čuli za njih, nije ni čudo, oni su ispod zemlje već jako dugo i jedan su od najboljih punk bandova sa ovih prostora, ikad. Naravno, ako za punk ne uzimate da su to samo Idijoti ili nekitako. Ovo je zaista jako dobar bend.
www.radioaktivno.com

RAZNI IZVOĐAČI - Serbian Guitar Attack! (Basement Blues Records, 2007)

Još nešto iz susjedne. Kompilacija 9 punk'n'roll bandova, 27 pjesama, u maniri inozemnih predstavljanja neke scene, sa trash omotom i presjekom vrlo solidne scene. Od već znanih odličnih Concrete Worms, tu su zanimljivi Hosenfefer (iz Kosovske Mitrovice), čiji teški Cocknoose malj pristojno udara, pa hard'n'heavy novosadski Mighty Dogz, The Corrosion i DMT, s kojima je i Zdenko stupio u kontakt. Nešto lošiji snimci Novembra i Schizophrenie ne kvare ukupan dojam. I sad mi je bolje da stanem, dok nisam počeo uspoređivati s našom scenom i svim tim teoretiziranjima. Bitno je da postoji ovakav sampler, za vas koji još niste čuli/vidjeli neke od ovih bandova.
lokbis@sezampro.yu

HESUS ATTOR - Green feathers and canaries (Izdalismometal recordings, 2006)

Bez Zdenka i bez riječkih bandova, ova bi moja rubrikica bila samo slučajno izabrana hrpica solidnih i manje solidnih snimaka. Ovako, ja imam o čemu pisati, oni sviraju i objavljuju i svi zadovoljni. Dakle, Hesusi su iz Rijeke, novijeg su datuma i imaju odličan promo - od omota, do snimaka, pa do ukupnog dojma. E, sad, metalci su valjda najgora podskupina, njima je sve dobro, samo da je masna gitara i da je mračan vokal i/ili da je malo - čudno. I kako ja naravno nisam načitan i dovoljno ne razlikujem sve te metal žanrove, ja ću ovim momcima dati same pohvale, zbog onoga što su mi poslali, a što je sigurno uživo i zanimljivo i zaslužuje podršku. 5 pjesama, 5 nadrkanih metalnih komada, a sve ostalo je na vama...ako ih još niste čuli, i ako volite č-dž-dž trrrr č-dž-dž : evo vam riječka bučna poslastica.
izdalismometal@net.hr

BABILONCI - Babini lonci II (Slušaj najglasnije, 2007)

I sad još Zdenko, za kraj. Kad su Goribori bili u ZG, pa se oni fino udružili, snimili na matrice i to sve ima zanimljivih momenata. Zdenko već neznamkoliko godina eksperimentira i zabavlja se na tim podlogama i, moram priznati, našao je sistem da izvuče ono što je htio. Ima tu i malo manje uspješnih poteza, ali tako je sa svima - previše očekujemo od njega. Ovdje ima nekih njegovih starih tekstova, St svira usnu harmoniku, a njegova izvedba Satanovih Kamikaza je - dobra. Uspjeli su dobiti tu neku atmosferu, naravno da sam odmah pomislio da li bi Satanu bilo danas normalno na ovaj način raditi. I da sam nekako uvjeren da bi i on tako nešto radio. Mislim, Mark E.Smith je sa Mouse on Mars napravio remek-djelo, Zdenko je sa Goriborima dosegnuo visoke vrhunce, Lou Profa je zapjevao na Zdenkove karaoke, da sad ne nabrajam, al opet ću završit sa već dosadnim&neuvjerljivim pozivom na vršljanje po Zdenkovom katalogu. OPET će vas iznenaditi.
franticz@hi.htnet.hr

PA sa Pazi! Vol.10 (travanj 2007)

Šaljite mi nove snimke na:
TONI ŠARIĆ
A.MIHANOVIĆA 6
32100 VINKOVCI

POSEBNA ISPRIKA, SAMO ZA OVO IZDANJE: promijenio posao, odradio DORF i nisam stigao prije.hvala na čekanju&razumijevanju. Idemo dalje!

RAZNI IZVOĐAČI: LAKU NOĆ DECO Sever-severozapad 2 (Fokus, 2005)
Nisam reagirao na vrijeme, pa evo ispravka, tek s drugim volumenom. A radi se o subotičkim bandovima, kompilaciji koja pokriva stvaralaštvo u zadnjih pešest godina na samom sjeveru-sjeverozapadu Srbije, kraju iz kojeg su došli jako zanimljivi snimci. Postoji i odličan film "Nevidljiva nacija", da, a ja evo, jadan, nikako da počnem o cedeju. 16 snimaka, naravno raznovrsnih, od kojih su najpoznatiji oni sjajnog violinaša Lajka Felixa, i preko Zdenka poznatih Pionir 10 i Zornjak. Oni sa ženskim vokalom (lounge Perpetuum Mobile ili indie pop By the Way pa Lea's Friend) i oni sa novovalnim temeljima (F.a.P. ili Tranzit) pa čak i oni za zahtjevnije instrumentalu sviklo uho (Glioksizom, Ana Never) imaju smisla i zaslužuju ovakve kompilacije. Da sad ne teoretiziram naročito, znate da volim sve zdenkove kompilacije i obožavam ih preslušavati, iščekujući da iza ugla izleti neki pakleni trominutni biser.
www.fokus-su.org.yu

SUBOTIČKA PLOČA (Fokus, 2006)
Opet razni izvođači u pitanju, ali ovaj put se radi o hip-hop kompilaciji, 19 pjesama, koje nastavljaju tu subotičku priču. Novi klinci, novi buntovnici, naravno. Pošto ZAISTA ne pratim hip-hop (mada vrlo zainteresirano osluškujem i redovno poslušam razvikane albume), bolje da ne gnjavim o ovoj kompilaciji. Evo vam informacija da postoje, da ih ima dovoljno i da možete besplatno poslušati njihovu Priču na
www.fokus-su.org.yu

SPORI LORIS - Demo (samizdat, 2006)
Matija je već pisao da su mu se svidjeli, a i meni su okej. To znači da sviraju pop, da imaju svoje tekstove, da imaju puuno potencijala, da imaju solidan ženski (i okej muški) vokal i da prate ove indie-pop revolucije, koje nas ponovo zadivljuju. Ne pada mi na pamet uspoređivati ih s nekim, evo samo da sam do negdje 8-9.pjesme iskreno uživao u snimcima, onda mi je malo opala koncentracija (neko je spomenuo kabare?), a jako bi ih volio vidjeti uživo. Neću pisati ni da imaju odličnih ideja koje zaslužuju pravilan razvoj i - ako treba - vremena. Neću nikome spominjati da mi se više sviđaju njihove brže pjesme. Mada baš mogu zamisliti kako neko pljuje po ovakvim snimcima, ne znam, meni je konačan dojam baš dobar. Matija, jesi ti na kraju čuo ove snimke?

ČOPOR - San o velikom bijegu (Brlog records, 2006)
Meni je ovo super. Čovjek ima potrebu snimiti svoja zapažanja i probleme izraziti uz gitaru i par efekata. Tako su nastali mnogi odlični snimci i mnoge karijere se razvile u kult. Jedino moram priznati da sam očekivao ipak mali pomak u tematskom smjeru (okej, ima instrumental "Ponoći"), ali kako se čini, nema nekih promjena u Robertovom svijetu. On iz svog brloga promatra, sanja i razmišlja. 11 pjesama koje bi mogli staviti uz rame svim domaćim lo-fi autorima, bila bi to zanimljiva kompilacija. Enivej, javite se, ako volite...
http://Slobodnakreativnazona.blog.hr

DR.AGO - 98-00-12 (Brlog records, 2006)
I prošli put se nisam naročito zabavio uz ove vrlo hermetične snimke, ništa bolje ni ovaj put. Volite li avangardnu elektroniku, šumove ili šta već, pokušajte. Ostali - stoj.

ETUI ETUI SONICZOIL&SKVRRR! - Gizmo (spot, režija: J.Visković, 2007)
Eto, i to smo dočekali. Soniczoil je počeo raditi spotove. Ne znam jeste li čuli njegove snimke, ni koliko ste uspjeli saznati o čemu se radi, ali i spot je na tragu poetike, ima nekoliko priča ispričanih u tih 8 minuta. Pa ćete već vidjeti: ja naravno, mislim, da je ipak malo predugačko, razumijem da Želimir misli da je to okej, unutar njegove Priče, da ima smisla. Mene je posebno obradovalo da pogledam i neki snimak mog omiljenog filmskog recenzenta u HR tiskovina, a vrlo posebna pohvala je stigla od Danijele, na račun stajlinga fenomenalne Skvrrrr! I eto, ja vas još jednom umoljavam da pogledate na jubitou o čemu se radi. Radi se, radi...
http://www.youtube.com/watch?v=Ap2m-7z8jjU

PA sa Pazi! Vol.9 (prosinac 2006)

Šaljite mi nove snimke na:
TONI ŠARIĆ
A. MIHANOVIĆA 6
32100 VINKOVCI

BOMBARDIRANJE NJUJORKA vol.11 (Slušaj najglasnije, 2006)
Evo Zdenko i njegovo čedo po 11 put među nama, al o kojem sam pisao već tisuću puta i - sigurno ću još toliko. Čvrsto se utaborivši povrh Zagreba, u svoju nekomercijalnu životnu priču i pankerski srednji prst kojim odmahuje na svaki pokušaj da se u svemu što potpisuje izvuče kuna viška, poslao je novu kompilaciju. Tako je ovaj put, prateći napredak tehnologije, skupio na jedno DVD mjesto svih 10 objavljenih kompilacija i dodao najnoviju, eto, 11. po redu. Nema se o njoj nešto naročito zanimljivo za napisati, osim da se distribuira besplatno, naknadom poštanskih troškova pošiljatelju dobijete zaista impresivnu hrpu snimaka. Kao i sa svim hrpama, i ovdje imate manje dobrih hrpica, ali zato sve ono što otkrijete može uljepšati mnoga druženja i poglede na svijet. U mom slučaju, recimo, tako sam na prošloj kompilaciji otkrio sjajne Goribor, a na ovoj su mi definitivni pobjednici Tričke. A, da skratim, evo prikaz 5 koji su mi na ovoj kompilaciji zapeli za uho. Sve ostalo moraćete sami, a što je i najbolje...Dakle:
TRIČKE - nevjerojatno svježe i kreativno, 3 bračna para iz ZG su u najboljoj mogućoj kombinaciji Boya i Dragsa, recimo, napravili Hitove. Naravno da nisu nigdje svirali i naravno da jedva čekam neki njihov koncert. 3 prateća vokala i odlični tekstovi na hrvatskom plus melodija. Plus odlično ime.
Ivan.sladetic@lutrija.hr
PIONIR 10 - isto malo novovalno podsjećanje, subotička paranormalna škola. Zanimljiv zvuk i ponovo moderna atmosfera s početka 80-ih. Pjesma o pingvinu, a baš dobro.
Na istoj adresi potražite i ZORNJAK, zbog pjesme <10 godina slušao sam Azru>, pravi pravcati buldožerizirani hit...
Darko.kovacevic@gmail.com
NO RULES - upornim traženjem zvuka i izdavača i pomicanjem r'n'r svijesti u Bosni, Čampi je sve bliže odličnim pjesmama. Oznojen&pošten koncertni pristup i ovakve obične, no-message r'n'r pjesme stavljaju ih u vrh produkcije ove regije, gdje još uvijek brejkersi drže temelje...
gorannorules@yahoo.com
XXX - fina elektronika, ponajbolji predstavnici Zdenkovih bendova koji se igraju mišem, imaju i album, ugodna mješavina housea i neke downtempo kozmetike, ipak su mi za nijansu bolji od ostalih (Trebor Herbert...) .
MARIO FURKA - za kraj sam ostavio riječkog Lou Profu, koji je napisao neke od najzanimljivijih tekstova i svojim ispovjednim stihovima, uz finu pratnju osigurao mjesto u elitnom društvu Zdenkovih kantautora s ruba, ekipa kojoj bi Toma Bebić zavrnuo cugu.

ANDRIJA - Zar i ti, sine, bildaš? (samizdat, 2006)
Ekipa iz Livna, koji su dobili nagradno snimanje u jednom mostarskom studiju i fino iskoristili za ovih 10 pjesama - zanimljiv crossover, u već tradicionalno metaliziranoj pozadini uspješno su nadodali šakom-u-glavu tekstove, koji svojom težinom još pojačavaju mučan dojam. Mračno, dovoljno da bude zanimljivo (na trenutke me podsjetilo na bolesnu zajebanciju Thompsonovih hevijanerskih zahvata), nedovoljno komercijalno, i mislim da će dečkima nakon još pobjeda i odsviranih koncerata (koje zaslužuju, i svirački i konceptualno - ime!- odradili su vrlo kvalitetno), za par godina kockice biti fino posložene.

IVAN VRAGOLOVICH - Uživo Slavonski Brod 2006. (DVD+CD samizdat, 2006)
O Ivanu sam već pisao, u međuvremenu sam i odgledao njegov akustični nastup, a on je došao i na slijedeću stepenicu angažmanom brodski muzičara u pokušaju da oplemeni svoju varijantu fine americane i tih dilaniziranih american recordings pjesama. I mogu vam reć da je nadomak cilja, a obzirom da sam forsira i trudi se napraviti okvir za svoje krasne akustične priče, ja mu držim fige da pronađe malo vjetra u leđa. Njegov fin vokal, odličan engleski i gitarski aranžmani koji daju naslutiti da je spreman i za više daju mi za pravo da pjesme kao što Hey Jill My Name Is Bill ili Loco Man ubacim u svoju top-listu ovgodišnjih favorita. Svakako ga kontaktirajte i za 30 kn dobijete vrlo uvjerljiv dokaz da je nakon My Buddy Moose scena bogatija za još jednog kvalitetnog igrača, koji bi mogao daleko dogurati.

PA sad PAZI! vol.8 (listopad 2006)

Šaljite mi nove snimke na:
TONI ŠARIĆ
A.MIHANOVIĆA 6
32100 VINKOVCI

SIDEKICKS - Star of room rock (KPKS, 2006)
Evo opet iz županjskih HC/punk postrojenja stiže zanimljivo, ako ništa drugo. Uvijek me iznenade. Ovaj put je priča malo više pop-rock nego smo navikli, zbog novog čovjeka - Čobanescua, kojeg se možda sjete oni koji su ikad nabavili izvrstan Fanzinedin Zidane, jedan od najboljih fanzina koji sam ikad imao priliku čitati. Uglavnom, ovaj put se radi o ispovjednim tekstovima čovjeka koji je na pragu svojeg trećeg desetljeća i živi u provinciji, da sad ne objašnjavam previše: ima par odličnih stihova (na engleskom, a koji su otisnuti na omotu, kako je već red) i prati ih poluakustična punk buka, na momente me podsjetilo na Violent Femmese i tu struju američkog rocka. Jedina primjedba ide na račun produkcije, koja je nespretno progutala vokal i time smanjila doživljaj. Vjerujem da uživo rade super zabavu, ovih 10 pjesama uz par obrada može bit okej subotnji provod.
vtkalac@yahoo.com

SCH - Samo se pizda ne boji kiše (Polikita records, 2006)
Ili u podnaslovu još: neobjavljene punk, rock i druge skladbe iz B repertoara 1983-93. Da bude jasnije. Teno je sad i na radiju, ima emisiju, uhvatilo se eto i izdavanja rariteta, nešto se kuha i u onoj redovnoj kuhinji - i to je super vijest. Mada nikad neću zaboravit kad smo ga gledali prije par godina u Močvari, kakav je to bio napad i kako je bilo teško dočekati kraj nastupa. Uglavnom, ovih 14 snimaka su objavljeni u zanimljivom omotu, kojim dominira evociranje uspomena sa legendarnog Novog rocka '87. kada je Teno razbio gitaru i kada je ono što su tada radili bilo jebeno ispred vremena. Snimci su solidni, tekstovi onakvi kakve i očekujete prije nego krene, ima ih par na engleskom i ovo je svakako potreban dokumentarni komadić mozaika koji Teno radi strpljivo&uporno već, eto, 23 godine.
info@sch.ba

VUNENY - V2 (Moonlee records, 2006)
Ovogodišnja produkcija i sjajan razvoj situacije oko trenutno najbolje underground etikete ove Regije (ako se mene, nekad, pita) može me samo oraspoložiti i kad vam stigne 7 njihovih izdanja, užitak preslušavanja je nešto što ovako kratka recenzija ne može prenijeti dragom čitaocu. Prešavši granice hrvatske scene, napravili su super iskorak i profilirali se kao firma od povjerenja, čiji simpatični logo garantira i obavezuje. Da ne davim previše, Vuneny su iz Mostara i rade jako maštovitu , onaj nesretni tzv.lounge pretinac za koji nikad nisam znao jesam li dovoljno blizu: easy listening, koji ima i dub vrhunaca i zanimljivih gitarskih aranžmana, pasaža kroz krasno atmosferične ambijente, naravno, ima i predvidljivih dijelova, ali koji traži ponavljanje. 14 pjesama, koje imaju smisla i koje zvuče dovoljno dobro da, kao u slučaju Dubioze recimo, udare svoje pečate i van granica. Meni se nekako na prvih par slušanja najviše svidjela Dr.X , ali vjerujem da će ozbiljnost i ambicioznost naći svoje mjesto kraj mnogih udobnih sofa...
www.moonleerecords.com

BILK - This bilk is radioactive (Moonlee records, 2006)
Eto, dočekao sam i njihov album. Prvo: odličan omot. Drugo, super pjesme. Nema ih previše, 8, taman kad prijeti da će postati dosadno, gotovo je. I, sviđa mi se kako su složili te neke instrumente, o njihovom aranžerskom talentu tek će se ispisati pohvale. Svirački super perspektivna priča, imaju dovoljno stila i sve preduvjete da se razviju u kvalitetan band, koji je uhvatio korak s modernim strujanjima&preispitivanjima instrumentalne glazbe. Da ne pričam uopćeno , sjajan dub Gone to Texas je jako dobar primjer svega. Sunchano je već mali underground hit, a ja jedva čekam susret s njima u nekom manjem klubu, baš u paketu sa Vuneny. Poznavajući g.Moonleeja i njegov tretman pulena, baš takvi koncerti postat će redovna praksa i ja ih nestrpljivo čekam. Dilema s pjevanjem je uspješno izgleda riješena i vjerujem da će obiteljske veze&ugled koji uživaju pripomoći razvoju jedne fine karijere, naravno, koliko je moguće za jednu ovakvu ne-naročito-komercijalnu priču.
www.moonleerecords.com

COG - Courseoverground (Moonlee Records, 2006)
Još jedni od mojih favorita su dobili svoju šansu. Snimljen u Cosmo studiju, praavi album ove osječke trojke je okej. Dovoljno okej da drži pažnju, njihova iskrena posvećenost noise varijanti na tragu Shellac ima smisla i drži vodu. 9 ujednačenih bučnih komada odrađeno je sa srcem i u koncertnoj kombinaciji sa Hitch priuštiti će jednu od najbingo kombinacija ove sezone. Zamka u koju ovakvim pristupom (mislim na tu Shellac sjenu) mora upasti svaki band je, jebiga, pred njima, ali mislim da će - ne ponove li neku dužu pauzu - naći put do izlaza i početi praviti originalne monstrume koji udaraju pravo u stomak, tamo gdje je i nacrtana meta. Uglavnom, momci su otvorili vrata i sad je na njima da što prije dođu do slijedećih. Prigovori da je ovakva muzika odsvirana prije 10 godina su smiješni, pogledajte ih uživo pa mi onda javite baš da li vam se svidjelo.
www.moonleerecords.com

HITCH - We are electric (Moonlee Records, 2006)
Također odrađen u može se reći kućnom studiju, Cosmo, ovo je isto okej album. Radi se o Belgijancima, ekipi koja godinama održava veze s tim krugom ljudi i koji su trio, čija emo-varijanta priziva i Fugazi i ove novije gitarske bandove koji onim divnim toplo-hladno principom osigurava ugodnu opuštenu zabavu i garantira odličan koncertni provod. 11 pjesama, odlično raspoređenih (da, i to je važno) i cijela priča poprima emotivni vrhunac baš pred kraj, na Stop for a second i jedini je problem u ovoj priči što ovakvih bandova ima prilično i izdvojiti se u masi zahtijeva ili jako puno sreće ili jako puno truda. Iskreno bih volio da ovi momci odrade hrpu koncerata i budu zapamćeni kao jedni-od-onih-kako-se-ono-zovu belgijanaca koje smo gledali i koji imaju super pjesme. Turneja koju imaju sa COG je nešto šro ne bi trebali propustiti ako ste u blizini.
www.moonleerecords.com

DEBELI PRECJEDNIK - Through the eyes of innocent (Moonlee Records, 2006)
Jedan od najvećih ovogodišnjih underground transfera je ovaj album, kojim Debeli ne nude ništa bitno novo u svom opusu, ali koji uz drugu logistiku traži svoje mjesto na pop-punk evropskim kartama. Imaju oni dobrih pjesama, njihovi tekstovi (sa pomalo smiješnim, ali pripadajućim crveno dopisanim komentarom-pojašnjenjem) uklapaju se u priču koju svi ti novovjeki punkeri razumiju i vjerujem da se već jako dobro i prodaju. Ovaj disk je dopunjen i okej bonusima, maksimalno je iskorišten prostor i ovo je odlična kupovina. 12 autorskih pjesama, uz odličnu Mano Negra obradu daju im za pravo da pokušaju izaći iz ovih granica. Jedino da se taj Overflow nije sad pojavio opet...ali time priča postaje zanimljiva, imamo na raspolaganju 2 jako dobra banda i neka cvate tisuću raspjevanih punk cvjetova.
www.moonleerecords.com

CHANG FFOS - Trust this arcane device (Moonlee Records, 2006)
U nekoj kvazianalizi ovo bi bila četvrta fronta koju je g.Moonlee otvorio, a na njoj se bori protiv mitskih dvoglavih aždaja, bljuje se vatra, smak svijeta samo što nije. Pogodili ste: metal. I njegovi bučni podžanrovi, od kojih ovi momci odabiru stoner (ili tako nekako). Uglavnom, sporo,masno, petominutno, bučno i opasno. Unutar žanra pravila su ispoštovana, možda malo da je produkcijski podebljano i ovo bi bila vrhunska poslastica za sve koji vole probušiti obrve i pustiti kosu. 9 pjesama koje Chang Ffos odlično valja i bljuje pred nas, mene zaista nisu dirnule tamo gdje treba, ali mogu shvatiti one koji to vole. Bijes i nemoć koju oslikavaju u svojim megabučnim pjesmama zaista su uvjerljivi i imaju pristojan broj obožavatelja. Znam da će Govnar smrti kad mu odnesem ovaj album zadovoljno izgovoriti Aaaargh!Čestitamo!!
www.moonleerecords.com

SENATA FOX - The Acracy Discourse - promo (Moonlee records, 2006)
Evo i jedno slovensko iznenađenje, smješteni u munlijev fajl . HC/metal ili doom, zaista ne pratim tu scenu, ali mi je ovaj disk zadržao pažnju skoro do kraja. Imaju specifičan vokal, koji im daje prijeko potrebnu prepoznatljivost i imaju odlično usviran band čija brza svirka intrigira i mora im se odati priznanje na tome. Uskoro im izlazi i album, čeka se na omot, koji im garantira još dodatnih bodova i, siguran sam, mnoge simpatije u metal krugovima. Govnar smrti će ukucati i ovo ime na pretraživačima da izvuče još koju informaciju. Volite li bučnu glazbu, dovedenu do samih granica agresivnosti, imam band za vas, ostali pogledajte malo gore napisano i pokušajte pronaći nešto što bi vam se svidjelo. Moonlee Records je pravo dobro osvježenje i snaga koja bi mudro mogla kanalizirati novonastalu energiju i pružiti kvalitetnu priliku onima koji ju zaslužuju. Jedva čekam razvoj situacije, uskoro i Zdenko objavljuje novo Bombardiranje, a i njegovi puleni postaju sve zapaženiji.
www.moonleerecords.com

PA sad PAzi! Vol.7 (svibanj 2006.)

Šaljite nove DEMO snimke na:
TONI ŠARIĆ
A.MIHANOVIĆA 6
32100 VINKOVCI

MACHINA - Sad ili nikad (Slušaj najglasnije 2006)
Zdenko je i dalje najaktivniji,ma koliko mi šutjeli o tome. I opet je u pripremi novo Bombardiranje, i opet mu uratke šalju jako zanimljivi bandovi i autori. Ovo je vrlo ambiciozan pokušaj, iz susjedne BiH, su poslali Još Jednu Tipično Bosanski angažiranu i tešku priču, obojanu vrlo mračnim bojama, snimljenu u Njemačkoj. Ima tu i elektronike, i krležijanski sumornih instrumentala, i Cavea i orkestriranih violina, i velikih riječi. Nekoliko višeminutnih skladbi o kojima bi se dalo razmišljati na nekoliko razina i nekoliko kraćih instrumentala koji mogu funkcionirati kao kazališni soundtrack i ja bi zaključio kratki a informativan osvrt, zadovoljan da će i ovih 16 promišljeno konceptualno ukomponiranih snimaka naći put do publike.
mailto:franticz@hi.htnet.hr

O.Š. SULUD III - Jebanje je put do sreće (Slušaj najglasnije, 2005)
Još jedna riječka priča, o kojoj nemam ništa mudro za dodat i jedva čekam da se pojavi neki band koji malo iskače iz šina. Ovi momci drže vodu tekstovima, ako se mene pita. Muzički smješteni na stranputicama Grča i Regoča, i zapravo je šteta što ovakvih zvukova nema iz drugih gradova, pa smješteni u riječki krug postaju nezanimljivi. Mada mi se ovakve šašave vinjete iz običnih života sviđaju i baš bi volio da češće ovakav pristup rezultira nekim demo snimkom. I sad ispada da sam malo razočaran: baš suprotno, ovih 12 pjesama je snimljeno s predumišljajem da ih boli kurac šta će neko reći: hm, i tu sam došao do početka priče, iako nisam htio..."Droga u meni" je tako dobra potvrda.
mailto:franticz@hi.htnet.hr

THE DYING SUN ENSEMBLE - Songs for t (Slušaj najglasnije,2005)
Ovakvih snimaka nikad dosta. I oni koji više vole melankolično-eterične milozvuke, mogu naći primjedbe na teritoriji izgovora ili tekstova, ali vodu drži ukupan dojam. Naravno, da nije lako snimiti ovakvu muziku, naravno da u nas još nije dospjela na površinu i NARAVNO da ćemo se načekati do tog trenutka, ali ovakvi snimci do takvih situacija mogu uljepšati dane&noći. Dakle, 11 snimaka, 11 ugodnih trenutaka o kojima bi mogli pričati ovo ili ono, ali koji - jasno je dano na znanje - nemaju namjeru talasati. Volite li post-rock ili izvedenice iz običnog melankoličnog Popa, ovo je u Zdenkovom katalogu najbolji izbor.
mailto:franticz@hi.htnet.hr

THIS DAY WILL BURN - Greyness EP + How the mighty have fallen ("Brand new place records, 2005.)
Osječani koji sviraju emo-core. Osječani koji vole noise. Osječani koji paze na Melodiju. Hm,u tom gradu je uvijek bilo nekih alter-pokušaja, koji su rezultirali manje ili više zabavnim snimcima. Moji trenutni favoriti Cog iščekuju Objavljivanje i nećemo ih spominjati dotle. Njihov odličan bubnjar, Antun, je svestran&talentiran momak koji je sudjelovao u Among the thebians, a odličan bubnjar je i u ovom bandu. E, sad u uvodu jednostavno moram spomenut Analenu, iako i nisu najbliži onome što TDWB rade, ali podsjećaju jako i sigurno su odličan koncertni paket. TDWB su snimali i u Novom Sadu, a da ja napokon pređem na stvar: odlično odsvirano, vrlo dobro otpjevano, čak i uho nesviklo na takvu vrstu Buke drži prilično dugo skoncentriranim, a naravno da je pred njima još stotinjak koncerata i gnjavaža sa razglasom, i mislim da bi bilo odlično da nastave bučiti. Pjesme su naravno na engleskom i imaju svoje mjesto unutar žanra. Čak puno više nego ostali osječki bandovi (...). Moj favorit su malo mirnije, kao As long as I keep my eyes open ili Break the silence.
www.tdwb.net

ŠTIRJE PRAVI DEDCI - Poper (Kataman, 2006)
Iako ne drndaju više, dobio sam ovaj cede i zadovoljno ću ga opisat u par redaka, jer mi je jako drago da postoje ovakvi bandovi iako u "susjednoj i još uvijek neprijateljskoj" Sloveniji. Ovime pozivam ostale iz susjedstva da mi pošalju svoje snimke... Dakle, Dedci su svirali odličan noise-rock, na tragu Mule i Rapemen, imali su tekstove i na engleskom i na slovenskom, svojevremeno su gostovali u Mochvari (još dok je bila kod botaničkog) i jednostavno nisu dočekali svojih par minuta slave, barem u nas. Što je šteta, jer kod nas ovakav band nije postojao, toliko albinizirano nisu zvučali ni Karpis (sjeća li ih se tko?), ni Why Stakla, a Regoč i Sexa su neka druga priča. Pruži li vam se prilika nabaviti ovih 13 pjesama u nekom od formata, nemojte žaliti medija...
www.kataman.org

PA sad PAzi! Vol.6 (ožujak, 2006)

GATUZO - Promo (samizdat, 2006)
Jedno od ugodnijih iznenađenja je kad dobiješ ovakav cede, 4 snimke na materinjem, njih 2 snime nešto što one bolje teorijski potkovane može podsjetiti na Black Keys. Nažalost se sve mora trpati u ladice, iako sam siguran da su oni imali nešto malo drukčije zamisli, ali od mene će dobiti pohvale. Mladi su i ne moraju se mučiti potragama za novim basistom ili pjevačem, a ja im jedino mogu predložiti da malo ubrzaju...mada JAKO dobro znam da to ovisi o kvaliteti snimka, imaju sve predispozicije da postanu osvježenje ove godine.

TUZLANSKA MUZIČKA SCENA 2005 - Multimedijalni promo CD (samizdat, 2005)
Na sreću jedno od rijetkih područja gdje se rat nije pokazao u najgorem mogućem obliku, a koje ima i zanimljivu glazbenu povijest - dakle, tuzlanska muzička scena nekako je sazrela za jedno ovakvo izdanje. Pod vodstvom Dragana Matoševića, urednika radijskih emisija, promotera i web-urednika, objavljene su snimke 23 banda, ukupno 65 pjesama, pojačani s gostima iz susjednih gradova, i ja mogu dati čistu peticu. Bez puno uvažavanja truda i konteksta, ima tu jako dobrih snimaka - od već znanih No Rules ili Voodoo Caddilac, preko Defence i srodnih im hard core boraca, pa do zajebancija kao što je Od šake do lakta. Zanimljivo je ujedno i kao dokument-presjek scene u susjednoj nam državi, iz koje će u godinama koje dolaze sigurno uslijediti još ugodnih iznenađenja, a ovakvi projekti su samo uzbudljiv teaser, kakvih nikad dosta...
www.barikada.com ili matosevi@inet.ba

SPICE BOYS - Demo 2004 (samizdat)
Koprivnica...Sjetim se vrlo često Overflow, koliko se zapravo još nitko nije primaknuo njihovoj čarobnoj melodiji brzine...i koliko će još nad njihovom scenom visiti to nasljeđe i svi će ih uspoređivati...mmm, da - uglavnom, da se vratim: 5 pjesama, ne naročito spretno snimljenih i koje nude nekoliko varijanti raspleta, naravno. Pohvala basisti, ex-gitarist, a sada bubnjar je uvijek dobro došla referenca, za one koji vole Overflow. Legendarna novinarska fraza koja se upotrebljava u ovakvim situacijama ide: vrijeme će pokazati koliko će ovim momcima trebati da pokažu jesu li spremni na mali iskorak u Nešto Drukčije...Ako nisam bio dovoljno jasan, eee, pa zato i služe fraze.

DUB REBELLION - Brčko D (samizdat)
Nakon psychobilly iznenađenja pristiglog mi iz Brčkog, evo i vrlo solidnog roots reggae iznenađenja, ovo je presjek njihovih uradaka, a već ih je i ZG publika mogla vidjeti, sad će valjda i preko ljetnih festivala doći do izražaja vrlo solidan reggae...koji jako puno ovisi o kvaliteti snimka, naravno. O ostalom bi se dalo pričati, a ja osmeročlanom bandu dajem prilično visoku ocjenu. I za njih vrijedi ono, vidjet ćemo u kojem će smjeru nastaviti, ja osobno bi volio da se zadrže što je moguće duže podalje od dubovitih močvara, jer kome je ikad naškodilo malo dobrog reggaea?

MARIONETE - Demo (samizdat,2005)
Polja koja su zasijali Tusta&Co. tako rado pohode mlađe generacije, da je to divno. Fascinacija melodijom i brzinom je u Osijeku donijela vrlo kvalitetne rezultate, a za Marionete je to samo prilika da idu na puno koncerata, vježbaju i sigurno će se naći mjesta i za njih. Imaju svoje pjesme, ne naročito originalne, ali SVOJE, a usviranost i ostalo ionako dođe s vremenom. Vjerujem da ovakvih 9 pjesama ima u još puno mjesta uokolo i super da je tako.

EKSKURZIJA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE - Uživo (samizdat, 2005)
O Sveti Dalmatinskom će vam svaki splitski punker sa oduševljenjem ispričati pokoju anegdotu, on uživa ugled i zbog njega se dolazi na koncerte. Ima band s ljudima koji isto tako vole i mrze sve što i on, a tekstovi o klasičnim punk preokupacijama na ovom su snimku podebljani još nekim općim mjestima punk povijesti (El.Orgazam, Satan Panonski...) i jednim tekstom iz slikovnica što može njihove nastupe učiniti dobrom zabavom nađete li se u Splitu. Mjestimična usna harmonika daje im i potrebnog r'n'r okusa i čini, sve u svemu, ovaj cede dokumentom splitskog buntovništva. Okej omot, okej snimak, okej dokument vesele večeri. Da ne kompliciram, ljubitelji punka naprijed - ostali: stoj.

PA sad PAzi! Vol.5 (siječanj 2005)

IVAN VRAGOLOVICH - Večeri poezije i trača (samizdat, 2003-2005)
Jedno od najugodnijih iznenađenja 2005. I čovjek je iz okolice Slavonskog Broda. I radi odličnu home-made americanu, da se ne trudim sad objašnjavati još detaljnije&preciznije. Pjesme su na engleskom, sve su njegove i sve su jako američke. U onom smislu na koji se misli kad se spomenu iskreni, bolom natopljeni stihovi o problemima mladog čovjeka, ono o čemu Sale piše kad opisuje novi album Ryan Adamsa, recimo. Od prvotnog poigravanja svojim prezimenom kao karakternom osobinom ili životnim smjerokazom, pa do socijalnih (možda malo nespretnih) sve do ovisničkih tema - Ivan je zabavio mene i moje društvo u preslušavanju jednog od zanimljivijih cedeja koje sam dobio otkako je ove rubrike. Ima odličnu web stranicu i bilo bi super kad se ne bi zaustavio na ovim snimcima.

GORIBOR - Hoću kući (Slušaj najglasnije, 2005)
U međuvremenu sam čuo dosta njihovih snimaka koje su radili poluprivatno i u raznim kombinacijama, osvanula je i web stranica koju je samoinicijativno napravio tip iz Osijeka(!), i moram priznati da sam se malo plašio kakav će biti drugi album, pošto mi je prethodni bio odličan. I nije ništa krenulo o zlu: ostali su na istom putu, blago elektronski podvučeni ispovjednički tekstovi opet zvuče odlično. Čak mi se čini za nijansu bolje od onih prije, ukupan dojam je ovaj put pojačao sjajan omot, a meni je najbolje sjela St.Bluz. Bilo bi super da ih se nekako potakne na Još Više, da ih se pozove na neke svirke, da ne bi previše prčkali po studiju, siguran sam da imaju još puno toga za ispričati...

HANG ON THE BOX - Yellow Banana
Uvijek je bilo tipova koji oduševljeno nabavljaju ženske punk/rock bandove, kao, žiku ih kako sviraju...i to je zapravo okej, pošto ipak tako dođu do Hrvatske, ovaj put iz daleke Kine. Ima tu i simpatičnosti, ima tu i drčevitih stihova, ne daju se one, a ovdje sam ih stavio samo da malo skrenem pažnju na meni omiljene japanske bandove, a sve više i filmove. Možda će na nekom od svojih google putovanja pročitati da je negdje, nekad, neko napisao par redaka i o njima...Ali, okej je snimak, istina je i da takvih ima more, a ja sam ipak za 5.6.7.8's, nekako. Pitanje je i kad će se kod nas pojaviti neke curke u akciji, ali to je već druga priča...

ANNOMALYS - Demo (samizdat, 2005)
Auuuuu!!! Ovako nešto davno nisam čuo! Zamislite Bantam Rooster koji voze najluđi koncert, ono, zadnji, nema više, rasturamo još večeras. E, tako to ova dva momka, koji imaju veze i sa Gone Bald i, što je najbolje, postoji velika prilika da dođu u ZG. Žestoki garažni punk, koji nema sekundice predaha, oznojeno i opasno, 7 pjesama koje udaraju direktno. Šakom u glavu. Bubnjem i gitarom u glavu. Mrzim što i ja sad pretjerujem u tim hvalospjevima, ali zaista ovaj promo cede je nešto. Nino ih je gledao uživo i uopće se nije trudio dočarati kako je bilo. Možete ih nekima prodati i pod japance, ovakvu dozu ludila su do sada uspijevali zabilježit samo neki od ponajvećih japanskih sinova...

SKROUZ - t.r.a.g.
Ne znam zašto volim ovakav zvuk i ovu spiku, iako mi uopće nije nešto naročito, ali sam slušao više-nego-je-normalno dugo i uhvatio se kako me vraćaju u neke prošle dane. Imaju taj neki starinski štih, nešto kao 60-te, ali bolje, ne znam, teško mi opisat. Imaju tekstove i na bosanskom i na engleskom. Na trenutke ljigavi kao najgora Instant Karma ilitakoneki, a kad ubodu, znaju biti na tragu Steve Wynnovih bisera. Ima 11 pjesama, uglavnom se dotiču uobičajenih koordinata, ništa mudro, na momente malo naivno, a nekad zanimljivo. U hrpi bosanskih bandova i dalje su mi najuzbudljiviji Diplomatz i Dubioza Kolektiv.

LITTLE PIGEON'S FORHILL BLUES - Pigeon's flight (samizdat, 2005)
Mnogi vole usnu harmoniku, baš im je cool kad onako čuju neku ritmičnu rock shemu i onda se tucka nogom i klima glavom, uz zavijanje usne harmonike. U nas nema baš usnoharmonikaša, rijetki se odluče savladati to nimalo jednostavno uvlačenje i izvlačenje. Jedan od onih koji je uspio ovladati i čak doći (istina, upornim traženjem) do inozemnih natjecanja je Tomislav Goluban. Momak je jako dobro skinuo Sonny Terryja, našao je svog zagorskog McGheeja i snimio album kojem zamjeram jedino na (ipak malo usiljenom) vokalu. I još, ali manja zamjerka ide na račun malo ziheraških obrada. Sve ostalo mi je baš okej, milina je slušati našijence koji sviraju ugodan akustični blues, kakav se i ne sjećam da je u nas bilo prilike nabaviti.

DUB GENERAL - EP (samizdat, 2005)
Ime koje obećava dub ehoa u ogromnim količinama, međutim, nudi prilično običnije pop njihanje. Iza ovih 6 pjesama stoji jedan od varaždinskih krankenhousea, koji se sada pozabavio istraživanjem mogućnosti koje nudi otvaranje vrata čiji su ključari bili jamajkanski producenti. Danas je ubacivati dub u atmosferične tekstove i melankolične teme gotovo pa obaveza, a zemlja sa ionako previše generala može podnijeti bez nekih problema jednog dub vojnika. Iako je pogrešno svrstavati ga u dub odjeljak, može se iz ovog početka naslutiti zanimljiv rasplet. Meni je najupečatljivija bila Shallow Water, iako za ukupan bolji dojam o ovoj priči treba sačekati još materijala.

GORI USSI WINNETOU - Snifonija Patetika Histriae (2005.)
Jako mi je žao, ali ZAISTA mi je jako žao što se ovakvi ljudi odluče koristiti meni nerazumljivom mješavinom jezika a koji razlog je na kraju odlučujući da - bar malo odustanem. Iako je ovo jedan od najkomunikativnijih, barem mi se čini. E, i jedan od najboljih domaćih odgledanih koncerata je bio onaj u Osijeku, kad je bilo sramotno malo ljudi i kad su oni otprašili jedan od najzabavnijih koncerata ikad u tom gradu. U bandu s Francijem su ljudi koji imaju respektabilnu noise pretpovijest i stvaraju odličnu pozadinu za njegove moćne stihove. On udara u glavu, priča taj svoj Punk i govori o Sranjima oko nas i sve to je sjajno. Draga Istra! Prodano Zadnji put I am down je tako dobar dokaz svemu što ja pokušavam sažeti. Ima 12 pjesama, ništa revolucionarno novo u odnosu na prijašnje. I dalje ga neće bit na radiju, i dalje će u Feralu imati zabavne intervjue, i dalje će ga uspoređivati sa Beefheartom, i dalje će imati odanih 30-ak fanova u svim većim mjestima...što je sasvim okej.

PA sad Pazi! Vol.4 (prosinac 2005)

TIGROVA MAST - Demo (2005)
Hehe, zbog ovakvih materijala sve ovo ima smisla. Trio, sastavljen od inače gitarista, koji za ovu priliku drndaju bas, bubanj i KORG, upakirani u deset velikih s lukom. Dobio sam ovaj demo, 18 instrumentala, koji imaju sigurno svijetlu budućnost, garantiran kultni status i pohvale od svih 50-ak ljudi iz publike. O čemu se radi? Distorziran bas, precizan bubanj i bolesno namješten zvuk KORG orgulja, već se pojavila kovanica za to što rade, ali ja ne bi o tome. Ljubitelji avangardnih a opet plesnozabavnih psihodeličnih noise instrumentala s mirisom ćevapa će doći na svoje. Meni se jako svidjelo, plus što sam ih već dvaput gledao (to je tek zabavno), pa hrabro preporučujem: nabaviti. Gospodin Ebert bi im dodao i legendarna dva palca gore.
777@7thatspells.com

SEVEN THAT SPELLS - My Mommy Wants To Kiss Your Mamma/It Came From the Planet of love (samizdat)
E, ako u ovom kratkom prikazu ne spomenete King Krimson i psihodeliju, onda ništa. Radi se o dva snimka, kojima dominira gitara, solaže kojih se ne bi posramili ni odrasli na njemačkim psihodeličnim (evo ga: drugi put već) bandovima. Pitanje je koliko danas to sve ima smisla, osim ako ne ogrnemo sve nekim avangardnim postmodernim plaštom, pa malo sve dobije na važnosti. Ali, dečki su se sigurno dobro zabavljali dok su snimali ovo, a i ne sjećam se da je neki domaći band ovako tretirao gitaru...
777@7thatspells.com

MENTAL PROTEST - Da su riječi meci... (samizdat, 2005)
Izgleda da moji nekadašnji favoriti stoje u mjestu: iako su tekstovi možda malo spretniji i žešći, produkcija je bitno šlampavija i jedva čekam da ih pogledam nakon dugo vremena uživo. Za one koji prate: i dalje se borba odvija u rovovima ispred fitness centara, saborskih klupa i teve ekrana, a novost je i jedan tekst na engleskom. Bule je poradio na melodijama, i to je ogroman plus. Plus je i omot. Meni je najbolja bila Život nije grijeh. Mada mi se čini da je sadržajno malo toga novog, evo visoke prolazne ocjene&držim fige za revoluciju...
mentalprotest@gmail.com

LOU PROFA - The heaven I prayed (Slušaj najglasnije, 2005)
Teško je pobrojati sva Profina izdanja, sve više se okreće i inozemnim tržištima - ovo je još jedan pokušaj: sve su pjesme na engleskom, njih 11, uz prepoznatljiv autorski rukopis. Meni je ovaj put najbolja B-Movie Rats, jedno svjedočenje fantastične r'n'r večeri u Kutini, kada je svirao istoimeni američki band. Lou je to doživio na svoj karakterističan način, lakoćom pretočio u još jednu od pjesama koje će se prepričavati... Pokušajte otkriti ljepotu o kojoj ovaj legendarni moslavački roker pjeva već godinama, opušteno i nepretenciozno, iskreno kao malo koji domaći autor.
franticz@hi.htnet.hr

JA DJ ZDENA - Tebi i tvojima (Slušaj najglasnije, 2005)
Još jedna od Zdenkovih inkarnacija, pokušaja da nadmaši prethodni pokušaj igranja na nečiju temu. Jedini to radi i nije ga moguće usporediti i zato je - najbolji... 18 pjesama koje je složio na predloške od Booker T.-ja, preko DKK, pa do zajedničkih uradaka sa Goriborima, neke svoje stihove je preradio i napravio novo umetničko delo. Zdenko živi u svom malom svijetu i - uživa. Ja vas opet pozivam na ponovno pregledavanje prebogate/prepotcijenjene zbirke. I samo najava: slijedi dokumentarni film o Zdenku, ali o tom potom.
franticz@hi.htnet.hr

THE SIROVI KLLITORIS - Penisove suze (samizdat, 2005)
Nevermind Klanje ljudi, nevermind Ivan Grozni, here is Sirovi Kllitoris!!! Meni je čast predstaviti po prvi put među sunarodnjacima ovih 8 pjesama, vrhunsko djelo ruku i nogu Dželata Džeme i Mlinara Kopitara. Samo ću reći da se radi o trash punku, sirovo&duhovito, a neka opis bude popis pjesama: Pod pazuhom mojim, Pala rosa na parizer, Mogla bi mi biti majka, Anarhija, Tito,trava i ja, Moja mala porcija ćevapa, Ruža s Kvatrića, Penisove suze. Nemojte mislit da je ovo sve Ozbiljno, momci su se dobro zabavili u studiju, uglazbili su neke od najduhovitijih kitica na materinjem i ako se mene pita divno je da postoje ovakvi snimci...
dario.katava@metronet.hr

BILK - Demo (samizdat, 2004)
Oni su već osvojili i neke inozemne nagrade, uživaju ugled na domaćoj underground sceni, odlični su svirači, imaju zanimljive glazbene ideje...Da ne duljim, ovih 5 pjesama je tako obećavajući trenutak i milina je preslušavati ih ponovo. Nazvali to post-rockom, svrstali to u no-jazz pretinac, ljutito napustili prostor u kojem oni izdrkavaju, oduševljeno potražili ovaj demo-snimak i pitali da kad će album, Bilk je okej band i jedva čekam još neki snimak da mi dopadne plejera. Posebno me zanima kako će proći vokalni dijelovi u danima koji dolaze, meni malo smetaju, ali ako vjetar u leđa donese i neke nove ideje, eto ti odličnih pjesama...

PRAXITENS - Braincollection (samizdat, 2005)
Iako su mi osječki doušnici oduševljeno najavljivali njihov koncert, i njihov koncept u kojem ima toliko Interpola i drugih modernih indie-bandova (eh, drage kovanice), meni to nikako nije sjelo. I dalje su meni najdraži osječki band...nije važno. Ali ako je to sve veliki korak u nastajanju jednog dobrog banda, ja im držim fige. Bojim se da im klavijature i engleski i vješto ulovljen "retro 80-te" vlak u ukupnom dojmu neće puno pomoći u osvajanju novih zainteresiranih, ali osječka disco-punk scena sigurno ima razloga za zadovoljstvo, sve je boljih trenutaka zabilježenih u osječkim studijima. E, a meni je nekako najviše zapela za uho Mirror is more fun than television.

PA sad PAzi vol.3 (rujan/listopad 2005.)

ANTENAT - Zvuk močvare (samizdat, 2004)
Bilo je pitanje trenutka kada će se pojaviti nešto pod jakim utjecajima ASDF, ili ako hoćete: napokon nešto tako i na materinjem. Ovih 17 pjesama, na tragu Darkwood Dub/Haustor melodičnih tema zaslužuju puno više od ovih mojih par redaka, garantiraju odličan provod uživo i, nadam se najiskrenije, nekakvu medijsku priliku da pokažu kako i mi konja za ovu utrku imamo. Vrlo solidno snimljenih, otpjevanih i odsviranih tema i vidi se da se još traže, da će tu biti još Nešto. Puno su mi draži kada to rade na materinjem, a mali favorit postala je Trttrt, s minimalnom prednošću pred Ain't gonna. Obavezno obratiti pažnju na ovaj sub reggae kako ga nazivaju, čak i ako ne volite previše tople atmosferične lounge/reggae zvuke.
www.antenat.org

ETUI ETUI SONICZOIL - KA (Ovostrano-onostrano) 2CD (samizdat, 2005)
Ehe, previše sam nahvalio prošli demo i evo, stiže mi sad dvostruki. I sad opet moram reći da obratite pažnju, danas-sutra kada mu ne budu dali da ode iz KSETa, sjetićete se da ste već čuli za to neobično ime. Ovaj put i EE pjeva/recitira, puno više je porađeno na ukupnom dojmu, za 5 pjesama je napravljen i remix. Ima ih 14 ukupno, na svakom disku. Ovisno o raspoloženju svidjet će vam se ovostrano ili onostrano, a ja samo mogu reći da se po meni puno bolje snalazi na terenu instrumentala, i to onih atmosferičnih, a da za ples - ima još vremena. EE ima blog, ima intervju na ovoj stranici, pobjeđuje na natjecanjima, pa - pokušajte provjeriti sami. Meni je i dalje baš okej.
soniczoil@net.hr

T.R.U.E. - Plastic world (samizdat, 2005)
Voljeli ili ne grind/HC, oduvijek će biti novih klinaca koji će se baš tim ekstremnim načinom htjeti obratiti Svijetu. Ove 4 pjesme su vrlo klasičan, po pravilima žanra snimljen-odsviran-otpjevan pokušaj i bit će upamćeni po ubacivanju tamburice(!) tamo gdje joj nikad do sad nije bilo mjesto. Naravno da ne postoje loše ideje, nego loše realizacije, pa ću ja ostati na informaciji i podršci samoborskim punkerima, a uvjeren sam da će na vrlo bogatoj i tradicionalno dobro organiziranoj punk/HC/metal sceni u nas imati dovoljno uspjeha.
www.t-r-u-e.net

JUSTIN'S JOHNSON - Promo (samizdat, 2004)
Splićani, čiji ska i sve kako su sredili, opisali i poslali me baš razveselilo. Solidna svirka i veselje koje emitiraju u pjesmama, tekstovi koji su očekivano angažirani i aranžmani su razlog da ih pozovete na svoju fiestu, ako se mene pita. I to ako već nisu bili kod vas, pošto su odsvirali impresivan broj koncerata i vjerujem da će ih mnogi organizator opet pozvati. E, a o pjesmama da vam još nešto kažem: pa ska, reggae, punk, na engleskom, super brass sekcija, ukupno jedna vrlo solidna četvorka...
Ivana_st7@net.hr

PASI - Neko treba i raditi (samizdat, nemam pojma)
Volim i ovakva iznenađenja: 8 punk parminutnih na materinjem. Sve je jasno, nema se tu nešto pričati, uzori su...vrlo jasni, a oni su mladi, imaju dovoljno bijesa i znaju ubrzat kako treba. Unakazili su Madonnu, psuju, čeznu za Buzzcocks melodijom, imaju i reggae, surf, mrze tatine sinove i ja bi baš volio da dođu u prikladan studio i postanu ozbiljan band. Vjerojatno će ih uspoređivati s perjanicama riječke novovalne scene, ono, kao, nastavljači tradicije, a oni bi to uz puno truda sigurno mogli pogurat. Iako je riječka kvantiteta stvarno uzela maha, Pasi su na dobrom putu da se izdvoje. Meni je najbolje sjela Jebotebog.

CHANG FFOS - Promo (2004)
Ahhhh... Osječki doušnici su mi oduševljeni prepričavali njihov ovogodišnji koncert, kako su napredovali i rasturili, a njihov bučni stoner-rock ili kako već se zove mi se nikad ni u teoriji nije svidio i ja bi najradije prestao pričati o svemu. I bojim se da ja o njihovom konceptu zaista nemam ništa mudro, da je buka kojom izazivaju divljenje toliko brzo postala zamorna i da su oni stoposto već navikli na ovakvu reakciju pa mi je bolje da odustanem. Uvijek mi je bilo zanimljivo kontati šta je to u ljudskom biću što ga tjera da se ovako izražava. Ne, bolje mi je da šutim.

KURAC OD OVCE - Odrastanje
Kutinski punkeri, o kojima sam se naslušao panegirika, i koji su stekli priličan kult, barem na požeškim susretima se učinilo. Ovih 11 pjesama ima sve ono što se i očekuje i baš mogu zamisliti sve one dajvinge u Baraci i žicanje i loše vino i sve što ide uz to. Religija, svijet privatluka, metalci, sunce će izaći i ovaj put. Odlični riffovi, (pomalo iritantan) vokal i - ja vjerujem da ste vi svi koji ovo čitate već bili na nekom njihovom koncertu i dobro znate o čemu se radi. Super ime i vjerujem deseci odličnih provoda...treba li mladi bijesni kutinski punker nešto više?

ČOPOR - Gomila slika /DR.AGO - October star (Brlog records, 2005)
Super je što se uz tehnologiju sve više omogućuje iskorak ionako stidljivim lo-fi projektima, koji su uglavnom sami sebi svrha, ili autori nedovoljno hrabro/bezobrazno/uporno pokušavaju skrenuti pažnju na sebe pa ih srećemo samo uz veliku sreću ili preko nekog njihovog dobronamjernog znanca, znači - slučajno. Jedan od njih je i Brlog records, Roberta Vodanovića, koji svojim kantautorskim osvrtima na Život i čemu sve to, ima i smisla i može privući pažnju slušatelja namjernika. Potencijalno komercijalni čak, zastali negdje na putu od inteligentnog popa prema radijskom rocku, vrlo intimno ispisani, ovi snimci bi uz neku veliku zajedničku akciju pripadnika lo-fi geta u nas bili vrlo primijećeni.
Za drugi disk evo samo činjenice: imena pjesama su trodimenzionalne koordinate nebeskih tijela. Dr.Ago snima vrlo eksperimentalne instrumentale i sumnjam da ćete ga sresti u kafićima ili na plaži. U svakom slučaju, javite se novonastaloj home-made etiketi na:
samomojmejl@net.hr

MARCELLO TEBALDI - Promo (samizdat, 2005)
Naravno da se atmosferični instrumentali Jarrea ili Vollenweidera eksploatiraju kao podloge na, vjerujem, svim državnim stanicama, i da u tome nema ništa loše. Jedino što gotovo ne funkcioniraju izvan tog medija i time dolazi do velikih problema, nakalemljuju se očajni vokali i sve se pokušava zakamuflirati konfekcijski. Marcello Tebaldi uvjeren sam, ima u glavi puno romantičnije ideje i želju da snimi Instrumental koji će se moći svirati i na trance partijima i kao podloga za prilog neke kulturne emisije. I nema u tome ništa loše, samo naprijed, i to uporno napadački.
marcello.tebaldi@hi.t-com.hr

BARRAKUDA - Knockout (samizdat, 2005)
Znao sam da će mi doći i ovako nešto: odličan punk'n'roll, na tragu Antiseen/9 Pund Hammer/Dwarves/Zeke/dobro shvatili smo brzanaca i to fino&čvrsto, baš kako treba. Dovoljno solaža da progutaju metalci a dovoljno HC brzine da se svidi punkerima. Mada bi ja to nazvao samo rokenrolom - oni su trio, imaju 2 demo snimka, na engleskom su, na koncertima provjereno zvuče odlično i ja sa zadovoljstvom dajem ocjenu vrlo dobar plus. Favorit je That thing you do...
barrakuda@online.ie

DEATH DISCO - Demo 2005 (samizdat)
Jedni od miljenika KSET posjetitelja, trio koji zvuči na tragu post-punk ludorija Šarla Akrobate, i nažalost malo previše podsjećaju na njih. Što je, ako se mene pita, baš dobro, ali zato me baš zanima kako će izvest nastavak. Možda najzanimljivije mi je da iza svega stoji Naranča, sjajni splitski Mike Watt, kojeg znamo iz epizoda Đubrivo i Polja lavande, a ovo je jedan vedriji, plesniji, iako ne time i manje kvalitetniji iskorak. I ja bi se zadržao na ovome: odličan band, čijih 6 pjesama na materinjem i zabavni koncerti samo nude vedriji pogled u budućnost. Ne znam zašto su mi Francuski brijači postali najdraža, od ujednačenih 6.
Nerd.orange@mail.inet.hr

-vol.2- kolovoz 2005.

THE DAMN LUCKIES - The songs (samizdat, 2003)
Belgijanci, njih trojica koji su vrlo česti gosti ovih krajeva i koji svojim brzim punk'n'rollom stiču status rado-viđenih-gostiju, snimili su u zagrebačkom Kozmo studiju 7 pjesama o kojima ja nemam šta mudro za reći. Sjećate li se Dwarvesa, volite li New Bomb Turkse, da ne duljim sad previše: izravan&nabrijan punk'n'roll, koji nemojte propustiti pogledati kada opet dođu negdje kod nas. A ako ništa drugo, Saft'na ćete zapamtiti po najniže spuštenom basu, barem koliko sam ja gledao tih punk basista...
vlasvegas@hotmail.com

CONCRETE WORMS - Punk rock crew (Good Daddy's Girl Productions, 2004)
Još jedan trio, iz Beograda, koji ponavljaju jednostavnu formulu: ubij, nabij zabij. Njihovih 6 pjesama i video spot na ovom disku su za ljubitelje svih onih sjajnih američkih r'n'r bandova i svih onih sjajnih piva i svih onih sjajnih znojnih koncerata. Pjevaju na engleskom, imaju curu na basu i odličnog (inače legendarnog H/C) bubnjara, i sviraju jako dobre koncerte. Hm, nisam baš puno rekao o materijalu, ali o tome se i radi: kratko&brzo, glasno. Sve piše u nazivu, uostalom. Ljubiteljima takvog zvuka će se sigurno jako svidjeti
conworms@ptt.yu

ELEKTRIK BUTTSHAPERZ - Better working people (Anubis, 2003)
Hm, dobro zamišljeno, možda malo da su brži... Da su mlađi...Vjerujem da je to ključna stvar. Energija. Ma, nije da mi se nije svidjelo, nego mi nešto fali. Jednom nogom naslonjeni na opuse psihodeličnih rokenrol heroja, jednom nogom u hard rocku, ove 3 pjesme je objavio i kao demo razaslao gotovo upokojeni Anubis Records, i oni su se potrudili oko prezentacije i sve. Nisam dugo čuo za njih, baš me zanima kako će zvučati neki novi snimci. A ja na kraju ostavljam "ali"...
www.elektrikbuttshaperz.tk

MOONLEE RECORDS - Sampler (Moonlee Records, 2004)
Jedna od stvari koju sam čekao je da Six počne ozbiljnije raditi. I počeo je napokon, profilirano, a kako drukčije. Uz matičnu Analenu i gotovo matični Lunar, popisu je dodao super-grupu Don't mess with Texas i - otvorio vrata svima drugima. O Analeni znate, to smo već pisali, Lunar imaju novi album i promoviraju ga na opće oduševljenje, a Don't mess with Texas sam se napresnimavao: svima se svidio klavir i Ideja. Gospodin Moonlee je napravio odličan site, koncerte po opskurnim mjestima u inozemstvu rade već godinama (popis mjesta/država u kojima su svirali je više nego impresivan) i ja jedva čekam razvoj situacije. Posjetite ih i, ako već niste, poslušajte barem Analenu, moj omiljeni najmanji band na svijetu.
www.moonleerecords.com

BOMBARDIRANJE NEW YORKA - Vol.10 (Slušaj najglasnije, 2004)
Jubilarno Zdenkovo čedo, u mp3 formatu skupljeno svega i svačega, ma zapravo mi se ne da spominjati šta je sve tu i činjenice neke navoditi: ja ne znam za bolji vodič po ovdašnjoj underground sceni. Ako vam je pun kurac nedogađanja i dosadnih mainstream bandova, obratite se Zdenku. I ako baš ništa ne nađete, zemlja sa ovakvom omladinom se mora zabrinuti za svoju budućnost...
franticz@hi.hinet.hr

BUTCHERS BILL - Quick and painful (samizdat, 2003)
Kad su svirali i bili super, bilo je i Kutini odličnih koncerata, odličnih fanzina, Kutina je bila jedno od rijetkih mjesta u koje su dolazili odlični rock'n'roll bandovi i gdje su tulumi bili za prepričavanje. I onda je Kina otišao u Ameriku, snašao se u New Yorku i našao par srodnih duša, s kojima je uspio nastaviti tamo gdje je stao. Ako se ne sjećate, njihov demo je tada objavio Zdenko, svirali su odličan punk'n'roll, onako na foru Lazy Cowgirlsa, i odsvirali su nekoliko odličnih koncerata. Danas zvuče malo više hard nego prije i ovih 9 pjesama su dobar primjer Gun For Fun pristupa životu, 9 visokooktanskih običnih trominutnih rokenrol pjesama. Vjerujem da bi njihov koncert sa Panjevima bio fakin zabavan...
butchersbill@yahoo.com

SUPER STUDIO - Između a i b (Stain records, 2004)
Matijin inozemni iskorak, objavljivanje banda koji TAKO DOBRO pristaje svemu onome što on voli&pokušava. Ovaj EP, 5 pjesama, od kojih je mene dobila "Ljudi sa zvezda" ide u onaj post-pretinac: samo za odabrane. Ovakvi bandovi i pjesme su malo previše za ovdašnje uho, nesviklo na atmosferičnu, gotovo snoliku glazbu, emocije i teško da će ikad izbiti na svjetlost dana. Ali zauzvrat dobivate toliko toga u noćnom periodu, iako zapravo mrzim što se uvijek za ovakve zvukove određuje noć, kao idealna podloga: uostalom, pokušajte sami, valjda ćete uvidjeti koliko toga je skriveno u ovim zvucima, u bilo koje doba. A valjda će u međuvremenu i snimiti još, ovo je kratko.
andrej@msub.org.yu

STATLER&WALDORF NOISE ERECTION - Kancerogeno (Slušaj najglasnije, 2004.)
Ja ne znam kako riječki bandovi imaju tako visok prosjek produkcije. Iako u globalu i nisu naročito uzbudjivi, mahom imaju odlične snimke i - pjesme na materinjem jeziku. I ima ih milion. I još mi je bilo uvijek smiješno: imena. Ali, neću sad o riječkim bandovima, ovaj snimak je iz 1999. tako da ne znam sviraju li još. Ovih 13 pjesama zvuče onako "riječki", gitare su nabrijane, vokal je nadrkan, a tekstovi zvuče kao da su smišljeni samo da bi on nešto imao pjevati. I najgore je što to uopće nije loše, ali ogroman "ZAŠTO SVE OVO?" nikako ne izlazi iz kadra.

LOU PROFA - Ne brini svi misle da je u redu (Slušaj Najglasnije, 2005)
Svestrani umjetnik i čovjek čija umjetnička vizija tek treba biti valorizirana unutar hrvatskog rokenrol vrijednosnog sustava, vrijedno bilježi sve svoje kreativne trenutke i uz pomoć legendarnog Zdenka Franjića dopire i u najskrivenije kutke Lijepe Naše, snimio je neke od svojih najboljih autorskih pjesama i pred nama je EP, jednostavno nazvan po jednoj od pjesama koje se nalaze na tom maksi singlu. Odličan omot, odlična posveta trajnoj autorskoj opsesiji Americi u skladbi San Francisko i, meni osobno jedna od najdražih - Zebra, dovoljan su razlog da potražite kod Zdenka i ovaj snimak.

VOODOO RHYTHM RECORDS - Sampler (Voodoo Rhythm, 2004.)
Jedna od zanimljivijih evropskih opskurnih etiketa, švicarski Voodoo Rhythm ima svoj krug ljubitelja i u nas, a izvođači kao King Khan, Dead Brothers ili DM Bob&The Deficits sasvim su dovoljan razlog da pronjuškate i po ostalom dijelu stilski vrlo ujednačenog kataloga. Ljubitelji trash rokenrola i zajebantskih parminutnih pjesama o autima i gostima iz svemira doći će na svoje. Želite li ispasti frajer i pohvaliti neki band za koji nikad nitko nije čuo - evo sjajna prilika. Moji favoriti su Get Lost.
www.voodoorhythm.com

READY KILLERWATT - Flight 13 presents (Flight 13 Records, 2001)
Gosti ovogodišnjeg Dirty Old Festivala u Velikoj imaju nekoliko singlica i CD u pripremi, a iza sebe pristojan broj odsviranih koncerata, uglavnom kao predgrupa američkim kolegama. Uživo su solidan punk rock band, a na ovom vinilnom singlu zvuče nešto mekše, iako je to još uvijek bolje od dosta razvikanijih bandova. Vjerujem da gotovo svaka evropska zemlja ima nekoliko ovako solidnih bandova koji su naslušani američkih uzora i vrlo vjerno uspijevaju dočarati svu ljepotu energije tog najjednostavnijeg punk rocka, bez puno mudrovanja. Meni je najbolja Aftershock.
readykillerwatt@gmx.de

UNDERCOVER MOTHERFUCKER - Um caruje (samizdat, 2005)
Sranje: izgleda da je u Županji jako dosadno kad dolaze ovakvi snimci, a prilično su me razmazili zadnjih godina. Ovo je tipičan borbeni HC/grind/nešto demo snimak, sa otisnutim tekstovima, preradikalno da bi bilo ozbiljno, preloše da bi bilo simpatično. 10 pjesama, 4 na engleskom, sve redom bijesno i jebomaterski raspoloženo, snimljeno skromno i ja bi ih trebao nastaviti vrijeđati na pasja kola, ali neću.
istva_zu@yahoo.com

*** TOUNI u rubrici DEMO u najboljoj namjeri predstavlja****
(VOL. 1, 10.6.2005.)

ANGRY COWS - Demo (samizdat, 2004)
Teško da ih se opiše a da se ne spomenu Overflow, a to bi bila mala nepravda i prema jednima i drugima. Žao mi je što ih nisam mogao provjeriti uživo, iako sviraju dosta, pa onda radije ostajem u uvjerenju da se bitno mijenja dojam kad ih pogledate u nekoj omanjoj rupi. Ovih 11 vrlo melodičnih i razigranih pjesama su okej. Svaka čast na agilnosti i držim fige, a valjda ću ih pogledat negdje pa se razriješit dileme da li bi Overflow zvučali slično ovome da su nastavili.

CASUAL ELVIS - Casual Elvis (samizdat, 2005)
Ne znam da je kod nas bilo ovakvih bendova, mene su jako podsjetili na novi američki rock, kakav su obožavali u Ritmu (sjećate li se Janje Bobić?), i koji, eto, i danas može nekoga inspirirati da se pokuša izraziti tim priborom. 10 pjesama, solidno snimljenih, odličan site, vjerujem da bi mogli biti okej predgrupa nekim ksetoidnim bandovima i, naravno, volio bih čuti kako zvuče uživo. Ne vjerujem da će duže trajati, ali bar su se dobro zabavili.

MESSERSCHMITT - Moonlight, starlight (samizdat, 2005)
Ah, Miro i njegov max. highway rock. Nikako da se naviknem na ovu fazu i da uživam u toj dr.feelgood fazi. Zanimljivo je nastojanje da osvježe i udahnu novi život nekim pjesmama, stidljivo pokušavajući napraviti Hit. Njih sam gledao uživo i bilo mi je okej, ali ja ih volim otprije i nimalo nisam objektivan. Zanimljivost je 20-minutna verzija Zhelove It's going to get you, i ako ste stekli dojam da mi se nije baš dopalo sve skupa, u pravu ste.

COG - Demo (samizdat, 2004)
Jedan od onih bandova koji se godinama ne miču ni naprijed ni nazad. Još ih je pokojni Bara simpatizirao i kužim ga: teško je ne zavoljeti taj njihov vrlo uvjerljivo rekonstruiran Jesus Lizard/Rapemen bučni pristup, ali ostaje taj dojam koji smeta za najvišu ocjenu: malo više truda i malo više volje, sigurno bi rezultat bile okej pjesme i još uzbudljiviji nastupi. Why stakla su imali baš to.

GORIBOR - Ono što te ne ubije, to te osakati (Slušaj Najglasnije, 2004)
E, ovo mi se baš svidjelo. Iz Bora su, Zdenko je objavio i knjigu pjesama pjevača, a razlog su izvrsni tekstovi, koji u ovom slučaju imaju zanimljivu pratnju, blago elektronsku i među ovih 10 pjesama ima barem jedan ultimativni hit "Ko sam?". Sve skupa podsjeća na novijeg Mark E.Smitha, ali to samo toliko da malo dočaram atmosferu, naravno da je njih nemoguće ponoviti. Izgleda da više ne sviraju, a ja bi toliko volio provjeriti kako bi oni izveli ove pjesme... Kontaktirajte Zdenka za ovo, a iznenadit ćete se šta je još iskopao.

RAZNI IZVOĐAČI - Home made vol.1 (Stain records, 2004)
Matija je odlučio stavit ih na jednu hrpu i možda je tako najbolje: ima tu za svakoga ponešto, od Vivian Girls do kantautora Igora Baxe i Miroslava Petraka. Moj favorit je sjajno elektronsko igranje fantomskog Etui Etui Soniczoil, i već provjereni Igor Baxa. Koliko znam Vivian Girls ne postoje više, kao ni People With Problems. Čekamo još, i od Matije i od ostalih.

MENTAL PROTEST - Instrumental protest (samizdat, 2004)
Žestoki županjski rokeri objavili su još jedno izdanje u kojem beskompromisno slažu borbene rime i masne riffove u najboljoj RATM maniri...hehe, ovako napisano i nije daleko od istine, ali kao i uvijek u slučaju sličnih bandova, snimak uživo ima draž samo za fanove i one koji su bili u prvomdrugom redu pa da ponosno prepričavaju pri uletima da su bili Tamo. I za njihove punk DIY standarde, ovo je super snimak i sve, ali oni su nažalost zatvoreni u svoje uske krugove, u kojima uživaju rispekt - hoću zapravo reći da je ovo jako dobra muzika i da mi je žao što se ne isfuraju još. Ali to je već neka druga priča...

VERY EXPENSIVE PORNO MOVIE - Severina (samizdat, 2004)
Stanko i ekipa ne posustaju. Snimili su NAJBOLJU obradu Pekinške Patke koju sam ja čuo i samo to je dovoljno da ih nađete i nabavite si ovaj cede. Ima tu i sjajnih najava&zajebancija između pjesama i buke dovoljno za uništit subotu susjedima, ima